ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ - Τέλος στο άδειασμα των θαλασσών

0


Χρόνια τώρα οι οικολογικές οργανώσεις φώναζαν να θεσμοθετηθούν θαλάσσια καταφύγια ειδών, περιοχές όπου να απαγορεύεται το ψάρεμα ώστε να μπορούν να αναπαραχθούν και να συντηρηθούν οι πληθυσμοί των ψαριών. 

Στην προσπάθεια αυτή της «ΑΛΚΥΩΝΗΣ» είχαν συστρατευθεί η GREEN PEACE αλλά και άλλες οικολογικές οργανώσεις. 

Η ελληνίδα επίτροπος θαλασσίων υποθέσεων κα Μαρία Δαμανάκη με την οποία είχαμε συναντηθεί δύο φορές και είχαμε θέσει τις προτάσεις μας για βιώσιμη διαχείριση της Αλιευτικής πολιτικής, είχε επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είχαμε μια εποικοδομητική συνεργασία. 

Στις 6 Φεβρουαρίου με ψήφους 502 υπέρ, 137 κατά και 27 αποχές υπερψηφίστηκε από τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου η αναθεώρηση του βασικού κανονισμού της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ε.Ε. Το νέο νομοσχέδιο θέτει ως πρωταρχικό στόχο την αναχαίτιση της υπεραλίευσης προκειμένου να αυξηθούν οι πληθυσμοί των ψαριών, σταματά τη χορήγηση βοήθειας σε κράτη – μέλη που δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς και απαιτεί ακριβή καταγραφή των αλιευμάτων από τα κράτη – μέλη. 

Η πολιτική αυτή βασίζεται στη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων που καθιερώνει την απαγόρευση των απορρίψεων και η οποία προβλέπει σαφείς ημερομηνίες για την εξάλειψη πρακτικών που οδηγούν στην άσκοπη σπατάλη που έχει πλέον καταστεί ανεπίτρεπτη. 

Η απαγόρευση απόρριψης της «ανεπιθύμητης» ψαριάς και οι επιδοτήσεις των ψαράδων με «πράσινα» κριτήρια, όπως επίσης στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας πρέπει να δίνεται προτεραιότητα σε μη σαρκοφάγα είδη ψαριών, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της υδατοκαλλιέργειας από ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια, μια πρόταση που προήλθε από την ομάδα των πράσινων του Ευρωκοινοβουλίου, είναι μερικές καινοτόμες αλλαγές του νέου νόμου. 

Με τη νέα αλιευτική πολιτική της Ε.Ε. μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κατά κύριο λόγο ωφελούνται οι επαγγελματίες ψαράδες. 

Ο πρόεδρος Δ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ 
Ο Γεν. Γραμματέας  Β. ΚΕΛΛΑΡΗΣ
Δημοσίευση: Μαρτίου 04, 2013

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ - Τέλος στο άδειασμα των θαλασσών"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator