Ποιες ιστοσελίδες άλλαξαν τη ζωή μας

1


Πολλά από τα πράγματα που σήμερα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας μετρούν το πολύ μια δεκαετία.

Και όμως, η πρωτοπορία τους ήταν τέτοια, που απέκτησαν κοινό και αγορά από τον πρώτο χρόνο παρουσία τους στον ηλεκτρονικό πλανήτη. Οι σημαντικότερες καινοτομίες που εμφανίστηκαν την τελευταία δεκαετία στον διαδίκτυο... οι σημαντικότερες ιστοσελίδες είναι οι παρακάτω:

Wikipedia (2001)

Η Wikipedia (Βικιπαίδεια στα ελληνικά) είναι η μεγαλύτερη διεθνής διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια.

Η αγγλική Wikipedia – η πλουσιότερη όλων σε όγκο – περιλαμβάνει περισσότερα από 2.5 εκατομμύρια άρθρα.

Η ελληνική έκδοση της εγκυκλοπαίδειας περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 56.722 άρθρα.

Πληροφορίες στη Βικιπαίδεια θα βρείτε σε τουλάχιστον 48 γλώσσες.

Γράφεται και ανανεώνεται από εθελοντές. Ιδρύθηκε το 2001 στις ΗΠΑ από τους Jimmy Wales και Larry Sanger. Σήμερα διοικείται από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Wikimedia Foundation και στηρίζεται οικονομικά σε δωρεές.Αν και η έλλειψη ελέγχου των πηγών έχει προκαλέσει και προκαλεί συνεχώς τους αμφισβητίες της η δημοτικότητά της συνεχώς ανεβαίνει


Social Network Service (2002)

Ο όρος Social Networking περικλείει το δίκτυο των ιστοσελίδων όπου ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει το δικό του προφίλ και να αναπτύξει οποιουδήποτε είδους κοινωνική –διαδικτυακή- δραστηριότητα. Η αρχή έγινε από το Friendster το 2002. Την επανάσταση την έκανε, ένα χρόνο αργότερα, το MySpace που σε δυο χρόνια ξεπέρασε σε χτυπήματα ακόμα και το Google. Το 2005 εμφανίστηκε το Facebook όπου το 2008 ξεπέρασε το MySpace.

Σήμερα πρώτες είναι το Facebook και το Twitter. Ακολουθούν το MySpace και το LinkedIn (κυρίως στη Βόρεια Αμερική και με αυστηρά επαγγελματικό προσανατολισμό), το Hi5, το Tuenti, το Badoo και το Skyrock στην Ευρώπη.


P2P File Sharing – BitTorrent (2002)
Ο Napster ιδρύθηκε τον του Ιούνιο του 1999 από τον Shawn Fannin. Είναι μια υπηρεσία ανταλλαγής αρχείων στο internet. Η τεχνολογία του επέτρεπε στους χρήστες να ανταλλάσσουν μουσικά MP3 files, παραβιάζοντας τα πνευματικά δικαιώματα των μουσικών έργων. Ο Napster ανέστειλε το 2001 τη λειτουργία του λόγω συνεχών δικαστικών διώξεων.Η συνέχεια του ήταν πιο εξελιγμένα πρωτόκολλα ανταλλαγής αρχείων, τα torrents.

Με την νέα τεχνολογία που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2002, τα αρχεία δεν αποθηκεύονται σε κάποιον server, αλλά τα έχει κάθε χρήστης στον υπολογιστή του.

Πώς λειτουργεί; Όταν κάποιος κατεβάζει δεδομένα με torrent, μαζεύονται διάφορα μέρη των δεδομένων από όλους τους χρήστες. Το ποιοι χρήστες έχουν τα αρχεία ή μέρος τους, το μαθαίνει κανείς από έναν server που ονομάζεται tracker.

Ο ρόλος του tracker είναι να ενημερώνει ποιοι είναι οι χρήστες που έχουν τα δεδομένα που ψάχνουμε. Όλες οι παραπάνω πληροφορίες (που θα βρούμε τον tracker, από πόσα αρχεία αποτελούνται τα δεδομένα που ψάχνουμε) υπάρχουν μέσα σε ένα torrent αρχείο, το οποίο κατεβάζουμε αρχικά προκειμένου να ξεκινήσει η όλη διαδικασία.

Το BitTorrent είναι το πιο διαδεδομένο Peer to Peer (P2P) πρωτόκολλο ανταλλαγής αρχείων και υπολογίζεται ότι καλύπτει το 27-55% της συνολικής κυκλοφορίας αρχείων στο Internet.

Οι μεγαλύτερες μηχανής αναζήτησης torrents στο διαδίκτυο είναι η Pirate Bay (2003) και η isoHunt (2003), ενώ τον Νοέμβριο του 2009 έκλεισε λόγω νομικών προβλημάτων ένας από τους μεγαλύτερους trackers παγκοσμίως, η Mininova (2005).

Google (2004)

Η μεγαλύτερη εταιρεία διαδικτυακών υπηρεσιών στον κόσμο.

Η πρώτη/πιο επιτυχημένη μηχανή αναζήτησης στο internet.

Ιδρύθηκε το 1998 από δυο φοιτητές του Πανεπιστήμιου Stanford, τους Sergey Brin και Lawrence Page.

Διατέθηκε στο κοινό το 2004.

Η λέξη Google προήλθε από τον μαθηματικό όρο Googol (που σημαίνει τον αριθμό 1 με 100 μηδενικά).

Βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου Alexa 500 Top Sites.

Από το 2007 θεωρείται η διασημότερη εταιρία στον κόσμο, ξεπερνώντας και την Microsoft Corp.


YouΤube & Daily Motion (2005)
To YouTube είναι o δημοφιλέστερος διαδικτυακός τόπος αποθήκευσης, αναζήτησης και αναπαραγωγής ψηφιακών ταινιών/οπτικοακουστικών αρχείων.
Δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2005 από τρεις πρώην υπαλλήλους της PayPal.
Τον Οκτώβριο του 2006 αγοράστηκε από την Google έναντι 1.65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το περιοδικό «TIME» το χαρακτήρισε ως «η εφεύρεση του 2006».

Τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αποθηκεύουν απεριόριστο αριθμό βίντεο με χρονικό όριο δέκα λεπτά το καθένα.Η ευρωπαϊκή απάντηση στο YouTube είναι το Dailymotion που ιδρύθηκε στη Γαλλία τον Ιανουάριο του 2005.
Δημοσίευση: Μαρτίου 23, 2013

1 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ποιες ιστοσελίδες άλλαξαν τη ζωή μας"
Yiannis είπε...

Να συμφωνήσω ότι η Google, άλλαξε σημαντικά τη ζωή μας αφού σήμερα είναι η πρώτη επιλογή αναμεσα σε δεκάδες από γνωστές μηχανές ανζήτησης.
Ο τρόπος ταξινόμησης των ιστοσελίδων που χρησιμοποιεί, ανανεώνεται και γίνεται όλο και πιο "έξυπνος" προκειμένου να δώσει στον χρήστη του διαδικτύου το πιο σχετικό αποτέλεσμα.


1 Απριλίου 2013 στις 12:14 π.μ.

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator