Η πολιτική και μορφωτική ανεπάρκεια, εχθροί της αυτοδιοίκησης - Η περίπτωση του δήμαρχου Νεμέας

0



Η πρόσκληση

Η τοπική αυτοδιοίκηση να συνομιλεί με τους νέους και νέες δεν είναι κάτι καινούργιο . Η συνομιλία μαζί τους, βήμα -βήμα διαμορφώνει μια νέα συλλογική συνείδηση. 
Κάθε νέα πρωτοβουλία όμως για να είναι αποτελεσματική πρέπει να προκαλεί ένα δυνατό σοκ στο μυαλό και τη καρδιά των νέων.
Όπως καμία λάμπα δεν ανάβει χωρίς ηλεκτρισμό, έτσι και η ατομική μοναξιά για να μετατραπεί σε συλλογική δράση θέλει ιδέες και σχέδιο. 
Υποστήριζα πάντα ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και σε συνθήκες ειρήνης αλλά και σε συνθήκες πολέμου, όπως η περίοδος που διανύουμε τώρα, είναι ο μόνος θεσμός που μπορεί να λειτουργήσει απελευθερωτικά. Αρκεί οι ηγετικές ομάδες να έχουν τη γνώση, τη θέληση και την επιμονή.
Το κείμενο της πρόσκλησης προς τους νέους του δήμου Νεμέας κινείται στη λογική της συντήρησης, των παλιών αξιών, της δικής τους επιβεβαίωσης και όχι της ανάδειξης των νέων σε πρωταγωνιστές της ζωής και της κοινωνίας. 
Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι να ξεφύγει κανείς από το ύφος μιας ξύλινης γλώσσας. Η κομματική θητεία γέννησε πολλές παθογένειες σε πολλούς αυτοδιοικητικούς απόφοιτους της σχολής ΠΑΣΟΚ.

Η πρόκληση

Το να ανακαλύπτεις τους νέους του δήμου σου με καθυστέρηση δύο χρόνων και να τους καλείς σε συνομιλία, είναι υποκρισία. Οι νέοι δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως εφεδρεία, ως αναπληρωματικοί ποδοσφαιρικής ομάδας.
Ο χρόνος στη πολιτική δεν είναι ποτέ ουδέτερος είναι ιστορικός. Αυτό είναι το πρώτο μάθημα που έπρεπε να είχε διδαχτεί σε ένα αυτοδιοικητικό φροντιστήριο ο δήμαρχος Νεμέας. 

Τι θα μπορούσε να είχε κάνει η ηγετική δημοτική ομάδα 

Να αναδείξει από την επομένη της νίκης της, στην αρχή του νέου ιστορικού κύκλου τα αιτήματα του τοπίου, των προϊόντων, της αισθητικής, της ποιότητας της ζωής, του περιβάλλοντος. 
Να συνομιλήσει με τους νέους και τις νέες των δημοτικών διαμερισμάτων για την οικονομία της υπαίθρου, την αγροτική οικονομία, τον αγροτουρισμό, τη τοπική γαστρονομία, τα τοπικά, τυπικά προϊόντα. 
Η συμμετοχή της κοινωνίας και των πολιτών συμβάλει στην αλλαγή του τρόπου αυτοδιοίκησης, όταν πλαισιώνεται από μία έντονη αίσθηση ευθύνης σε τοπικό επίπεδο.
Η συνομιλία αυτή για να ανοίξει νέους ορίζοντες, προϋποθέτει αυτογνωσία, υψηλό αίσθημα ευθύνης, πολιτική και μορφωτική επάρκεια. Είναι ο μόνος δρόμος όμως για να γίνει ο δήμος μας πιο ελκυστικός, πιο παραγωγικός.
Το παρκάρω τις φιλοδοξίες μου για τέσσερα χρόνια στο δημοτικό μέγαρο αν αντικατασταθεί με τα ρήματα κυβερνώ, σχεδιάζω, συνομιλώ, είναι βέβαιο ότι θα πάμε σε δήμους πολιτών και όχι χειροκροτητών.
Η επιστροφή της πολιτικής στη κοινωνία και η επιστροφή των δήμων στους πολίτες, δημιουργεί μια νέα σχέση πολιτικής(άμεσης)δημοκρατίας, οικονομικής δημοκρατίας και τοπικής αυτοδυναμίας. 

Μπορούσαν να είχαν γίνει.

Ένα συνέδριο με την συμμετοχή των πολιτών, των φορέων και του Ελληνικού Πανεπιστημίου που θα αναδείκνυε, στο σύνολο του τον φυσικό, πολιτισμικό και αγροτικό πλούτο της περιοχής και θα ιεραρχούσε τα βήματα μας για τα επόμενα είκοσι χρόνια.
Ένα πανελλαδικό συμπόσιο νέων καλλιεργητών- οινοπαραγωγών για την ανάδειξη του ελληνικού οινικού μύθου, που θα επαναλαμβάνεται κάθε δυο χρόνια. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια νέα ατμόσφαιρα, τον πολιτισμό του οίνου στο Ν. Κορινθίας. 
Ένα διεθνές συμπόσιο με τη συμμετοχή άμπελο-οινικών περιοχών των μεσογειακών χωρών της Ευρώπης. 
Δημιουργία δημοτικής οινοθήκης (εδώ αξίζουν συγχαρητήρια στον συμμαθητή μου και φίλο Γιώργο Ανδριανάκο για την ιδιωτική οινοθήκη στο κελάρι του σπιτιού του).
Πρωτοβουλίες αδελφοποίησης με οινικά χωριά. Μια περίπτωση θα ήταν με το Montalcino στη Τοσκάνη όπου παράγεται το φημισμένο κρασί Brunello.

Για τους νέους

Η Νεμέα αλλά και τα δημοτικά διαμερίσματα θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν, νέους καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, των ελληνικών αλλά και ευρωπαϊκών σχολών, εικαστικούς μάστορες για τη δημιουργία τοποσήμων αφιερωμένων στο μύθο του οίνου.
Πανελλαδικός η παγκόσμιος διαγωνισμός ετικέτας εμφιαλωμένου κρασιού, σε συνεργασία με τους παραγωγούς οινοποιούς της περιοχής που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. 
Τη υποστήριξη νέων πτυχιούχων αγροτικών τμημάτων του ελληνικού πανεπιστημίου με υποτροφίες για συνέχιση των σπουδών τους, σε συνεργασία με το ίδρυμα κρατικών υποτροφιών, την ένωση ελληνικών τραπεζών και τον σύλλογο φίλων της Νεμέας.
Την δημιουργία ενός κέντρου γαστρονομίας. Ανάδειξης, σύνθεσης, συνδυασμών των τοπικών προϊόντων(οίνου, αμπελόφυλλου, τσίπουρου, ελαιολάδου, κορινθιακής σταφίδας, ξυδιού),με άλλα προϊόντα. 
Μια τέτοια πρωτοβουλία θα συνέβαλε στην αναγέννηση της δικής μας γαστρονομίας και θα είχε μεγάλη απήχηση στις νέες και τους νέους του δήμου.

17 Νοεμβρίου 2012
Παπαντωνίου Ντίνος
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 19, 2012

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η πολιτική και μορφωτική ανεπάρκεια, εχθροί της αυτοδιοίκησης - Η περίπτωση του δήμαρχου Νεμέας "

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator