Όχι στους εκβιασμούς και στην ψυχική μιζέρια

0


Εκβιάζουν όλοι, εκβιάζει και ο α…(Θου φυλακήν τω στόματι μου)…αντιπρόεδρος. [Σε μεγάλη «ανησυχία» μας έβαλες Βάγγο…] Αν δεν πάρει, λέει, τουλάχιστον 10% θα πάμε σε εθνικές εκλογές και αμέσως μετά κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, που δίνει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές!!!!!!!! Δηλαδή στις 26 του μήνα θα ζητάνε εκλογές και η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση!!!!!!!! Πραγματικά είναι γρίφος η στάση του Βάγγου. Αποφάσισε την «ηρωική» έξοδο από την πολιτική, ή θα ξεφτιλιστεί πάλι υπαναχωρώντας μέσα σε λίγες μέρες; Τι θα γίνει, αν κερδίσει με μικρή διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Βενιζέλος πραγματοποιήσει την απειλή; Είναι γκάφα ανάλογη του δημοψηφίσματος του Παπανδρέου, ή μήπως αυτά που φαίνονται για γκάφες, είναι μέρος διάφορων αλλότριων σχεδίων ανακύκλωσης πολιτικών θεατρίνων; Δηλαδή μήπως ο φθαρμένος στην συνείδηση του λαού Βενιζέλος μπεί στην άκρη, για να «εξαγνιστεί» στην κολυμπήθρα της πολιτικής λήθης και να παραμείνει ως «εφεδρεία», για να χρησιμοποιηθεί πιθανόν ξανά στο μέλλον; Μήπως ήλθε η ώρα να αλλάξει ο μπαλαντέρ του Σαμαρά με κάποιον, ή κάποιους νέους και «άφθαρτους»;

Αν όπως είπαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει με μικρή διαφορά, όλοι δικαιούνται να ζητάνε εκλογές… Πρώτον· Ο προαναφερθείς α…αντιπρόεδρος, γιατί θα είναι χολωμένος με την αχαριστία μας… Δεύτερον· Ο Αλέξης, γιατί θα προηγείται, έστω και λίγο. Τρίτον· ο Αντώνης, που δήθεν δεν θα θέλει, αλλά θα «εξαναγκαστεί» από τον Βενιζέλο και την «ασαφή ετυμηγορία» του λαού… Πιστεύω, ότι η προσφυγή στις κάλπες θα εξαρτηθεί από τα ποσοστά του «Ποταμιού». Αν το «Ποτάμι» μπορεί να αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ είναι πολύ μικρή, μπορεί να γίνουν σύντομα εκλογές. Ο λόγος είναι, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει πιάσει (ή έστω να πλησιάζει) την οροφή του και ταυτόχρονα υπάρχει πολυδιάσπαση του αντιπολιτευόμενου λόγου και μάλιστα υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες αντιπαλότητες μεταξύ των αντιμνημονιακών κομμάτων, παρά αυτών με την κυβέρνηση.

Τα κόμματα της εθνικιστικής δεξιάς και τα κόμματα της κομμουνιστικής και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, όχι μόνο είναι θεσμικοί εχθροί, αλλά τρώγονται και μεταξύ τους (εθνικιστές με εθνικιστές και αριστεροί με αριστερούς). Και όλοι αυτοί βάλλουν περισσότερο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, παρά εναντίον της κυβέρνησης. Συνεπώς οι μόνοι πιθανοί συνέταιροι στην εξουσία για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ΑΝΕΛ, οι Πράσινοι (αν επιβιώσουν από την διάσπαση) και κάποια «κόμματα» σφραγίδες. Αυτό από μόνο του δημιουργεί προοπτική νίκης για το μνημονιακό μπλόγκ και με δεδομένη την πόλωση και τους ασφυκτικούς εκβιασμούς, που θα ασκηθούν στον λαό, μία οριακή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές είναι πιθανό να μην αντέξει στο σφυροκόπημα μέχρι τις εθνικές εκλογές. Καθοριστική σημασία σε αυτό θα παίξει και η στάση του ΚΚΕ, το οποίο, όχι μόνο αρνείται πεισματικά την συνεργασία, αλλά γίνεται και ο εξ αριστερών συνήγορος της κυβερνητικής προπαγάνδας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ που τα λέμε, δεν είναι και δύσκολο να κάνεις κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η έλλειψη σχεδίου βγάζει μάτι. Όμως ποιος είναι αυτός, που έχει πραγματικά σχέδιο; Εδώ υπάρχει το εξής (πολύ σεβαστό) σκεπτικό των ΣΥΡΙΖοσκεπτικιστών: Ούτε οι μνημονιακοί έχουν σχέδιο, αλλά τουλάχιστον αυτοί σκύβουν το κεφάλι στους επικυρίαρχους και έχουμε έστω αυτήν την «σταθερότητα» της υποτέλειας. Σωστό, αλλά η σταθερότητα της υποτέλειας οδηγεί σε περαιτέρω αποδυνάμωση και απώλεια κάθε μελλοντικής δυνατότητας για αντίδραση στον απόλυτο όλεθρο.

Μην παραμυθιαζόμαστε αδέλφια. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ, ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΔΥΝΑ. Δεν υπάρχουν ανώδυνες επιλογές. Απλά υπάρχουν επιλογές υπευθυνότητας, αξιοπρέπειας και λογικής και επιλογές δειλίας και μίζερου καιροσκοπισμού. Αν μάλιστα το άθροισμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ξεπεραστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ (πολύ δύσκολο βέβαια) ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ, ΟΎΤΕ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΟΎΤΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΚΛΗΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ. Εκλογές δεν θα τολμήσουν, γιατί θα τις χάσουν. Όμως ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΟΦΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ, ΠΟΥ ΑΝΕΣΤΕΙΛΑΝ ΛΟΓΩ ΕΚΛΟΓΩΝ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ο απειλητικός μπαμπούλας και για τα διεθνή κέντρα και για τα εγχώρια τσιράκια τους.

Δεν είναι αστεία πράγματα αδέλφια· μπορούμε με την ψήφο μας, να αποτρέψουμε μεγαλύτερα δεινά για την πατρίδα και για εμάς. Δεν πρόκειται βέβαια να βγούμε καν από τις συμπληγάδες με αυτήν την ψήφο, αλλά τουλάχιστον δεν θα στουκάρουμε άμεσα στα βράχια. ΑΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΑΦΕΣ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΒΓΑΛΕΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ. Αν επιλέξουμε την μνημονιακή «σταθερότητα», την επομένη θα πληρώσουμε αυτήν την «σταθερότητα» με τα περιουσιακά μας στοιχεία. Μόλις και μετά βίας κρατήθηκαν, να το κάνουν πριν τις εκλογές, γι αυτό το σχέδιο τους προβλέπει δύο (πιθανές) εκδοχές. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγεί πρώτος, θα έχουμε άμεση εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Αν βγεί πρώτος, αλλά με μικρή διαφορά, δεν θα αφεθεί ήσυχος να αυξάνει τα ποσοστά του μέχρι τις προεδρικές εκλογές και να προκαλέσει τότε την ανατροπή τους, αλλά θα προσπαθήσουν να «αιφνιδιάσουν» με πρόωρες εκλογές, ποντάροντας στην ανετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, να αποτελέσει την εναλλακτική λύση στα μάτια του κόσμου. Αν τις κερδίσουν, του αφαιρούν την εκλογική νομιμότητα για αμφισβήτηση της προεδρικής εκλογής και έχουν μία πλήρη τετραετία, να αλώσουν τα πάντα.

Τι θα κάνουν στην (απίθανη, όπως φαίνεται) περίπτωση μεγάλης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ; Τότε θα εφαρμόσουν το σχέδιο «Σιγανό ποταμάκι». Το σχέδιο αυτό ενσωματώνει σε μία «μεγάλη» και «νέα» παράταξη την ΝΔ, με ποτάμια, γεφύρια, ελιές (ούτε ανέκδοτο νάτανε) και λοιπές «Ευρωπαϊκές» δυνάμεις.

Ετσι πάνε περίπατο και τα χρέη των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Το πρόσχημα για αυτήν την μεταμφίεση το δίνει ο ίδιος ο εκλογικός νόμος, που επιβάλλει ενιαία κόμματα για την διεκδίκηση των 50 επιπλέον εδρών.

Το σύστημα επομένως έχει τα εναλλακτικά του σχέδια για παν ενδεχόμενο. Αλλωστε και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα από αυτά, όχι βέβαια με την έννοια της άμεσης εξάρτησης από εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, ούτε γενικώς με κάποια ύποπτη έννοια, αλλά λόγω της δεδηλωμένης από τον ίδιο πρόθεσης για Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.

Αυτή η πρόθεση όμως δεν αρκεί, για να τον προτιμήσουν και θα πολεμήσουν την άνοδο του με κάθε τρόπο, αλλά δεν θα φτάσουν στα επαπειλούμενα άκρα.

Ποιο θα ήταν το «ιδανικό» αποτέλεσμα; Μία μέτρια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που να μην είναι ούτε οριακή, ούτε θριαμβευτική, μαζί με μία καλή εμφάνιση των ΑΝΕΛ και των άλλων πιθανών συμμάχων, ώστε να προκληθεί αμηχανία και προβληματισμός για όλους. Ετσι και θα μετριαστεί η φόρα για αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από τους μεν και θα δοθεί χρόνος στους δε (ΣΥΡΙΖοΑΝΕΛίτες) να καταρτίσουν ένα σοβαρό σχέδιο, που θα πείσει τον λαό, ότι οι θυσίες του δεν θα πάνε χαμένες.

Σοβαρό σχέδιο, που ξεκινάει και τελειώνει στην βάση της «επιτυχούς» διαπραγμάτευσης, δεν υπάρχει. Αυτό ο λαός το καταλαβαίνει και γι αυτό δεν εμπιστεύεται εκείνους, που με παχιά λόγια προαναγγέλλουν «ρήξεις»… Και μόνο η παντελής έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου, αν δεν πάνε καλά οι διαπραγματεύσεις, αποδεικνύει, ή ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία ρήξη, ή αν γίνει, θα μπούμε σε περιπέτειες.

Όπως είμαστε, αν θέλουμε πράγματι, όχι να έλθουμε σε ρήξεις, αλλά απλώς να διαπραγματευτούμε ουσιαστικά, πρέπει να έχουμε, όχι μόνο πλήρες και σοβαρό σχέδιο Β, αλλά και σχέδιο Γ ακόμα (σχέδιο πολεμικής εμπλοκής). Οποιος δεν θέλει τις δυσάρεστες εκπλήξεις, προετοιμάζεται για αυτές. Ετσι δεν θα είμαστε μόνο έτοιμοι για τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις, αλλά θα έχουμε και το πιο ακλόνητο διαπραγματευτικό επιχείρημα, ότι δηλαδή μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτούς και είμαστε έτοιμοι για τις συνέπειες της στάσης μας. Μόνο έτσι θα μας ακούσουν· μόνο έτσι θα μας σεβαστούν. Μόνο έτσι θα μπορούμε, να διαπραγματευτούμε.

Αν δεν τα καταλάβουν αυτά οι ΣΥΡΙΖοΑΝΕΛίτες, ο λαός δεν θα τους δώσει την εντολή και πολύ καλά θα κάνει. Αν συνεχίσουν να μας αραδιάζουν εντυπωσιακά νούμερα παραοικονομίας, την οποία δήθεν θα ελέγξουν, δεν πρόκειται να πείσουν περισσότερους από όσους ήδη έχουν πείσει. Ο σοβαρός δεν προϋπολογίζει τέτοια έσοδα, ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ. Ποιος σοβαρός άνθρωπος θα πίστευε, ότι οι κεφαλαιούχοι και τα λαμόγια είναι τόσο αφελείς, που θα τους χαρατσώσουν και μάλιστα χοντρά ο Αλέξης κι ο Πάνος από την πρώτη κιόλας χρονιά;

Δεν λέω, είναι μεγάλος πειρασμός, να πεις «λεφτά υπάρχουν». Είναι γαργαλιστικό στην ακοή του κόσμου και έχει πιάσει πολλές φορές στο παρελθόν. Να όμως που ο κόσμος δεν το επικρότησε αυτήν την Κυριακή. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ουσιαστικά έχασαν αυτόν τον πρώτο γύρο και δεν φαίνεται να κάνουν την έκπληξη ούτε την επόμενη. Πάλι θα φταίνε τα κανάλια; Πάλι το πρόβλημα θα είναι «επικοινωνιακό»; Δηλαδή τι θα γινόταν, αν τα κανάλια τους έδιναν περισσότερο χρόνο; Θα προέκυπτε πρόγραμμα, από κει που δεν υπάρχει;

Να λοιπόν που η απάντηση στο ερώτημα «αν ο λαός θα ψήφιζε, όποιον πει την στυγνή αλήθεια» δεν είναι μονοδιάστατη και απόλυτη. Για κάποιους δείχνει να αποδέχεται και το ψέμα, αλλά από άλλους απαιτεί μόνο την αλήθεια. Αλλωστε για αυτόν που διαρκώς αυτοπροβάλλεται ως η «ηθική λύση», φυσικό δεν είναι να υπάρχουν πιο αυστηρά κριτήρια, όταν μάλιστα επαγγέλλεται «ρήξεις με το κατεστημένο»;

Ας ευχηθούμε λοιπόν, ο λαός να δώσει ποσοστά προβληματισμού σε όλες τις κατευθύνσεις και επιπλέον, ότι αυτά πράγματι θα προβληματίσουν αυτούς που πρέπει.

Π. Ρέππας

Δημοσίευση: Μαΐου 22, 2014

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Όχι στους εκβιασμούς και στην ψυχική μιζέρια"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator