Κοινωνική δικαιοσύνη για το 2013

0


Όσο κοινότυπες και αν ακούγονται οι δηλώσεις διάφορων ευρωπαίων πολιτικών ότι «το 2013 πρέπει να είναι χρονιά η χρονιά της πολιτικής στην οποία θα γίνουν τα πάντα για να εξασφαλιστεί η κοινωνική δικαιοσύνη, να καταπολεμηθεί η φτώχεια και η ανεργία», δεν παύουν να εκφράζουν τις κύριες και πιο δικαιολογημένες αξιώσεις της εποχής μας.

Το έτος 2012 σημαδεύτηκε από την οικονομική κρίση, ειδικά από τις μεγάλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και τις αυξήσεις των φόρων ειδικά στην νότια περιφέρεια της Ευρώπης.
Είναι επόμενο και λογικό να αρθρώνεται σε όλη την Ευρώπη μαζικά το αίτημα για περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας και να πολλαπλασιάζονται οι φωνές που θέλουν μια διαφορετική πολιτική για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κρίσης. 

Αυτές οι φωνές έχουν αναμφισβήτητα δίκιο. 

Ζητούν κοινωνική δικαιοσύνη. 

Η πολιτική λιτότητας το μόνο που κατάφερε είναι να επιδεινώσει την κατάσταση σε όλη την Ευρώπη. 

Η καθοδική πορεία αυτή πρέπει να σταματήσει. Άμεσα. 

Οι αντίκτυπος της κρίσης και οι επιπτώσεις της δεν μπορεί να αφορά αποκλειστικά τα λάθος πρόσωπα, τα λάθος κοινωνικά στρώματα, τους κοινωνικά αδύναμους. 

Χρειάζονται επενδύσεις στο μέλλον για περισσότερη ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης, 

Ειδικότερα απαιτείται η επέκταση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την δραστική καταπολέμηση της ανεργίας.
Στην Ελλάδα πρέπει επιτέλους να σταματήσει η τροφοδότηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και να αρχίσουν οι επενδύσεις στο κοινωνικό κράτος , στην καταπολέμηση της φτώχειας. 

Επενδύσεις που θα περιορίσουν το φαινόμενο των αστέγων και της πείνας.

Επενδύσεις που θα βοηθήσουν στην ταχεία επέκταση των ολοήμερων σχολείων, την παιδική μέριμνα, την φροντίδα υγείας και την κοινωνική στέγαση. 

Τα κεφάλαια για το σκοπό αυτό μπορούν να προέλθουν από την πάταξη της μεγάλης, μεσαίας και μικρής φοροδιαφυγής αλλά και την φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων. Γιατί όχι και από την φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Στην Ελλάδα , η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες είναι εμφανώς υποτονική και η ύφεση για το 2012, όπως εκτιμάει ο οίκος Moodys κυμάνθηκε περίπου η ύφεση στην Ελλάδα για το 2012 στο 6,9%, με την οικονομία της χώρας μας να μένει σε ύφεση για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Ο οίκος εκτιμά ότι η ανεργία θα ανέλθει στο 24% στο τέλος του χρόνου, ενώ σημειώνει ότι οι μισθοί θα μειωθούν ακόμα περισσότερο. Την ίδια στιγμή, όπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ στην τελευταία έκθεσή του θα παραμείνει σε ύφεση η ελληνική οικονομία μέχρι τα μέσα του 2013. Στην εξαμηνιαία του έκθεση, αναφέρει: «Η οικονομία αναμένεται να συρρικνώνεται μέχρι τα μέσα του 2013 κυρίως λόγω της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα αποκτήσει ξανά θετικό πρόσημο το δεύτερο εξάμηνο του 2013». 

Για το 2013, συνολικά, προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,3%. Ακόμη πιο απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις του γερμανικού ινστιτούτου ερευνών ΙfW, σε πρόσφατη έκθεση του, υπολογίζοντας με ύφεση και το 2014 και εκτόξευση της ανεργίας. Υποθέσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις αισιόδοξες προβλέψεις της Κομισιόν η οποία βλέπει επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη το 2014 και μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ. Ειδικότερα, το γερμανικό ινστιτούτο τονίζει ότι η ελληνική οικονομία θα είναι σε ύφεση 6% το 2012 και κατά 1% το 2014. Η ΕΕ υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη 0,6% το 2014. Για την ευρωζώνη η εκτίμηση είναι για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% την επόμενη χρονιά και 1,8% το 2014. Σύμφωνα με το ΙfW, η ανεργία θα φτάσει 31% το 2014, στο 24,5% το 2012 και στο 29,3% το 2013. Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 1,1% φέτος και θα υπάρξει αποπληθωρισμός 0,6% την επόμενη χρόνια. Βλέποντας επίσης τα στοιχεία της Eurostat για το ΑΕΠ, το τρίτο τρίμηνο του 2012 με βάση τα οποία η ύφεση της ελληνικής οικονομία το τρίτο τρίμηνο του 2012, έφτασε στο 7,2% του ΑΕΠ, σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2011, από 6,3% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο και 6,7% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2012. έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε στις απαισιόδοξες προβλέψεις Συγκριτικά με την Ελλάδα, η ύφεση στην ευρωζώνη έφτασε στο 0,6% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με πέρυσι και στην ΕΕ στο 0,4% του ΑΕΠ. Το δεύτερο τρίμηνο του 2012 η ύφεση στην ευρωζώνη ήταν 0,5% του ΑΕΠ και στην ΕΕ ήταν 0,3% του ΑΕΠ. Η συνεχής αύξηση του αριθμού των ανέργων , των άπορων και αστέγων στην χώρα μας πυροδοτεί ένα κλίμα κοινωνικής διάλυσης το οποίο μόνο οι αφελείς ή πονηρά ορμώμενοι αγνοούν. Το καινούργιο έτος λοιπόν αναμένεται να συναντηθεί με μια ολόκληρη σειρά σοβαρών προκλήσεων. Το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους.

Υπό συνθήκες κρίσης δεν είναι πάντοτε απαραίτητο να επαναστατεί ο λαός . Καμιά φορά αρκεί η απλή πίεση προς τους κυβερνώντες να κάνουν τις υποσχέσεις τους πραγματικότητα. 

«Καλή χρονιά» !!!!!!!

Μαυροζαχαράκης Μανόλης 
Κοινωνιολόγος –Πολιτικός Επιστήμονας

Δημοσίευση: Δεκεμβρίου 31, 2012

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Κοινωνική δικαιοσύνη για το 2013"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator