Φορολογικό ολοκαύτωμα σε ηλεκτρικό, φυσικό αέριο και πετρέλαιο

0


Ενώ το περιβόητο επίδομα θέρμανσης έχει αποτύχει στην πράξη και το νέο μοντέλο δεν έχει εγκριθεί από την Τρόικα, η Κομισιόν συνιστά στα κράτη-μέλη να καταργήσουν τις όποιες διαφοροποιήσεις φόρων έχουν στα καύσιμα, δηλαδή να αυξήσουν τους φόρους και να τους υποκαταστήσουν με …επιδόματα.
Που σημαίνει, ειδικά για την Ελλάδα, αύξηση του ΦΠΑ σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο αλλά και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης.

Έκθεση της για τις τάσεις της φορολογίας στην Ευρώπη, η Κομισιόν αναλύοντας τη δομή των φόρων στα ενεργειακά προϊόντα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ΕΦΚ που επιβάλλουν τα κράτη δεν εξυπηρετούν τον στόχο της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας. Κάθε αύξηση ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, συμπαρασύρει αυτομάτως και το πετρέλαιο θέρμανσης που έχει πλέον τον ίδιο ακριβώς φόρο. Στην Έκθεση γίνεται ανάλυση των συντελεστών ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα, επισημαίνεται ότι χώρες όπως η Ελλάδα εφαρμόζουν χαμηλό συντελεστή στη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου και ότι πρέπει να εξαλείψουν αυτή την «επιδότηση», προτείνοντας απευθείας ενισχύσεις για τα ευπαθή νοικοκυριά!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα υπήρξε μέσα σε μόλις μία χρονιά αύξηση κατά 3,9% των φορολογικών επιβαρύνσεων στο εισόδημα, ενώ στις δύο άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα διάσωσης, καταγράφηκε στη Πορτογαλία μείωση κατά 2,3% και στην Ιρλανδία κατά 0,8%!!!

Και ενώ όλα αυτά προκαλούν σύγκρυο, το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει από την Τρόικα μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% (από τα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο στα 280 ευρώ), ώστε να πέσει η τιμή από το €1,30 στα 91 λεπτά το λίτρο για όλους. Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει στην Τρόικα ότι η διαφορά των 4 λεπτών που προκύπτει στην τελική τιμή, δεν οδηγεί σε άρση του «μπλόκου» στο λαθρεμπόριο στο οποίο στόχευε η εξίσωση των δύο φόρων.

Ως γνωστόν, το μέτρο του επιδόματος θέρμανσης απέτυχε, με πτώση κατανάλωσης 70% και απώλεια ΦΠΑ κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να φανεί κανένα ιδιαίτερο έσοδο από την πάταξη του λαθρεμπορίου. Τώρα επιδιώκεται να χαλαρώσουν τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος ώστε να το πάρουν περισσότεροι.

Δημοσίευση: Οκτωβρίου 11, 2013

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Φορολογικό ολοκαύτωμα σε ηλεκτρικό, φυσικό αέριο και πετρέλαιο"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator