Οδηγός "επιβίωσης​" για κατασχέσει​ς από εφορία

0


της Έλενας Λάσκαρη

Αν παίρνετε μισθό ή σύνταξη έως 1.000 ευρώ και παράλληλα -προφανώς- χρωστάτε στην εφορία, είστε υπό μία έννοια «τυχεροί». 

Ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ορίζει ότι δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση μισθού, σύνταξης ή ασφαλιστικού βοηθήματος έως 1.000 ευρώ και -ευτυχώς- παρά τις εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων για μείωση του συγκεκριμένου ορίου στα 600 ευρώ, η ηγεσία του υπουργείου δεν υιοθετεί τις προτάσεις. 

Παραμένει ωστόσο το γεγονός ότι το Δημόσιο μπορεί να βάλει «χέρι» σε μισθούς, συντάξεις, καταθέσεις, ακίνητα αλλά και απαιτήσεις στα χέρια τρίτων όπως ενοίκια, επιδοτήσεις ή γενικότερα πληρωμές που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης από τρίτους, προκειμένου να ανακτήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες δεν έχουν μπει σε ρύθμιση, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. 

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι στην περίπτωση απαιτήσεων στα χέρια τρίτων, τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μπορούν να επιστρατευτούν εφόσον το χρέος υπερβαίνει τα 300 ευρώ, ενώ για τους μισθούς και τις συντάξεις ισχύει όριο προστασίας αποδοχών έως 1.000 ευρώ το μήνα. 

Αντίθετα για τις καταθέσεις, σήμερα δεν υπάρχει κανένα όριο που να απαγορεύει στην Εφορία, να κάνει κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών γεγονός το οποίο, όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να οδηγήσει σε κατασχέσεις καταθέσεων ακόμα και 20 ή 50 ευρώ. «Οι εφορίες, δεν γνωρίζουν το ύψος των καταθέσεων των φορολογουμένων στις τράπεζες και με αυτό το δεδομένο η εντολή κατάσχεσης τραπεζικού λογαριασμού δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κατάσχεσης ακόμα και μικροποσών», διευκρινίζεται χαρακτηριστικά.
euro2day
Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 12, 2013

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Οδηγός "επιβίωσης​" για κατασχέσει​ς από εφορία"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator