Ypsilanti city!!

0


Ραγιάς γεννιέσαι , (???) δεν γίνεσαι… (???)
Μετά από χρόνια, μπορεί να βλέπαμε

Οδός Τσοχατζόπουλου ή

Οδός Κοσκωτά ή 

Οδός Λαυρεντιάδη…

όπως σήμερα βλέπουμε 

Οδός Καρα…

Οδός Παπα…

Οδός Δημο…

Όταν έχει διαλυθεί η ελληνική παιδεία , η δικαιοσύνη , η οικονομία , η οικογένεια , η νεολαία κτλ κτλ
οι λέξεις χάνουν τη σημασία και οι αξίες το περιεχόμενο, οπότε ο λήσταρχος βαπτίζεται εθνικός ηγέτης…

Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε πέσει τόσο χαμηλά σαν έθνος, σε κουλτούρα , νόμους , ήθη , έθιμα , θεσμούς και αξίες , με πρόσωπα της εξουσίας από λίγα και γνωστά τζάκια της νεότερης ελληνικής κοινωνίας…

Ypsilanti city!!

Οταν σκότωσαν σε ένα δρόμο της Στοκχόλμης τον πρωθυπουργό της χώρας, εμείς οι έλληνες στην Ελλάδα, αποφασίσαμε να αλλάξουμε το όνομα ενός δρόμου της Αθήνας. 

Ο δρόμος αυτός, ήταν η οδός Αθανασίου Διάκου και στη θέση του Διάκου μας, βάλαμε το όνομα του συγχωρεμένου Όλαφ Πάλμε. Φαντάζομαι πως θα υπήρχε κάποιος δρόμος χωρίς όνομα που θα μπορούσε να παραχωρηθεί εις μνήμην του εκλιπόντος και να μην χρειαστεί να διαγράψουμε τον ηρωά μας.

Στην Αμερική, οι αμερικάνοι, τιμούνε έναν δικό μας ήρωα, όχι δίνοντας το όνομά του σε ένα δρόμο αλλά σε μιά πόλη, που έχει την προτομή του και μαζί με την αστερόεσα του τόπου τους, έχουν και την δική μας σημαία να κυματίζει! 

Όχι κουρελιασμένη όπως αφήνουμε την γαλανόλευκή μας να ανεμοδέρνεται στα δημόσια κτίρια και τα αστυνομικά τμήματα της χώρας μας! 

Όσοι έχετε επισκεφτεί την Πόλη, έχετε σίγουρα προσέξει τις χιλιάδες που κυματίζουν παντού. 

Όλες κατακαίνουργιες, λες και τις αλλάζουν κάθε μήνα! 

Εμείς γιατί? 

Η πόλη "Υψηλάντη" (Ypsilanti), βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πολιτείας του Μίσιγκαν

Περίεργος, όπως πάντα, περιηγήθηκα την αντίστοιχη ιστοσελίδα και με έκπληξη είδα ότι εκτός από την ονομασία τής πόλης αυτής προς τιμή τού Έλληνα ήρωα πίσω από την προτομή του κυματίζουν η "αστερόεσα" και η ελληνική σημαία. Δυστυχώς, στην Ελλάδα την σημαία τού Έθνους την καίνε, καθημερινά, και καμιά αρχή δεν χαμπερίζει για να υπερασπίσει την τιμή της.

Είμαι σίγουρος ότι ο στρατηγός Δημήτριος Υψηλάντης (1794 - 1832) θα νοιώθει εν ειρήνη, όπου κι' αν βρίσκεται, επειδή, πριν πεθάνει ακόμα βρέθηκε μια πόλη, χιλιάδες μίλια μακριά που αναγνώρισε την προσφορά του όχι μόνο για τη δημιουργία τού ελληνικού κράτους, αλλά και για τα ιδεώδη τής ελευθερίας, τής δικαιοσύνης και τής δημοκρατίας. Αντίθετα, η χώρα για την οποία αυτός και η οικογένειά του έδωσαν τα πάντα, πολύ λίγο τον έχει αναγνωρίσει. 

Πάντως σας συνιστώ να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τής πόλης και είμαι βέβαιος ότι δεν θα απογοητευτείτε. Βέβαια, δεν έχει νταντελένιες ακρογιαλιές, όμορφα βουνά και τόσο σημαντικό ιστορικό παρελθόν, ωστόσο, πρόκειται για μια όμορφη πόλη (22.300 κάτοικοι δεν είναι και λίγοι), ήσυχη, καθαρή και που πάνω από όλα ξέρει να τιμά τους ήρωες αλλά και τον εαυτόν της. 

Υψηλάντη (Ypsilanti)

Η πόλη στο Μίτσιγκαν τής Αμερικής προς τιμήν τού Έλληνα στρατηγού.


Η πόλη "Υψηλάντη" (Ypsilanti), βρίσκεται στο νότιο τμήμα τής πολιτείας τού Μίτσιγκαν στις Η.Π.Α. Το 2000, ο καταγεγραμμένος πληθυσμός τής πόλης ήταν 22,362 κάτοικοι. Η γεωγραφική τοποθεσία τής πόλης, είναι στην διασταύρωση τού ποταμού Χάρον και τής λεωφόρου Μίτσιγκαν.

Η ιστορία τής πόλης Αρχικά αποτελούσε ένα εμπορικό σημείο που δημιουργήθηκε το 1809 απο τον Γκάμπριελ Γκόντφροη έναν Γάλλοκαναδό έμπορο γουναρικών απο το Μόντρεάλ τού Καναδά. 

Η πόλη άρχισε να παίρνει την μόνιμη μορφής της, το 1823 απο τον Τόμας Γούντραφ στην ανατολική πλευρά τού ποταμού Χάρον. Άνηκε στην δικαιοδοσία τής πολιτείας τού Μίτσιγκαν και ονομαζόταν το χωριό τού Γούντραφ.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1825, άρχισε να δημιουργείται και να αναπτύσσεται και μια δεύτερη κοινότητα, στην δυτική πλευρά τού ποταμού, με την ονομασία "Yψηλάντη", όνομα που πήρε απο τον Έλληνα ήρωα τής Επανάστασης, στρατηγό Δημήτριο Υψηλάντη. Το 1829, το χωριό Γούντραφ τής ανατολικής πλευράς τού ποταμού, άλλαξε και αυτό την ονομασία του σε "Υψηλάντη" με αποτέλεσμα οι δύο αυτές κοινότητες να ενωθούν.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα τής πόλης (www.cityofypsilanti.com), η Ελληνική επανάσταση κατά τής Οθωμανικής αυτοκρατορίας και συγκεκριμένα η δράση τού μεγάλου στρατηγού Δημήτριου Υψηλάντη, για την ελευθερία του Έθνους, αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση στον Αμερικανικό λαό και ενέπνευσε την Αμερικανική πολιτεία του Μίσιγκαν να αποδώσει το συγκεκριμένο όνομα στην πόλη.

Επίσης υπάρχει ταύτιση όπως λένε στους δύο λαούς, αφού τους θυμίζει και τον δικό τους αγώνα για την ανεξαρτησία τους απο την Μ. Βρετανία. To άγαλμα τού Δημήτριου Υψηλάντη υπάρχει σήμερα ανάμεσα σε μία Ελληνική και Αμερικάνικη σημαία, έξω απο το "Water Tower", το κεντρικό αξιοθέατο τής πόλης, το οποίο είναι ένα κτήριο φημισμένο για τον σχεδιασμό του και βραβευμένο απο το περιοδικό Cabinet.
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 04, 2013

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ypsilanti city!!"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator