Απολύσεις, ή εκλογές;

0


Αυτό είναι το ερώτημα της ημέρας. Η ΕΡΤ θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει μέσα σε λίγες ώρες από την λήψη μίας απόφασης, όμως αν αρθούν (έστω και προσωρινά) οι απολύσεις των υπαλλήλων της, η τρόικα δεν θα επιτρέπει την εκταμίευση της δόσης με το αιτιολογικό της μη εκπλήρωσης του όρου των 2.000 απολύσεων άμεσα. Αυτό είναι το ένα από τα δύο θέματα, που ο Σαμαράς έχει στο χέρι τους εταίρους του. Το άλλο αφορά μόνον τον Βενιζέλο και έχει να κάνει με την παραγραφή της υπόθεσης Λαγκάρντ.

Ο εξωτερικός παράγοντας λοιπόν έδρασε άμεσα, αλλά και οι αποφάσεις να τα σπάσουν, είναι εκατέρωθεν ειλημμένες και γιαυτό κάνουν ότι πείθονται εις τας υποδείξεις. Το μόνο που θα μπορούσε να αλλάξει είναι ο χρόνος, για να προηγηθούν οι Γερμανικές εκλογές και φυσικά η εκταμίευση της δόσης. Ετσι δεν θα διαταραχτεί περισσότερο και η τουριστική περίοδος.

Θα λέγαμε, ότι αυτό βολεύει τους πάντες και άρα έτσι θα γίνει· δυστυχώς όμως ούτε αυτό δίνει κάποια διέξοδο γιατί: 1) η τρόικα ζητάει άμεσα μέτρα 3 δις για να ισοσκελιστεί το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων. Συνεπώς η εκπλήρωση του όρου των απολύσεων δεν καλύπτει την κυβέρνηση και αναρωτιέται κανείς με τέτοια στέγνα από ρευστό, που θα βρεθούν τα 3 δις, εκτός από νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ή μαζικές απολύσεις από το δημόσιο, πολύ πιο γρήγορα από όσο ζητάει η ίδια η τρόικα; Με λίγα λόγια ο Σαμαράς δεν θα μπορεί να πεί «έδιωξα 2.700 προνομιούχους, για να πάρουμε την δόση και να μην πεινάσει ο λαός» αφού με τις νέες περικοπές έτσι κι αλλιώς θα πεινάσει ο λαός. 2) Ο τουρισμός φέτος ελάχιστα θα προσφέρει και δεν μπορεί να καλύψει ούτε τον κόσμο που εργάζεται άμεσα στον τομέα (πολύ περισσότερο δε τους υπόλοιπους). Τα δείγματα ήδη είναι πολύ φανερά. Άλλες περιοχές βαράνε μύγες ακόμη ελπίζοντας στον Ιούλιο και στον Αύγουστο κι άλλες είναι ψιλογεμάτες, αλλά τα έσοδα είναι πολύ πενιχρά. Δηλαδή αν μετατεθούν οι εκλογές για το Φθινόπωρο, δεν θα έχει ούτε μία ψευτοανάκαμψη (έστω μόνο στον τουρισμό) στην φαρέτρα του ο Σαμαράς. 3) Τα έσοδα από φόρους κ.λ.π. όχι μόνον δεν θα αυξηθούν, αλλά το φθινόπωρο θα έχουμε εκρηκτική διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από όλους προς όλους. Το κράτος δεν θα μπορεί πλέον να λειτουργήσει κανέναν τομέα του. 4) τα έσοδα από κρατικοποιήσεις και οι ίδιες οι αποκρατικοποιήσεις πάνε περίπατο, από την ίδια την αλλαγή του πολιτικού κλίματος. Πως θα χρεωθούν στον ΣΥΡΙΖΑ τα ναυάγια σε ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ; Ηδη δρομολογείται η «λύση» της ανακοστολόγησης (προς τα κάτω φυσικά) από «ανεξάρτητους» εκτιμητές. Αν ακολουθήσουν όμως αυτήν την «λύση», εκτιμώ, ότι παίζουν με τα κεφάλια τους και αυτοί και τα δημοσιογραφικά τους τσιράκια.

Με λίγα λόγια η ΕΡΤ είναι μία βολική αφορμή για όλους και δεν νομίζω, ότι έχουν το παραμικρό περιθώριο υπαναχώρησης. Δεν ξέρω αν ο Βενιζέλος βαδίσει πάνω στην πεπονόφλουδα της υπουργοποίησης. Αν το κάνει, θα καταστραφεί ολοκληρωτικά. Το μόνο που τον συμφέρει να κάνει αυτήν την στιγμή, είναι να μεθοδεύσει τα πράγματα, ώστε να πάρει ο Σαμαράς την ευθύνη των εκλογών στα μάτια του λαού. Αυτό που θα τον βόλευε αφάνταστα θα ήταν η πολύ γρήγορη παραπομπή του Παπακωνσταντίνου στο ειδικό δικαστήριο. Όμως πως είναι σίγουρος πλέον, ότι δεν θα παραπεμφθεί και ο ίδιος; Η ΝΔ δεν είναι πλέον σύμμαχος του. Θα μεταστραφεί ο ΣΥΡΙΖΑ και θα αλλάξει ρόλο με την ΝΔ στην προανακριτική; Ξέρω εγώ; Όλα γίνονται στον μάταιο τούτο κόσμο. Όπως τον κάλυψε η ΝΔ «για το καλό της πατρίδας» μπορεί τώρα να κάνει το ίδιο ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ίδιο λόγο...

Για όλους αυτούς τους λόγους, εκτιμώ ότι θα έχουμε παράταση αυτής της παραλυτικής κατάστασης (για πόσες ημέρες, ή εβδομάδες, δεν ξέρω) αλλά οι εκλογές θα γίνουν πριν τις Γερμανικές.

Π. Ρέππας
Δημοσίευση: Ιουνίου 19, 2013

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Απολύσεις, ή εκλογές;"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator