Το ΔΝΤ προειδοποιεί: Ο κόσμος έχει προθεσμία έξι μηνών για να διορθώσει αυτή την οικονομική κρίση

0


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα εξέφρασαν μια σαφή προειδοποίηση για την παγκόσμια ανάπτυξη που επιβραδύνεται κάτω από το βάρος της ουσιαστικής οικονομικής αβεβαιότητας.

ΤΟΚΙΟ – Οι Συναντήσεις της Υπουργών οικονομικών παγκοσμίως στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έληξε με μια σαφέστερη εικόνα για το τι η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να κάνουν για να αποφευχθεί η βαθιά ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με δηλώσεις ανωτέρου αξιωματούχου του ΔΝΤ.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΝΤ Nemat “Minouche” Shafik δήλωσε στο Reuters ότι οι επόμενοι έξι μήνες είναι ζωτικής σημασίας για τις κυβερνήσεις οι οποίες πρέπει να δράσουν.

“Η πρόκληση τώρα είναι η εφαρμογή της πολιτικής” δήλωσε σε συνέντευξή του ο Shafik. ”Αυτή είναι η ίδια πρόκληση στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στις αναδυόμενες αγορές.”
Στις συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας ακούστηκε μια σαφής προειδοποίηση ότι η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται κάτω από το βάρος της ουσιαστικής οικονομικής αβεβαιότητας.

Η αβεβαιότητα πηγάζει από το πόσο γρήγορα οι ευρωπαίοι ηγέτες θα δράσουν για να επιτραπεί ένας δεσμός-αγορά συστήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξεπεράσουν πολιτική διαχωρισμού για να αποφευχθεί ένα «δημοσιονομικό γκρέμισμα” των υψηλότερων φόρων και βαθιές περικοπές των κρατικών δαπανών κατά την έναρξη της επόμενης χρόνιας.

Οι επόμενοι 12 μήνες είναι επίσης γεμάτοι με πολιτικά ζητήματα οι απαντήσεις των οποίων θα καθορίσουν κατά πόσον οι οικονομικές δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης θα τηρηθούν.

Η Γερμανία πηγαίνει στις κάλπες το επόμενο έτος, ενώ οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές και η αλλαγή ηγεσίας στην Κίνα απέχουν μερικές εβδομάδες μακριά. Οι Εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο του 2014.
“Υπάρχουν παράθυρα πολιτικών ευκαιριών σε κάθε χώρα ανά πάσα στιγμή,” είπε ο Shafik.
“Επειδή γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει, όταν τα παράθυρα πολιτικών ευκαιριών είναι ανοιχτά, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να εισέρχονται μέσα από αυτά πολύ γρήγορα και να έχουν τα εν λόγω μέτρα έτοιμα.”

Περιορισμοί και πολιτικά μέτρα

Προς το παρόν, οι χώρες έχουν μια σαφέστερη κατανόηση των περιορισμών των άλλων και των βημάτων της πολιτικής που πρέπει να ληφθούν.
“Υπάρχει μια συναίνεση για το τι χρειάζεται όσον αφορά τα συστατικά της λύσης για την ευρωζώνη, τα οποία είναι όλα στο τραπέζι. Τι πρέπει να συμβεί στις ΗΠΑ είναι σαφές.
“Η ιστορία της αναδυόμενης αγοράς είναι πιο περίπλοκη, γιατί αυτό που πρέπει να γίνει στην Κίνα είναι διαφορετικό από ό, τι χρειάζεται για τη Βραζιλία και την Ινδία», είπε.

Ο Shafik, δήλωσε, το ΔΝΤ είχε ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει για να διασφαλίσει ότι οι χώρες εφαρμόζουν τις υποσχέσεις. Το ΔΝΤ έχει εκπονήσει μια πολιτική – να δημιουργηθεί λίστα για τις χώρες μέλη και για τον εαυτό του κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών.
“Για μας είναι συλλογική η ευθύνη», είπε.

Το Σαββατοκύριακο κυριάρχησαν οι παρατηρήσεις από την Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία υποστήριξε ότι τα χρέη επιβαρύνουν χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία οι οποίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την κάλυψη του ελλείμματος.
Ενώ το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει στο παρελθόν αυτό για κάποιο χρονικό διάστημα, η κ.Lagarde έδωσε ένα πιο έντονο μήνυμα για τους κινδύνους της πολύ γρήγορης μείωσης των ελλειμμάτων, ειδικά σε χώρες που αγωνίζονται έχοντας αργή ανάπτυξη.

Το Ταμείο της Ευρώπης, η Γερμανία, ωστόσο, προειδοποίησε για ενέργειες στην ευρωζώνη, που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την αξιοπιστία της μείωσης του ελλείμματος.
“Είναι δουλειά μας να μιλήσουμε για τις ενοχλητικές αλήθειες, να μιλήσουμε και να τοποθετούμε πάνω στο τραπέζι αντικειμενικές συστάσεις ως προς το τι πρέπει να γίνει,” είπε ο Shafik. ”Δεν ακουγόμαστε πάντα, αλλά αν εμείς μιλάμε αρκετά τότε μπορούμε να κινούμε τα πράγματα, και έτσι έχουμε ένα ρόλο να διαδραματίσουμε».

financialpost.com
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 18, 2012

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Το ΔΝΤ προειδοποιεί: Ο κόσμος έχει προθεσμία έξι μηνών για να διορθώσει αυτή την οικονομική κρίση "

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator