Παπατζιλίκια ήταν τα δημοσιεύματα για την κόκκινη λυσασμένη αλεπού

0


Από το τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, ανακοινώνεται ότι :

Την 20/11/2013 δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο καθώς επίσης και στα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ότι στην περιοχή της Π.Ε. Κορινθίας μία λυσσασμένη αλεπού κινητοποιεί τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, ότι δάγκωσε σκύλο και λύσσαξε και αυτός και ότι μέλη του τοπικού κυνηγητικού συλλόγου καταδίωξαν την αλεπού και τελικά την σκότωσαν πυροβολώντας την σε χωράφι του τοπικού διαμερίσματος Κ.Άσσου Κορινθίας.

Πέραν αυτών και σε τοπικό επίπεδο διαδίδονται και διακινούνται φήμες και πληροφορίες για το περιστατικό αλλά και για την επιδημιολογική κατάσταση της νόσου στην ημιορεινή και ορεινή ζώνη της Π.Ε. Κορινθίας που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Η πραγματική κατάσταση έχει ως ακολούθως:

α) η χώρα ήταν απαλλαγμένη λύσσας εδώ και 30-40 χρόνια.

β) πριν από λίγους μήνες στη Βόρεια Ελλάδα εντοπίστηκε πραγματικό πρόβλημα καθόσον έχει διερευνηθεί εργαστηριακά επιδημία λύσσας στο άγριο δασόβιο οικοσύστημα και κυρίως στην κόκκινη αλεπού.

γ) οι Κτηνιατρικές αρχές τέθηκαν σε συναγερμό και ήδη εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα επιτήρησης και εμβολιασμού των ευαίσθητων ζώων στη νόσο σε όλη τη χώρα.

δ) Με ευθύνη των περιφερειακών Κτηνιατρικών αρχών διανεμήθηκε έντυπο υλικό και ενημερωτικές αφίσες για τη νόσο στους Δήμους, τα σχολεία, τους συνεταιρισμούς, τους Κυνηγητικούς Συλλόγους, τα Δασαρχεία κ.λ.π.

ε) το Τμήμα Κτηνιατρικής και τα περιφερειακά Κτηνιατρικά Κέντρα της Π.Ε. Κορινθίας είναι σε διαρκή ετοιμότητα για τον εντοπισμό ανάλογων περιστατικών, τη συλλογή των δειγμάτων και την αποστολή τους στο εργαστήριο, την επιδημιολογική διερεύνηση κάθε ανάλογου περιστατικού κ.λ.π.

στ) για το συγκεκριμένο περιστατικό την 20/11/2013 με την κόκκινη αλεπού στον Κ. Άσσο η πραγματικότητα έχει ως ακολούθως:

Την 20/11/2013 και περί ώρα 11:00 π.μ. η Υπηρεσία μας δέχθηκε τηλεφώνημα από πολίτη της περιοχής Κ. Άσσου ότι σε συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται νεκρή αλεπού.

Άμεσα κλιμάκιο Κτηνιάτρων της Υπηρεσίας μας μετέβη στην υποδειχθείσα τοποθεσία, εντόπισε την αλεπού, διενήργησε ανατομοπαθολογικό ελέγχο, διαπίστωσε ότι ο θάνατος προκλήθηκε από χτύπημα διερχόμενου οχήματος, έλαβε παθολογικό υλικό και το απέστειλε με courier άμεσα στο εργαστήριο ιολογίας του Κ.Κ.Ι.Α. (Κέντρο Κτην/κών Ιδρυμάτων Αθηνών) για τη διερεύνηση της λύσσας.

Η ανατομοπαθολογική εικόνα του νεκρού ζώου σε καμία περίπτωση δεν έδειχνε εικόνα λυσσασμένου ζώου.

Το πιο πάνω περιστατικό είναι το μοναδικό που απασχόλησε την τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία από την εμφάνιση της νόσου στη χώρα.

Η υπηρεσία μας θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωσή της, μετά τη λήψη των οριστικών αποτελεσμάτων από το εργαστήριο ιολογίας του Κ.Κ.Ι.Α.

Από Τμήμα Κτηνιατρικής

Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής

Π.Ε. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Δημοσίευση: Νοεμβρίου 23, 2013
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Παπατζιλίκια ήταν τα δημοσιεύματα για την κόκκινη λυσασμένη αλεπού"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator