ΤΟ ΚΙΑΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΛΗΤΤΕ ΠΟΤΕ...

0


Το έγραψε ο Συγγραφέας και Ερευνητής της Ιστορίας Γιώργος Κασκαρέλης.

Το Κιάτο που τον 20ό αιώνα ήταν το δεύτερο βιομηχανικό κέντρο της Πελοποννήσου (μετά την Πάτρα) και το πέμπτο εξαγωγικό λιμάνι όλης της Ελλάδος είχε και ένα άλλο χαρακτηριστικό. Είχε συγγραφείς, επιστήμονες, ικανότατους επιχειρηματίες αλλά και ποιητές, ζωγράφους, λόγιους και σημαντική πολιτιστική κίνηση. Είχε, όμως, και επώνυμους και ανώνυμους σατιρογράφους που σκόρπαγαν κέφι στην πόλη. Ήδη τη δεκαετία του 1920, κυκλοφορούσε στο Κιάτο η τοπική εφημερίδα "Ο Φανός των Ασυντάκτων" με αρκετή και έξυπνη πολιτική, αυτοδιοικητική και κοινωνική σάτιρα. Μετά τον πόλεμο, το κέφι απογειώθηκε με την εμφάνιση 20 περίπου τύπων, ο καθένας από τους οποίους ήταν πόλος έλξης για την τέρψη των πολιτών. Σήμερα, θα μιλήσουμε για ένα πολιτευόμενο στα αυτοδιοικητικά τύπο, τον Νίκο Καλογήρου ή περισσότερο γνωστό σαν Περικακλάκια. Στη διάρκεια του μεσοπολέμου έθετε υποψηφιότητα για Κοινοτικός σύμβουλος (τότε το Κιάτο ήταν Κοινότητα) σε συγκροτημένους συνδυασμούς αλλά δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί ποτέ. Μετά τον πόλεμο, περισσότερο ώριμος, αποφάσισε να ανεξαρτοποιηθεί, Δεν κατόρθωσε, όμως, να συγκροτήσει συνδυασμό και κατέβαινε σαν μοναδικός ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος. Σατίριζε τα πάντα και υποσχόταν τα πάντα. Έβαζε λόγους στο κέντρο της αγοράς και συγκέντρωνε περισσότερους ακροατές από όλους τους συνδυασμούς. Όλοι οι Κιατανιώτες ξεχνούσαν τις προεκλογικές τους αντιθέσεις, έκαναν ανακωχή και σύσσωμοι παρακολουθούσαν τις ομιλίες του Περικακλάκια. Άφθονο χιούμορ και διασκεδαστικά επεισόδια. Θρήνος στο Κιάτο για την αποχώρηση του Καλογήρου (Περικακλάκια) και γενική απαίτηση να ανακαλέσει την απόφασή του. Όμως, αν και ο κόσμος αγαπούσε τον Περικακλάκια, δεν τον ψήφιζε ποτέ με αποτέλεσμα να απογοητευθεί και να αποφασίσει να μη ξαναβάλει υποψηφιότητα για υποψήφιος Δήμαρχος. Ήταν και τα έξοδα της υποψηφιότητας (παράβολα και προεκλογικές δαπάνες) που συνέβαλαν στην απόσυρση του πολεμιστή. Το άκουσμα της είδησης γέμισε θλίψη τους Κιατανιώτες που προσπαθούσαν να τον μεταπείσουν να ανακαλέσει την απόφασή του αλλά εις μάτην. Υπερβολική αξίωση. Τον αγαπούσαν αλλά ποτέ δεν τον ψήφιζαν. Kτυπά ο ανώνυμος σατιρογράφος της πόλης. Τότε, κτύπησε ο ανώνυμος σατιρογράφος της πόλης με γραπτό κείμενο που διανεμήθηκε σε όλο το Κιάτο και σκόρπισε άφθονο γέλιο. Από το αρχείο του Πάνου Ανδρούτσου δημοσιεύουμε το ανώνυμο σατιρικό κείμενο γραμμένο στην τότε καθαρεύουσα γλώσσα: ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ...
Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 04, 2012

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΤΟ ΚΙΑΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΛΗΤΤΕ ΠΟΤΕ..."

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator