Οι 6-8 έγιναν 10+1!

0



Ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης θυμάται την προφητική δήλωση του Μίτσελ στη "Marca" τον περασμένο Φεβρουάριο, διανύοντας πια τον τελευταίο μήνα της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου.

Η καλοκαιρινή προετοιμασία ουσιαστικά ολοκληρώθηκε, ο κύκλος των φιλικών αγώνων επίσης, και ο Ολυμπιακός περιμένει πια το πρώτο του επίσημο παιχνίδι για τη νέα αγωνιστική περίοδο, το οποίο είναι προγραμματισμένο την επόμενη Δευτέρα κόντρα στην Καλλονή, στην πρεμιέρα του νέου Πρωταθλήματος (σ.σ. 19/8, 21:30, ΟΑΚΑ).

Η προηγούμενη επικοινωνία μας πραγματοποιήθηκε πριν από τα δύο τελευταία φιλικά ματς, κόντρα σε Άντερλεχτ και Βαλένθια, τα οποία σχολίασε αναλυτικά ο Γιώργος (Περπερίδης). Ύστερα από ένα σύντομο διάστημα ξεκούρασης, η στήλη είναι και πάλι στις επάλξεις. Πλέον, μπαίνουμε σε καθαρά αγωνιστικούς ρυθμούς, ενώ προς το τέλος του μήνα, στις 29 Αυγούστου συγκεκριμένα, είναι προγραμματισμένη και η κλήρωση των ομίλων του Champions League.

Σε επίπεδο ενίσχυσης της ομάδας, απομένει ακόμα η απόκτηση ενός αμυντικού μέσου. Μπορεί μία από τις βασικές προτεραιότητες για τη νέα σεζόν να παρουσιάζει καθυστέρηση ως προς την υλοποίησή της, αλλά σε ένα τόσο γεμάτο, μεταγραφικά, καλοκαίρι ποτέ δεν ξέρεις πώς θα κυλήσει η μεταγραφική δραστηριότητα μιας ομάδας. Μην ξεχνάμε πως ο Μίτσελ έψαχνε και ήθελε ποδοσφαιριστές σε όλες τις γραμμές, όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά από το Ζέεφελντ της Αυστρίας. Ο σύλλογος έχει προχωρήσει συνολικά σε 14 μεταγραφές και στοχεύει τουλάχιστον σε άλλη μία. Με την απόκτηση ενός "εξαριού" και με την προϋπόθεση πως δεν θα παραχωρηθεί βασικός παίκτης της ομάδας με μεταγραφή μέχρι το τέλος του Αυγούστου, το έμψυχο δυναμικό θα ολοκληρωθεί με την προσθήκη του "κόφτη". Προσωπικά, η περίπτωση του Σισοκό δεν με ενθουσίαζε από την πρώτη στιγμή λόγω της πτωτικής πορείας της καριέρας του, αλλά και του ιατρικού ιστορικού του 28άχρονου ποδοσφαιριστή. Ο Ολυμπιακός εξετάζει άλλες περιπτώσεις, κυρίως από τη Γαλλία, με τον Γιαταμπαρέ της Μπαστιά να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Πάντως, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ενός ξαφνικού μεταγραφικού χτυπήματος, με όνομα που δεν έχει γραφτεί στον Τύπο.

"Σκεφτόμαστε ότι θα χρειαστούμε 6-8 ποδοσφαιριστές", είχε πει τον περασμένο Φεβρουάριο στη "Marca" o Μίτσελ. Δύο ημέρες μετά από εκείνη τη συνέντευξη μπορεί ο ίδιος ο προπονητής του Ολυμπιακού να διέψευσε πως δήλωσε κάτι τέτοιο στην πατρίδα του, ωστόσο στην πράξη είδαμε πως εκείνη η ατάκα υλοποιήθηκε και με το παραπάνω. Αν εξαιρέσουμε τους Κολοβό, Μπουχαλάκη και Τζανακάκη, οι οποίοι αποκτήθηκαν και παρέμειναν στις ομάδες τους με τη μορφή δανεισμού για ένα χρόνο, αλλά και τον Ντε Βινσέντι, ο οποίος παρουσιάστηκε κατώτερος των περιστάσεων στην προετοιμασία και θα παραχωρηθεί δανεικός την καινούργια σεζόν, οι ερυθρόλευκοι έχουν αποκτήσει άλλους δέκα παίκτες, που υπολογίζονται κανονικά ενόψει της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς! Μιγκέλ Τόρες, Σαβιόλα, Σάμαρης, Ρομπέρτο, Μετζανί, Κάμπελ, Σαλίνο, Ντομίνγκες, Βάις, Ολαϊτάν. Οπότε, εκείνη η αμφιλεγόμενη δήλωση, μόνο τυχαία δεν ήταν. Οι 6 με 8 παίκτες έγιναν 10, με σίγουρη μία ακόμα προσθήκη, στη θέση του αμυντικού μέσου.

Ο Ισπανός τεχνικός έχει ένα γεμάτο ρόστερ στη διάθεσή του και καλείται να το αξιοποιήσει. Οι δοκιμές των φιλικών αγώνων τελείωσαν και στα επίσημα ματς θα δούμε τι έχει στο μυαλό του. Ακόμα, βέβαια, δεν έχω καταλάβει κάποια πράγματα στον τομέα της τακτικής και θεωρώ πως η ομάδα παραμένει αδούλευτη σε κάποια στοιχεία του παιχνιδιού της (ιδιαίτερα στην άμυνα), αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Ο κόουτς έχει το μαχαίρι και το καρπούζι. Αυτός αποφασίζει, αυτός έχει και την ευθύνη. Οι δικαιολογίες, όπως έχουμε γράψει, τελείωσαν. Η ομάδα ενισχύθηκε πολύ, κάτι που δεν συνέβη το περασμένο καλοκαίρι.

Δεν γίνεται να πηγαίνει ο Ολυμπιακός σε εκτός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι και να δέχεται γκολ στο πρώτο δεκάλεπτο. Στο Champions League, οι ομάδες δεν αστειεύονται και αν βρεθείς πίσω στο σκορ από τόσο νωρίς, μετά τα "πόδια κόβονται" και οι αγώνες "γυρίζουν" σπανιότατα. Το προπονητικό επιτελείο οφείλει να ρίξει το βάρος στις λεπτομέρειες. Δεν με ξεγελάει το τελευταίο καλό ημίωρο κόντρα στη Βαλένθια, όπου οι αλλαγές προσπάθησαν και τελικά κατάφεραν να αλλάξουν την εικόνα της αναμέτρησης. Δεν βλέπω συνοχή στην ομάδα, που προσπαθεί να πιέσει ψηλά, αλλά δεν έχει διάρκεια, ενώ χάνει εύκολα την μπάλα. Πολλά αβίαστα λάθη, πολλά πουλήματα μπάλας και στις τρεις γραμμές του γηπέδου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ποδοσφαιριστής πρέπει να "τρώει" την μπάλα. Να τη διώχνει στα... μνήματα, που λέω κι εγώ. Τα δύο γκολ στην έδρα της Βαλένθια είναι παράδειγμα προς αποφυγή για οποιαδήποτε ομάδα του επιπέδου που έχει ο Ολυμπιακός. Εκεί, δεν χρειάζονται... ταρζανιές. Εκεί, διώχνεις την μπάλα στον... αγύριστο.

Οι ερυθρόλευκοι έδωσαν οκτώ φιλικά. Δεν στέκομαι στις δύο μόλις νίκες, καθώς το αποτέλεσμα είναι το τελευταίο που μετράει σε αυτές τις αναμετρήσεις. Απλά, περίμενα κάποια συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία δεν είδα. Για παράδειγμα, να δουλευτεί περισσότερο η μεσοαμυντική λειτουργία της ομάδας, καθώς μεσοεπιθετικά υπάρχει απίστευτο ταλέντο και πολλή ποιότητα. Να δούμε μία συγκεκριμένη τετράδα στην άμυνα, λίγο περισσότερο δουλεμένη, σε μεγαλύτερα διαστήματα αυτών των τεστ προετοιμασίας. Μπήκαμε στο δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου και ακόμα δεν ξέρουμε το βασικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο, καθώς δοκιμάστηκαν όλες οι παραλλαγές με τους τέσσερις στόπερ που υπολογίζει ο κόουτς (Σιόβας, Μετζανί, Αβραάμ, Μανωλάς).

Ο Σιόβας έχει ένα προβάδισμα για τη θέση του αριστερού στόπερ, καθώς δείχνει αισθητά βελτιωμένος σε σχέση με πέρυσι και έχει "κερδίσει" τον προπονητή του, αλλά για να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του θέλει έναν γρήγορο κεντρικό αμυντικό δίπλα του. Ο Μετζανί δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στον ρόλο. Ξεκάθαρα... Αβραάμ και Μανωλάς, στα δικά μου μάτια, κρίνονται απαραίτητοι, καθώς στο κέντρο της άμυνας τουλάχιστον ο ένας πρέπει να είναι ταχύτατος και να βγαίνει πρώτος στην μπάλα. Εφόσον ο Μίτσελ θέλει να παίζει με αριστεροπόδαρο στόπερ για να προωθείται σωστά το παιχνίδι από την άμυνα, συν του στοιχείου πως ο Σιόβας μπορεί να προσφέρει πολλά στον αέρα σε άμυνα και επίθεση, ο παρτενέρ πρέπει να είναι "σφαίρα".

Και για να είμαστε ειλικρινείς, ο αμυντικός μέσος που θα αποκτηθεί δεν θα εξαφανίσει όλα τα προβλήματα. Χρειάζεται πάνω από όλα ομαδική προσπάθεια και βελτίωση... Θεωρητικά, αυτή η κομβική μεταγραφή έχει καθυστερήσει αρκετά, αλλά μην ξεχνάμε πως θα ολοκληρωθεί προκειμένου ο Ολυμπιακός να είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικός στο κορυφαίο αγωνιστικό επίπεδο, όπως είναι αυτό του Champions League. Οι ημέρες περνούν, αλλά υπάρχει ακόμα περίπου ένας μήνας μέχρι τη πρώτη ευρωπαϊκή σέντρα. Και η λογική λέει πως η ομάδα θα αποκτήσει έναν έτοιμο παίκτη, που έχει κάνει κανονικά δηλαδή προετοιμασία με την τωρινή ομάδα του.

ΥΓ1: Μεγάλος μάγκας είναι ο Ολαϊτάν. Από εκεί που βρισκόταν ένα βήμα πριν από την έξοδο, ως δανεικός, άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Ο Νιγηριανός εξτρέμ, ο οποίος δεν έπαιξε καθόλου κόντρα σε Λίβερπουλ και Άντερλεχτ, μπήκε στο "Μεστάγια" με περισσή αυτοπεποίθηση και κράτησε τη θέση του στην ομάδα για τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά. Όμορφα, απλά, ποδοσφαιρικά...

ΥΓ2: Βλέπουμε αυτές τις ημέρες, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, τον καθιερωμένο αγώνα για το Σούπερ Καπ. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτός ο θεσμός γνωρίζει τέτοια απαξίωση στην Ελλάδα και απορώ συνάμα γιατί ο Ολυμπιακός δεν κάνει κάτι για να επανέλθει στο προσκήνιο αυτή η διοργάνωση. Μπορεί να έχουμε συνηθίσει στις Κούπες και τα νταμπλ, αλλά και στη Γερμανία η Νταμπλούχος της περυσινής σεζόν, Μπάγερν Μονάχου, έπαιξε για το γερμανικό Σούπερ Καπ με τη δεύτερη της κατάταξης, Μπορούσια Ντόρτμουντ.
Δημοσίευση: Αυγούστου 13, 2013

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Οι 6-8 έγιναν 10+1!"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator