Ανοιχτή επιστολή από τον Αντιδήμαρχο Κορινθίων κ. Μιχάλη Χατζή (2)

0


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ 

Ανοικτή Επιστολή

Αγαπητοί συνδημότες / συνδημότισσες,

Με την δική σας στήριξη και συνδρομή είχα την τιμή να υπηρετήσω τον τόπο μου από την θέση του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας και Πολεοδομικών εφαρμογών και σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε και την εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπό μου.

Αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας και να σας ζητήσω να με τιμήσετε και πάλι με την ψήφο σας ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Με γνωρίζετε και σας γνωρίζω καλά και είμαι καθημερινά δίπλα στα προβλήματα κάθε συνδημότη/ συνδημότισσας και εργάζομαι με γνώμονα αποκλειστικά το συμφέρον και την πρόοδο του τόπου μας.

Επέλεξα μέσα από αυτήν την ανοιχτή επιστολή να σας παρουσιάσω τα έργα που ολοκληρώθηκαν κατά τη θητεία μας στη Δημοτική Αρχή του Δήμου Κορινθίων με Δήμαρχο τον Αλέξανδρο Πνευματικό, όπως και τα έργα που έχουν δρομολογηθεί και πρόκειται να υλοποιηθούν στην επόμενη θητεία μας και το επέλεξα αυτό γιατί πρέπει να γνωρίζει ο καθένας από εσάς τι έχει υλοποιηθεί και τι έχει προγραμματισθεί να γίνει ώστε να κάνει την σωστή επιλογή στις επόμενες εκλογές.

Ειδικότερα: Κατά την διάρκεια της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής και μέχρι σήμερα 12.5.2014 στην Υπηρεσία της Πολεοδομίας Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Κορινθίων εκτελέστηκαν, πραγματοποιήθηκαν, υλοποιήθηκαν, παρασχέθηκαν και έχουν προγραμματιστεί οι πιο κάτω υπηρεσίες: 

Μια απ' τις καινοτομίες του Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης) ήταν αυτή της περιέλευσης των υπηρεσιών της Πολεοδομίας που ανήκαν στις κατά τόπους Νομαρχίες και Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στους νέους Δήμους. 

Α. Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο - εκσυγχρονισμός

Είναι γεγονός πως συγχρόνως με την ανάληψη των καθηκόντων μας είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια υπηρεσία στην οποία είχαν «βαλτώσει» πάρα πολλά θέματα που χρόνιζαν κι επί δεκαετίες ακόμη, αφού άλλα λόγω των δυσκολιών που εμφάνιζαν, άλλα λόγω του ………………… «ειδικού τους βάρους» κι άλλα απ' την φύση τους, απασχολούσαν τις υπηρεσίες και τα αρμόδια τμήματα της Πολεοδομίας επί σειρά ετών.

Επίσης είναι γεγονός ότι καθημερινά υπάλληλοι της «προηγούμενης» Πολεοδομίας απασχολούσαν και ακόμη και σήμερα απασχολούν τα Δικαστήρια, τις Δικαστικές και τις Εισαγγελικές Αρχές για τις εκκρεμούσες υποθέσεις που είχαν χειριστεί, δείγμα της καταστάσεως που αντιμετωπίσαμε συγχρόνως με την ανάληψη των καθηκόντων μας, σε συνδυασμό βεβαίως και με μια νοσηρή νοοτροπία αλλά κυρίως μια άνευ προηγουμένου δυσπιστία υπό των πολιτών έναντι αυτής (υπηρεσίας).

Με μεγάλη λοιπόν προσοχή και διακριτικότητα επιχειρήσαμε με καινοτόμες πρωτοβουλίες, βασικά στον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών και περαίωσης των φακέλων ώστε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των διοικουμένων και των νέων σύγχρονων απαιτήσεων των πολιτών, ανταποκρινόμενοι στις νέες τεχνολογικές μεθόδους που θα έπρεπε να εφαρμοστούν.

Έτσι προβήκαμε στο αυτονόητο δηλαδή στην χρήση ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και με την εγκατάσταση του συστήματος e-poleodomia πετύχαμε την ταχύτερη και το κυριότερο την χωρίς προσκόμματα ή υπεκφυγές εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων Μηχανικών ή πολιτών.

Σημειωτέον ότι η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών σε άλλες Πολεοδομικές Υπηρεσίες της Χώρας εφαρμοζόταν από ετών, δυστυχώς για την Υπηρεσία της Κορίνθου εφαρμόστηκε με καθυστέρηση, αλλά αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας κι έτσι χάρη στην άμεση αντιμετώπιση του θέματος και του ζητήματος απ' την παρούσα Δημοτική Αρχή επιλύθηκε ένα τεράστιο πρόβλημα που ταλάνιζε τους πολίτες και τους κατοίκους της Κορινθίας.

Β. ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ 

α. Τμήμα ελέγχου κατασκευών - αυθαίρετα 

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας (1.1.2011) και παρά την οικονομική κρίση που μάστιζε και μαστίζει και σήμερα την χώρα, το τμήμα αυθαιρέτων επιλήφθηκε όλων των εκκρεμουσών υποθέσεων που αφορούσαν την διατήρηση των αυθαιρέτων κατασκευών.

Το τμήμα αυτό απασχολήθηκε και ασχολείται με:

1. Τον έλεγχο – αυτοψίες κατόπιν καταγγελιών από ΑΤ, Ιδιώτες, κ.λ.π. 

2. Καταγραφή - σύνταξη εκθέσεων αυτοψίας.

3. Επιβολή προστίμων και βεβαίωση στις Αρμόδιες Δ.Ο.Υ..

4. Αναπροσαρμογή κατ' έτος προστίμων διατήρησης. Μόνο για το έτος 2012 βεβαιώθηκαν στις Δ.Ο.Υ. πρόστιμα ύψους 4.938,653,00 ευρώ. 

5. Έγινε η έντυπη και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση των αυθαιρέτων. 

6. Έγινε η έντυπη και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση του Ν. 4014/2011 καθώς και ο έλεγχος των υποβληθέντων δικαιολογητικών για την ορθότητα τους.

7. Επίσης έλαβε χώρα η αναστολή και ακύρωση των προστίμων (Ν. 4014/2011).

Ακόμη το τμήμα αυτό διατηρεί τα αρχεία του Ν. 720/1977, Ν. 1337/1983, Ν. 1512/1985, ΣΧΟΠ και του Ν. 4014/2011.

Επίσης το ίδιο τμήμα διατηρεί το αρχείο των αυθαιρέτων από το έτος 1986 έως και 2013, συνολικά δε οι φάκελοι του αρχείου ανέρχονται σε 9.650 και απ' αυτούς χορηγούνται αντίγραφα, εξυπηρετούνται πολίτες, αναπροσαρμόζονται τα πρόστιμα κ.λ.π.

Εκτός των ως άνω το τμήμα αυτό απασχολείται και με την ηλεκτροδότηση των οικοδομών.

β. Τμήμα κατασκευών

Στο τμήμα αυτό υπήρχαν πολλές υποθέσεις που κι αυτές εκκρεμούσαν είτε λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους, είτε λόγω της πολυπλοκότητας τους, σε όλες αυτές τις υποθέσεις αφού αντιμετωπίστηκαν με περισσή σύνεση και προσοχή δόθηκαν οι δέουσες λύσεις και λήφθηκαν οι απαραίτητες αποφάσεις έτσι ώστε να επιτυγχανόταν το δικαιότερο και μέσα στα πλαίσια των νόμων αποτέλεσμα.

Γ. Υπηρεσία Πολεοδομικών Εφαρμογών και Μελετών 

1. Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Κορινθίων

Επί σειρά δεκαετιών εκκρεμούσε η έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Κορινθίων, η παρούσα Δημοτική Αρχή πέτυχε αυτό που όλες οι προηγούμενες είχαν προσπαθήσει να διεκπεραιώσουν πλην όμως μάταια.

Με απόλυτα ακριβείς, μεθοδευμένες και συντονισμένες ενέργειες έφερε σε πέρας το συγκεκριμένο θέμα το οποίο πρόκειται να δώσει μια τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη (οικονομική, τουριστική κ.λ.π.) της περιοχής του Δήμου Κορινθίων.

Πράγματι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Κορινθίων, εγκρίθηκε με την υπ' αριθμόν 19379/1207/16.5.2013 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κι έλαβε αριθμό ΦΕΚ 255/ΑΑΠ/5.7.2013.

Μετά την πιο πάνω έγκριση ο Δήμος ζήτησε με το υπ' αριθμ. 40974/26.7.2013 έγγραφό του από το ΥΠΕΚΑ την προώθηση της μελέτης αναθεώρησης και επέκτασης σχεδίου πόλεως Κορίνθου στις περιοχές του παραλιακού μετώπου και της παραρεμάτιας ζώνης του ρέματος Ξηριά, δεδομένου ότι οι μελέτες αυτές είχαν εξαιρεθεί απ' το Γ.Π.Σ., αφού προϋπόθεση της έγκρισης τους ήταν η προηγούμενη έγκριση του Γ.Π.Σ..

Στις 18.3.2014 κατατέθηκαν στο τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού ΥΠΕΚΑ οι απαιτούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μια σειρά σχεδίων της μελέτης, φωτογραφίες και αντίγραφο του ΓΠΣ Κορίνθου. 

2. ΣΧΟΑΠ (Πρώην) Δήμου Άσσου - Λεχαίου

Έχει υποβληθεί από τους μελετητές το Β2 Στάδιο της μελέτης (Πρόταση) εντός της συμβατικής προθεσμίας.

Έχουν διορθωθεί από τους μελετητές - μετά από υπόδειξή μας - οι χάρτες σε τμήμα που αφορά τμήμα του οικισμού του Λεχαίου.

Αφού εστάλησαν τα νέα στοιχεία στους φορείς ολοκληρωθήκαν οι κοινοποιήσεις και γνωμοδοτήσεις από τους φορείς.

Επόμενο βήμα, αφού εξεταστεί λεπτομερώς το Β2 στάδιο της μελέτης, θα παραληφθεί και θα εγκριθεί απ' το Δημοτικό Συμβούλιο, στην συνέχεια θα αποσταλεί στην Περιφέρεια (Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού) προς έγκριση. 

3. ΣΧΟΑΠ (Πρώην) Δήμου Τενέας

Τον Σεπτέμβριο του 2010 υποβλήθηκε στην Περιφέρεια (Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού) προς έγκριση.

4. ΣΧΟΑΠ (Πρώην) Δήμου Σαρωνικού

Μετά την παραλαβή και έγκριση της Β1 φάσης της εν λόγω μελέτης με σχετική απόφαση του Δ.Σ. του πρώην Δήμου Σαρωνικού και λόγω του ότι υπήρχαν πολλές ανακρίβειες αυτής (μελέτης), έχει ήδη ανατεθεί σε μελετητή (ατύπως) η επισήμανση των όποιων προβλημάτων έτσι ώστε να επανεξεταστεί η συνέχιση ή όχι της Β2 φάσης απ' το ίδιο μελετητικό γραφείο και συγκεκριμένα απ' το γραφείο «Δ. ΜΑΡΑΒΕΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε.» 

5. ΣΧΟΑΠ (Πρώην) Δήμου Σολυγείας 

Στις 19.7.2001 υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του Δήμου Σολυγείας και του μελετητικού γραφείου με την επωνυμία «Δ. ΜΑΡΑΒΕΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε.» για την εκπόνηση της μελέτης «Ειδική χωροταξική μελέτη».

Με την προκαταρκτική πρόταση του ΣΧΟΑΠ ολοκληρώθηκε η Α΄ φάση.

Με την υπ' αριθμ. 10/78/2010 απόφασή του Δ.Σ. ο Δήμος Σολυγείας ενέκρινε και παρέλαβε την Α΄ φάση του ΣΧΟΑΠ και αποφάσισε την διακοπή εκπόνησης της μελέτης.

Για την ολοκλήρωση της μελέτης ΣΧΟΑΠ του πρώην Δήμου Σολυγείας θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να αναθέσει σε άλλον μελετητή την συνέχιση της σύνταξης μελέτης για την ολοκλήρωση της Β΄ φάσης αφού προηγούμενα ελεγχθούν τυχόν ανακρίβειες αυτής (Α΄ φάσης).

6. Πολεοδομική μελέτη περιοχής «Βοσέικα»

Η πρόταση της πολεοδομικής μελέτης είχε αναρτηθεί κατόπιν της υπ' αριθμ. 7/68/17-03-2004 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κορινθίων και είχαν εκδικαστεί οι υποβληθείσες ενστάσεις από τριμελή επιτροπή του Δήμου, από το Δημοτικό Συμβούλιο και από το ΣΧΟΠ της Ν.Α Κορινθίας.

Σημειώνεται ότι εκκρεμούσε η υπογραφή των διορθωμένων διαγραμμάτων μετά την απόφαση του ΣΧΟΠ της πρώην Ν.Α. και την εκδίκαση των ενστάσεων, καθώς έπρεπε μετά να ακολουθήσει η εκ νέου ανάρτηση της πολεοδομικής μελέτης για έγκριση στο ΥΠΕΚΑ.

` Επίσης είχε ανατεθεί και συνταχθεί η μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας της Π.Μ.Ε. η οποία εστάλη στη Δ.Ο.Κ.Κ. του ΥΠΕΚΑ προς έγκριση.

Η ΔΟΚΚ του ΥΠΕΚΑ με το υπ΄ αριθμ. 17748/27-8-2007 έγγραφό της μας ανέφερε ότι προκειμένου να εγκρίνουν τη μελέτη αυτή, απαιτείται πρώτα η έγκριση επιπρόσθετων μελετών λόγω της ύπαρξης του κοιμητηρίου της Ζωοδόχου Πηγής, σύμφωνα με τον Ν. 2508/97 και το ΦΕΚ 838/Δ/1998 (υδρογεωτεχνική μελέτη, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας για το κοιμητήριο, ειδική τεχνική μελέτη).

Επειδή η αρχική πρόταση της πολεοδομικής μελέτης είχε συνταχθεί από ομάδα μελέτης της Ε.Π.Α. κατόπιν σύμβασης με τη Ν.Α. Κορινθίας, έπρεπε αυτές οι επιπρόσθετες μελέτες να συνταχθούν με επιμέλεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορινθίας.

Έχουν υποβληθεί όλα τα ζητούμενα στοιχεία και υπολείπεται η επανυποβολή στη ΔΟΚΚ του ΥΠΕΚΑ της τεχνικής έκθεσης της μελέτης γεωλογικής καταλληλότητας για τη μείωση της απόστασης ρυμοτομικού σχεδίου από το υφιστάμενο κοιμητήριο στην προς πολεοδόμηση περιοχή «Βοσέικα», σύμφωνα με το υπ΄ αριθμ. 45540/22-8-2013 έγγραφο.

Στις 18.3.2014 κατατέθηκαν τέσσερις (4) πινακίδες της Πολεοδομικής Ενότητας 1 περιοχής «Φυλακές Βοσέικα» Δήμου Κορινθίων στις οποίες απεικονίζεται η μείωση της απόστασης του εν λόγω ρυμοτομικού σχεδίου από το υφιστάμενο κοιμητήριο.

Στις 18.3.2014 επίσης κατατέθηκε στο ΥΠΕΚΑ η Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας (Τεχνική έκθεση, Χάρτες και φωτογραφίες) σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΦΕΚ 723/1998 και σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της ΔΟΚΚ.

Μετά την τελική έγκριση της ως άνω μελέτης θα πρέπει να προωθηθεί από το Δήμο Κορινθίων η πολεοδομική μελέτη επέκτασης με την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας (δημοσίευση, ανάρτηση για την υποβολή τυχόν ενστάσεων κ.λ.π.) , προκειμένου να σταλεί στην αρμόδια αρχή για έγκριση.

7. Πράξη εφαρμογής σχεδίου πόλεως περιοχής «ΜΠΑΘΑΡΙΣΤΡΑ - ΔΕΛΤΑ» Δήμου Κορινθίων 

Η πολεοδομική μελέτη επέκτασης σχεδίου πόλεως περιοχής «Μπαθαρίστρα-Δέλτα» έχει εγκριθεί με την υπ' αριθμ. 2154/5-8-2003 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΦΕΚ 1251/Δ/26-11-2003) 

Η πράξη εφαρμογής (Π.Ε.) έχει κυρωθεί με την υπ' αριθμ. 3920/15-5-2009 απόφαση Νομάρχη Κορινθίας και μεταγραφεί στο οικείο Υποθηκοφυλακείο την 15-3-2010 στον τόμο 563 με αριθμό 493.

Έχει ήδη ξεκινήσει η διαχείριση της Π.Ε. με μέριμνα για τα κάτωθι: 

1. Σύνταξη διορθωτικών πράξεων εφαρμογής σε όσες ιδιοκτησίες επιβάλλεται λόγω εσφαλμένων στοιχείων (π.χ σε ονόματα ιδιοκτητών, ποσοστών συνιδιοκτησίας τακτοποιήσεων ιδιοκτησιών) και αποστολή τους στην Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Πελοποννήσου για κύρωση. 

2. Αποστολή για την είσπραξη της οφειλόμενης εισφοράς σε χρήμα από ιδιοκτήτες.

3. Εξώδικοι συμβιβασμοί μεταξύ Δήμου και ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών κατόπιν αίτησής τους για τον καθορισμό τιμής μονάδος της οφειλόμενης αποζημίωσης λόγω ελλείμματος γης από το Δήμο προς τους ιδιοκτήτες.

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις στις οποίες έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση για τον καθορισμό τιμής μονάδος των παραπάνω περιπτώσεων ή για τον καθορισμό τιμής μονάδος της οφειλόμενης μετατροπής εισφοράς γης σε χρήμα από τους ιδιοκτήτες προς το Δήμο.

4. Έχει κυρωθεί ο πίνακας επικειμένων της πολεοδομικής μελέτης με την υπ αριθμ. 66264/6-12-2012 απόφαση Περιφερειάρχη Πελοποννήσου. 

Έχει ήδη οριστεί η Επιτροπή Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων του Δήμου σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ/τος 5/1986, για τον καθορισμό της τιμής μονάδος αποζημίωσης των απαλλοτριωθέντων επικειμένων κατά είδος , ποσότητα και κατηγορία, το πρακτικό της άνω επιτροπής δεν έχει ολοκληρωθεί, αυτό πρόκειται να γίνει εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος. 

Ειδικότερα: 

α. Για την περιοχή αυτή (1.472 ιδιοκτησίες) έχουν εντοπιστεί και συσταθεί 145 διορθωτικοί φάκελοι, έχουν σταλεί ήδη στην Περιφέρεια απ' αυτούς 57 και έχουν κυρωθεί οι 37 απ' τους 57.

β. Απ' τις πιο πάνω ιδιοκτησίες οφείλουν εισφορές σε χρήμα οι 1.177 εξ αυτών, έχουν βεβαιωθεί ποσά για τις 750 και έχουν επιδοθεί στις υπόλοιπες, δηλαδή έχουν διεκπεραιωθεί κατά τον πιο πάνω τρόπο οι 561 ιδιοκτησίες και εκκρεμούν οι διορθωτικοί φάκελοι για 616 ιδιοκτησίες. 

γ. Μετατροπή εισφοράς Γής σε χρήμα (οφειλές προς Δήμο), έχουν προετοιμαστεί και δοθεί στους ενδιαφερόμενους οι νέοι πίνακες υπολογισμού, μετά την μείωση του τιμών με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

δ. Ως προς τις αποζημιώσεις Γής προς τους πολίτες έχουν κατατεθεί 55 αιτήσεις για ορισμό τιμής μονάδος και ήδη έχουν εκδοθεί 10 πράξεις αποζημιώσεις.

ε. Έχουν γίνει 20 προσκυρώσεις με απόφαση του Δ.Σ. 

8. Πράξη εφαρμογής σχεδίου πόλεως περιοχής «ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ - ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ» Δήμου Κορινθίων                                                                                                                       

Μετά την ένταξη της άνω περιοχής στο Ρυμοτομικό Σχέδιο με το Π.Δ. της 13-09-2011 – ΦΕΚ 262 /τ. Α.Α.Π.Θ/11-10-2011-για τη οποία πρέπει να συνταχθεί η Π.Ε., του άρθρου 12, του Ν.1337/1983-ΦΕΚ 33/τ.Α΄/14-03-1983- διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα μετά και τον έλεγχο επί του συνόλου των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε ακίνητα που βρίσκονται στην περιοχή αυτή.

Κατά τον σχετικό έλεγχο προέκυψε ότι, στους πίνακες της αρχικής Π.Ε. είχαν παρεισφρήσει αρκετά σφάλματα σε ότι αφορά τα δηλωθέντα και επεξεργασμένα δικαιώματα, που αφορούν, ποσοστά συνιδιοκτησίας, ονόματα ιδιοκτητών, τίτλους, κ.α., ενώ το μέγεθος των αδήλωτων δικαιωμάτων ήταν εξαιρετικά μεγάλο.

Με βάση τα καταγεγραμμένα δικαιώματα στο Κτηματολόγιο, έγινε ενεργοποίηση των φερόμενων ιδιοκτητών και ήδη υπήρξε σημαντική ανταπόκριση, με αποτέλεσμα τα ακίνητα με φερόμενο ιδιόκτητη «άγνωστο» να έχουν μειωθεί σημαντικά, δεδομένου ότι για τα ακίνητα αυτά ουδέποτε υποβλήθηκε δήλωση ιδιοκτησίας.

Επίσης μετά την σχετική ανακοίνωση και προσέλευση των νέων ιδιοκτητών ακινήτων – μεταβιβάσεις μετά το 2007 – έχει επικαιροποιηθεί μεγάλος αριθμός απ' τους φερόμενους στους αρχικούς πίνακες της Π.Ε., ιδιοκτήτες, ενώ από τον έλεγχο των υπαρχόντων στοιχείων για κάθε ακίνητο, έχει καταγραφεί ο τίτλος κτήσης, ο συμβολαιογράφος ο τόμος και ο αριθμός μεταγραφής, το ποσοστό συνιδιοκτησίας σε περίπτωση πολλαπλών δικαιωμάτων, καθώς και το γένος στις περιπτώσεις των παντρεμένων γυναικών.

Υπ' όψη ότι στην ως άνω περιοχή εμφανίζονται σε αρκετά ακίνητα απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου - Κτηματική Υπηρεσία και τα ακίνητα αυτά χρήζουν περαιτέρω ελέγχου αφού τα προσωρινά δικαιώματα έχουν ήδη καταχωρηθεί στο ήδη λειτουργούν Κτηματολόγιο.

Μετά από όλα τα προαναφερθέντα πρέπει οι πίνακες της Π.Ε. που έχουν κατατεθεί από τους μελετητές το 2007, να επικαιροποιηθούν, διορθωθούν και συμπληρωθούν σε μεγάλο βαθμό ως προς το λογιστικό μέρος τους και στην συνέχεια να προωθηθούν προς κύρωση. 

9. Πράξη εφαρμογής σχεδίου πόλεως περιοχών «ΚΕΡΑΜΙΔΑΚΙ» και «ΑΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΑ» Δήμου Κορινθίων

Στις 18/09/2001 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ Δήμου και των γραφείων μελετών Σπύρου Μαγγίνα και Εργαστήρια - Σύμβουλοι Α.Ε.(με εκπροσώπους τους Φαίδωνα Παπαθεοδώρου και Γαβριέλα Κάρκα, κατόπιν διαγωνισμού για σύνταξη της πράξης εφαρμογής των εγκεκριμένων πολεοδομικών μελετών περιοχών «Κεραμιδάκι» και «Αγιαννιώτικα» του Δήμου Κορινθίων.

Α. Πράξη Εφαρμογής σχεδίου πόλεως περιοχής «ΚΕΡΑΜΙΔΑΚΙ»

Η πολεοδομική μελέτη επέκτασης σχεδίου πόλεως περιοχής «Κεραμιδάκι» έχει εγκριθεί με το από 17-8-1989 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 602/Δ/2-10-1989) και έχει αναθεωρηθεί με την υπ ΄ αριθμ.12378/10-12-1993 απόφαση Νομάρχη Κορινθίας (ΦΕΚ 1501/24-12-1993).

Μετά από υποβολή τεχνικής έκθεσης από τους μελετητές της Π.Ε. στην οποία αναφέρουν την αναγκαιότητα τροποποιήσεων του ρυμοτομικού σχεδίου, καθώς θα πρέπει κατά την υποβολή του Α΄ Κεφαλαίου της Πράξης Εφαρμογής να επιλύονται οποιεσδήποτε ασυμφωνίες ρυμοτομίας που προκύπτουν, είχαν προωθηθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ από το έτος 2007 δύο τροποποιήσεις ρ.σ. στη δυτική πλευρά του σχεδίου ένθεν και ένθεν της οδού Πατρών. Από το ΥΠΕΧΩΔΕ όμως μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία σχετική ενημέρωση της πορείας τους αν και είχαμε κάνει υπενθύμιση εγγράφου προς έκδοση σχετικού ΦΕΚ προκειμένου να συναχτεί η πράξη εφαρμογής.

Είχε αναρτηθεί τρείς φορές η κτηματογραφική αποτύπωση του Α΄ Κεφαλαίου της Πράξης Εφαρμογής του σχεδίου για την υποβολή ενστάσεων.

Υποβλήθηκαν ενστάσεις από ιδιοκτήτες και από την Κτηματική Υπηρεσία Ν. Κορινθίας και εκκρεμούσε η εκδίκασή τους από το ΣΧΟΠ Νομαρχίας Κορινθίας.

Η εκκρεμότητα εκδίκασης των παραπάνω ενστάσεων που αφορά την κτηματογράφηση της περιοχής και η καθυστέρηση της ζητούμενης άρσης ασυμφωνίας του ρυμοτομικού σχεδίου από τους μελετητές με σχετικές εκθέσεις τους για τις οποίες χρειάζονται σημειακές τροποποιήσεις του ισχύοντος ρυμοτομικού σχεδίου, οι δύο εκ των οποίων αν και έχουν σταλεί προ ετών στο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ νυν ΥΠΕΚΑ δεν έχουν εγκριθεί, καθιστούσαν αδύνατη την ολοκλήρωση και παραλαβή του Α΄ Κεφαλαίου της Πράξης Εφαρμογής, προκειμένου να δοθεί εντολή για την έναρξη του Β΄ Κεφαλαίου της Π.Ε. (Υψομετρική Μελέτη) και του Γ΄ Κεφαλαίου της Π.Ε.(Πράξη Εφαρμογής).

Β. Πράξη Εφαρμογής σχεδίου πόλεως περιοχής «ΑΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΑ»

Για την περιοχή «Αγιαννιώτικα» ο μελετητής κ. Σπύρος Μαγγίνας από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και μέσα στην οριζόμενη χρονική προθεσμία δεν είχε υποβάλλει το Α΄ Κεφάλαιο της Πράξης Εφαρμογής που αφορά την Κτηματογράφηση και υπέβαλε στις 14-6-11 κάποια κτηματογραφικά στοιχεία τα οποία όμως δε λογίζονται ως υποβολή ολοκληρωμένου του Α΄ Κεφαλαίου (Κτηματογράφηση) της Π.Ε. με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές, οπότε είναι και αδύνατη η ουσιαστική επεξεργασία.

Υπενθυμίζουμε την υπ΄ αριθμ. 8/182/1-6-2009 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία είχε αποφασιστεί η έγκριση του συγκριτικού πίνακα της μελέτης ανασύνταξης πράξης εφαρμογής περιοχών Κεραμιδάκι – Αγιαννιώτικα, καθώς και η παράταση του χρόνου περαίωσης της μελέτης από τους αναδόχους για τεσσεράμισι (4,5) μήνες από την λήψη της απόφασης Δ.Σ., η οποία χρονική παράταση έχει επίσης λήξει.

Επιπρόσθετα με το αριθμ. πρωτ. 40019/24-7-2013 έγγραφό της η εταιρεία ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Α.Ε. που είναι μία εκ των αναδόχων της παραπάνω σύμβασης μελέτης για την εκπόνηση του Γ΄ κεφαλαίου της Πράξης Εφαρμογής περιοχών «Κεραμιδάκι» και «Αγιαννιώτικα», ζητά τη διάλυση της από 18/09/2001 σύμβασης της μελέτης, λόγω υπέρβασης κατά πολλαπλάσιο χρόνο του συμβατικού χρόνου σύνταξης της μελέτης.

Η Υπηρεσία μας με το από 23/8/2013 έγγραφό της ζητά από τους μελετητές την προσκόμιση για τον ως άνω σκοπό της Ειδικής Δήλωσης Διακοπής Εργασιών σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 34 του Ν. 3316/2005 για την περαιτέρω εξέταση του θέματος.

10. Ειδικότερα για την τροποποίηση στο Ο.Τ. 399 «Κεραμιδάκι».

Είναι γνωστό πως η τροποποίηση του συγκεκριμένου Ο.Τ. 

έχει απασχολήσει μέχρι σήμερα όλες τις δημοτικές αρχές από το έτος 1989, λόγω της ιδιαιτερότητας και της αναγκαιότητας τροποποίησης του ρ.σ., η Δημοτική Αρχή με ιδιαίτερη σπουδή επιμελήθηκε και του θέματος αυτού και αναμένεται η οριστική επίλυσή του, ήδη η σχετική ένσταση υπό των ενδιαφερομένων και των κατά του Δήμου στρεφομένων κατά της αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία λήφθηκε μετά την σχετική επίσης έγκριση τροποποίησης υπό του Κ.ΣΧΟΠ. απορρίφτηκε με την υπ' αριθμ. 97/15/31.7.2013 πράξη του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. 

Μετά την έγκριση της τροποποίησης στο ΚΕ.Σ.Υ.ΠΟ.ΘΑ – ΥΠΕΚΑ, και την σχετική εισήγηση απ' την διεύθυνση Νομοθετικού έργου αναμένεται η έκδοση Π.Δ./τος για σύνταξη του σχεδίου. 

Δ. Υπηρεσία Γραμματείας Τμήματος 

Η Διοικητική Υπηρεσία του Τμήματος της Πολεοδομίας λειτουργεί απ' τον εκσυγχρονισμό της και εντεύθεν (2011) με το ηλεκτρονικό σύστημα – βάση δεδομένων της Κοινωνίας Πληροφορικής e-poleodomia. Πλέον η νέα Υπηρεσία του Δήμου Κορινθίων λειτουργεί με το νέο σύστημα, όλες οι ενέργειες – διαδικασίες της (πρωτόκολλο, έκδοση οικοδομικών αδειών κ.λ.π.) αποτυπώνονται στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα ενισχύοντας έτσι τη διαφάνεια και τη λειτουργικότητα της Υπηρεσίας. 

Όλα αυτά τα χρόνια της θητείας μας, ως Δημοτική Αρχή, λειτουργήσαμε με πράξεις και έργα και όχι με λόγια τιμήσαμε δε την επιλογή σας και την εμπιστοσύνη σας. 

Δώστε μας την δύναμη να συνεχίσουμε. Στηρίξτε μας με την ψήφο σας και σε αυτές τις εκλογές γιατί η δημοτική παράταξη «Πορεία Ευθύνης» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Αλέξανδρο Πνευματικό,

Θέλει… Ξέρει…. Και 

Μπορεί με επιτυχία να συνεχίσει ότι έχει επωμιστεί 

Με απέραντη εκτίμηση και Σεβασμό

Ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Σολυγείας 
Μιχάλης Αναστ. Χατζής

Δημοσίευση: Μαΐου 15, 2014

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ανοιχτή επιστολή από τον Αντιδήμαρχο Κορινθίων κ. Μιχάλη Χατζή (2)"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator