Φούσκα ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεφουσκώνει σε νέα δημοσκόπηση

0



Μετά από δίμηνη δημοσκοπική πρωτιά, ο ΣΥΡΙΖΑ "πέφτει" στη 2η θέση σε εκλογική επιρροή. Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή. Ποιος ο καταλληλότερος πρωθυπουργός. Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση.

Πρωτιά στη Νέα Δημοκρατία δίνει, έπειτα από καιρό, δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την εφημερίδα "Καθημερινή".
Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής που μετρά η εταιρεία, η ΝΔ συγκεντρώνει 29%, έναντι 28,5% του ΣΥΡΙΖΑ.
Τρίτο κόμμα εμφανίζεται και σε αυτή την έρευνα η Χρυσή Αυγή, με 10%.
Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αμφότεροι με 8%, η ΔΗΜΑΡ με 7% και το ΚΚΕ με 5,5%.
Αναλυτικά όλη η δημοσκόπηση της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την εφημερίδα "Καθημερινή".
Πού κερδίζει έδαφος η ΝΔ και που ο ΣΥΡΙΖΑ
H πολιτική σταθερότητα, αλλά και η ανακούφιση από τις απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου με την οποία ξεκλείδωσε η δόση για την Ελλάδα, φαίνεται να λειτουργούν ευεργετικά στην ταλαιπωρημένη από τα αλλεπάλληλα μέτρα κοινή γνώμη, η οποία φαίνεται να αντιμετωπίζει το μέλλον με κάπως μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Μετά από μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ κατατάσσεται δεύτερος μετά τη ΝΔ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, ενώ στην παράσταση νίκης η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει μεν πρώτη, αλλά με ραγδαία πτώση σε διάστημα ενός μόλις μήνα (από 35 ποσοστιαίες μονάδες το Δεκέμβριο σε μόλις 6 μονάδες τον Ιανουάριο).
Αναλυτικότερα, στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να προηγείται με 44% έναντι 39% της ΝΔ τον Ιανουάριο, ωστόσο συγκριτικά με το Δεκέμβριο του 2011 - οπότε η η αξιωματική αντιπολίτευση προηγούνταν με 25 μονάδες (60% έναντι 25%), η διαφορά έχει μειωθεί θεαματικά.
Όσον αφορά την αναγκαιότητα διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών, η πλειοψηφία θεωρεί ότι μάλλον δεν χρειάζονται, προκρίνοντας την πολιτική σταθερότητα.
Το 68% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, 25% σε σωστή, 5% ούτε σε σωστή ούτε λάθος, ενώ γνώμη δεν εκφράζει το 2%.
Καταλληλότερος ο Α. Σαμαράς
Το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, το 24% τον Αλέξη Τσίπρα, το 25% κανέναν από τους δυο, ενώ 4% δεν εκφράζει γνώμη. Συγκριτικά με το Δεκέμβριο του 2012, το ποσοστό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο σημειώνει υποχώρηση (από 29% στο 24%), ενώ του Αντώνη Σαμαρά άνοδο (από 40% το Δεκέμβριο στο 48% τον Ιανουάριο). Το 27% των ερωτηθέντων το Δεκέμβριο θεωρούσε ότι κανένας εκ των δυο δεν είναι κατάλληλος έναντι 25% τον Ιανουάριο.
Το 40% του δείγματος που ρωτήθηκε τον Ιανουάριο εκτιμά ότι καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα είναι αυτή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ (έναντι 35% το Δεκέμβριο), το 23% μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (έναντι 19% το Δεκέμβριο), ενώ το ποσοστό που θεωρεί ότι καμία από τις δύο δεν είναι κατάλληλη παραμένει υψηλό και περίπου το ίδιο (37% το Δεκέμβριο έναντι 38% τον Ιανουάριο).
Πώς βλέπουν οι πολίτες το οικονομικό κλίμα
Όσον αφορά τις προσδοκίες για την προσωπική οικονομική κατάσταση το ποσοστό αυτών που λένε ότι θα καλυτερέψει παραμένει το ίδιο με το Δεκέμβριο του 2012 (7%), αυτοί που λένε ότι θα μείνει η ίδια/ χωρίς γνώμη καταγράφουν μικρή αύξηση (από 25% στο 28% τον Ιανουάριο), ενώ το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρεί ότι η κατάστασή τους θα χειροτερέψει σημειώνει αποκλιμάκωση 4 ποσοστιαίων μονάδων (από 69% στο 65%).
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διάστημα ενός μήνα βελτιώνονται και οι προσδοκίες για την κατάσταση της οικονομίας την προσεχή πενταετία.
Συγκριτικά με το Δεκέμβριο του 2012 που το 37% δήλωνε ότι η κατάσταση θα καλυτερέψει, τον Ιανουάριο η εκτίμηση αυτή φτάνει στο 43%. Αυτοί που δηλώνουν ότι θα μείνει η ίδια/ χωρίς γνώμη καταγράφουν μικρή πτώση (από 28% το Δεκέμβριο στο 25% τον Ιανουάριο), ενώ μείωση συνακόλουθα καταγράφεται στο ποσοστό αυτών που απαντούν ότι θα χειροτερέψει (36% το Δεκέμβριο έναντι 31% τον Ιανουάριο).
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 11, 2013

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Φούσκα ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεφουσκώνει σε νέα δημοσκόπηση"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator