ΡΟΜΙΛΝΤΑ: Που πάνε τα καράβια όταν γεράσουν; (video)

0


Λίτσα Στέρπη.

Ψάχνοντας για ένα τραγούδι, έπεσε το μάτι μου σε ένα βίντεο.Το πλοίο Ρομίλντα σφύριζε για τελευταία φορά. Ένα παλιό, γερασμένο καράβι ήταν εξάλλου. Το πήγαιναν για παλιοσίδερα. Τότε λοιπόν το θυμήθηκα…

Είχα ταξιδέψει στο Αιγαίο μαζί με φίλους. Χρόνια όμορφα. Χρόνια αθώα, ανέμελα. Με το «καράβι Ρομίλντα»...

Ποσά όνειρα ταξιδέψε αυτό το καράβι, πόσες ελπίδες , πόσο κόσμο μετέφερε στον προορισμό του.

Βέβαια ήταν αργό, έπιανε ένα σκασμό λιμάνια θυμάμαι, και ήταν πήχτρα στον κόσμο αλλά ποιος νοιαζόταν; Το ταξίδι δεν έχει πάντα σημασία; Έτσι δεν λένε;

Aν μπορούσε να μιλήσει σίγουρα θα είχε χιλιάδες ιστορίες να αφηγηθεί. Ιστορίες χαράς, λύπης, έρωτα. Όμορφες ιστορίες.

Όμως πάλιωσε, γέρασε, την θέση του πήραν αλλά πιο γρήγορα σκαριά.

Το Ρομίλντα λοιπόν που τόσο πολλοί απαξίωναν τα κανάλια ακόμα και οι επιβάτες του ξεκίνησε το τελευταίο μοναχικό ταξίδι για ένα ανώνυμο scrap (διαλυτήριο) της Τουρκίας. Το scrapping τα τελευταία χρόνια είναι επικερδής δουλειά…

Υπάρχουν όμως κάποιοι να θυμούνται. Θα μείνουν με της αναμνήσεις του Ρομίλντα, χωρίς το Ρομίλντα να τους τις θυμίζει συνειρμικά. Εξαρτάται λοιπόν σε πια θέση βρίσκεσαι. Στη θέση του επιβάτη που ταξίδεψε η στο διοικητικό προσωπικό του διαλυτηρίου...

Το "Ρομίλντα" και το "Μιλένα" μοιράστηκαν τον τιμητικό τίτλο "Γαλατάδικα του Αιγαίου", καθώς συχνά τα δρομολόγιά τους βαστούσαν μέρες και μέρες και δεν άφηναν λιμάνι για λιμάνι που μην το συμπεριλάβουν σε αυτά.
Όσο περνούσαν τα χρόνια, η ταχύτητά τους μειωνόταν με σταθερό ρυθμό. Όσο περνούσαν τα χρόνια έχαναν ολοένα και περισσότερο την αρχική τους λάμψή. Από κάποια στιγμή και πέρα άκουσαν όσα δεν είχαν ακούσει ποτέ άλλοτε τα πλοία του Πειραιά. Οι δημοσιογράφοι τα περίμεναν πως και πως για να καταγράψουν τις καθυστερήσεις τους στις αυγουστιάτικες αναχωρήσεις.

Το "Ρομίλντα" καθώς περνούσε τα φανάρια του Πειραιά έμοιαζε με τον ξεπεσμένο ηθοποιό που καλείται να παίξει για τελευταία φορά στη σκηνή. Και ο τελευταίος ρόλος είναι πάντα ο ρόλος του Ληρ στο έργο του Σαίξπηρ.
Ο τραγικός ρόλος του βασιλιά Ληρ λίγο πριν πέσει οριστικά η αυλαία...

Δείτε το εξαιρετικό ΒΙΝΤΕΟ από τον ιστότοπο Arhipelagos (κυρίως μετά το 3: 40)


Δημοσίευση: Μαρτίου 16, 2013

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΡΟΜΙΛΝΤΑ: Που πάνε τα καράβια όταν γεράσουν; (video)"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator