Διαβάζοντας το μυαλό των άλλων

0


Είναι πολλές οι φορές που έχετε ευχηθεί να μπορούσατε να «διαβάσετε» το μυαλό των άλλων; Ή μήπως θα σας βόλευε να μεταδίδετε τη σκέψη σας χωρίς καν να ανοίξετε το στόμα σας; Τα παραπάνω μπορεί και να γίνουν εφικτά, καθώς Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν σύστημα που επιτρέπει την «επικοινωνία» εγκεφάλου με εγκέφαλο. Οπως υποστηρίζουν, μπορούν να στέλνουν τα μηνύματα που διαμορφώνουν τα εγκεφαλικά σήματα ενός ανθρώπου, μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, στον εγκέφαλο ενός άλλου ανθρώπου που βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μακριά. 

Ο Κρίστοφερ Τζέιμς του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον δήλωσε στους «Τάιμς» του Λονδίνου ότι τα πειράματα αυτά είναι «τα πρώτα βήματα» προς τεχνολογίες που θα επιτρέπουν στιγμιαία στους ανθρώπους να στέλνουν τις σκέψεις τους, κείμενα, αλλά και εικόνες στο μυαλό άλλων. Οπως επισημαίνει, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη για ανθρώπους που, εξαιτίας κάποιας νευρολογικής ασθένειας, είναι «εγκλωβισμένοι» μες το σώμα τους και δεν μπορούν να εκφράσουν τη σκέψη τους. 

Ο δρ Τζέιμς, ωστόσο, παραδέχτηκε ότι πρέπει ακόμα να διανύσουν πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουν να επικοινωνούν με τη σκέψη χωρίς τη μεσολάβηση του λόγου, αφού προς το παρόν είναι εφικτή μόνο η αποστολή δυαδικών ψηφίων, δηλαδή διαφορετικών συνδυασμών των ψηφίων 0 και 1. Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για τηλεπάθεια. «Δεν είναι συνειδητή διαδικασία σκέψης που εμφανίζεται με συνειδητό τρόπο στον εγκέφαλο ενός άλλου ανθρώπου. Στα επόμενα πειράματα, ωστόσο, θα κάνουμε τον δεύτερο άνθρωπο να συνειδητοποιεί την πληροφορία που του αποστέλλεται». 

Προσθέτει, δε, ότι η έρευνά του απέδειξε ότι είναι πιθανή η δημιουργία ενός συστήματος με το οποίο οι άνθρωποι θα στέλνουν μηνύματα μόνο με τη σκέψη τους. Κάτι τέτοιο όμως θα απαιτούσε την εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο, γεγονός που θα έγειρε πολλά ηθικά ζητήματα. 

Οι ειδικοί, πάντως, υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούμε ακόμα για τέτοια θέματα. «Σε τριάντα χρόνια θα σκεφτόμαστε ένα μήνυμα και θα εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού της γυναίκας μας», λέει χαρακτηριστικά ο δρ Ιαν Πίρσον, μελλοντολόγος που παρακολουθεί την εξέλιξη στον τομέα των επικοινωνιών.
Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 17, 2013

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Διαβάζοντας το μυαλό των άλλων"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator