Η "ρήξη" με την τρόικα ήταν για τα δελτία των οκτώ - Συμφώνησαν αμέσως μετά...

0


Με μια δήλωση στήριξης, που ισοδυναμεί με μισή έγκριση της δόσης, θα ταξιδεύσει τελικώς στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός, κ. Α. Σαμαράς, καθώς μετά από 12ώρο δράμα, που περιείχε ακόμη και απειλές εσπευσμένης αποχώρησης της Τρόικας από τη χώρα, επήλθε η – συμβιβαστική- λύση, με «από μηχανής θεό» τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ κ. Π. Τόμσεν. 

Με μια λιτή αλλά περιεκτική δήλωση, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όχι μόνο τέλειωσε την κρίση, που πήγε να δημιουργηθεί στις σχέσεις Αθήνας – Τρόικας, αλλά αναγνώρισε και την σημαντική πρόοδο που έχει συντελεσθεί ως προς την οριστικοποίηση του πακέτου των μέτρων. 

«Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Συμφωνήσαμε στα περισσότερα σημεία πολιτικής. Για τα λίγα που απομένουν αναμένουμε ότι θα καλυφθούν σύντομα» ανέφερε, ο κ. Τόμσεν, αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών, σε μια από τις σπάνιες δημόσιες δηλώσεις του τα τελευταία δυόμιση χρόνια. 

Για να φθάσουμε στην παραπάνω δήλωση προηγήθηκε, όμως, ένα μίνι θρίλερ, που έφθασε στην κορύφωσή του με τις δηλώσεις Κουβέλη και Βενιζέλου ότι δεν ψηφίζουν τα μέτρα για τα εργασιακά, αλλά και την απειλή της Τρόικας ότι θα εγκαταλείψει τη διαπραγμάτευση.

Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις ξεκίνησε, όταν η Τρόικα ανέσυρε το θέμα της κατάργησης της τριετούς μισθολογικής ωρίμανσης. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να το συζητήσει με αποτέλεσμα να φθάσουμε στις δηλώσεις Κουβέλη ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα, αν υιοθετούν τις αξιώσεις της Τρόικας για τα εργασιακά. 

Με τον κ. Κουβέλη συντάχθηκε πρακτικά και ο Ε. Βενιζέλος, καθώς στελέχη του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάριζαν ότι αν δεν ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ τα μέτρα δεν θα τα ψηφίσει κανείς, κατηγορώντας την Τρόικα για σκόπιμη καθυστέρηση. 

Η «κόκκινη γραμμή» που τράβηξαν Βενιζέλος και Κουβέλης, προκάλεσε, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, την αντίδραση της Τρόικας. Οι επικεφαλής της απείλησαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα ότι θα εγκαταλείψουν τη διαπραγμάτευση και θα φύγουν εσπευσμένα από την Αθήνα. 

Εν τούτοις, η κατάσταση εκτονώθηκε με παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος διαβουλεύτηκε τηλεφωνικά με τους αρχηγούς και τον υπουργό Οικονομικών ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα για τα εργασιακά και να αποκλιμακωθεί η κρίση. Ακολούθησε η δήλωση Τόμσεν που άλλαξε και το επικοινωνιακό κλίμα. 

Τι σηματοδοτεί για Ελλάδα η δήλωση Τόμσεν 

Παρά τον επικοινωνιακό της χαρακτήρα πρόκειται, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, για μια ιδιαίτερα σημαντική δήλωση τόσο ως προς το timing όσο και ως προς το περιεχόμενό της. 

Για πρώτη φορά, τους τελευταίους μήνες, η Τρόικα αναγνωρίζει ότι έχει επέλθει συμφωνία στα περισσότερα από τα ζητήματα της ατζέντας των συζητήσεων και διατυπώνει την αισιοδοξίαότι θα επέλθει συμφωνία και για τα λίγα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα. 

Ταυτόχρονα η δήλωση στήριξης επιτρέπει στον πρωθυπουργό να μην εμφανισθεί άπραγος στην Σύνοδο Κορυφής και στους Ευρωπαίους ηγέτες να χαιρετίσουν την προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για να επαναφέρει το πρόγραμμα σε τροχιά υλοποίησης. 

«Η δήλωση σηματοδοτεί την διάθεση που υπάρχει στην Ευρώπη να κλείσει το πακέτο μέτρων» αναφέρουν οι ίδιες πηγές διατυπώνοντας την αισιοδοξία τους ότι θα υπάρξει συμφωνία και για τα εργασιακά μετά την Σύνοδο Κορυφής και την επάνοδο στην Αθήνα των επικεφαλής της Τρόικας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επέλθει ήδη συμφωνία για τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ καθώς και για τα περισσότερα διαρθρωτικά θέματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της μείωσης των αποζημιώσεων ειδικά για τους μακροχρόνια (πάνω από 16 χρόνια) απασχολούμενους. 

Προσδοκίες για εκταμίευση της δόσης ως τα μέσα Νοεμβρίου 

«Περιμένουμε όλη την δόση έως μέσα Νοεμβρίου», υποστηρίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, κάτι που σημαίνει ότι το αργότερο το πρώτο 10ημερο του επόμενου μήνα θα πρέπει να έχει βγει η απόφαση. 

Τα μέτρα είναι 13,5 δισ. ευρώ, υποστηρίζει η ίδια πηγή. Η αναλογία είναι λίγο πάνω από 11 δισ. ευρώ από τις δαπάνες και λίγο περισσότερα από 2 δισ. ευρώ από τα έσοδα. 

Αναφορικά με την έκθεση βιωσιμότητας, σημειώνει ότι θα βγει πριν τις αμερικανικές εκλογές, δεδομένου ότι υπάρχει λύση για το θέμα, η οποία σχετίζεται με τον υπολογισμό του ΑΕΠ. Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι από τους τέσσερις εμπλεκόμενους (εκπρόσωποι ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ και τον Γ. Στουρνάρα) μόνο ένας (ΔΝΤ;) είναι υπερ του «κουρέματος»… 

Η τρόικα δουλεύει ήδη με βάση σενάρια που προβλέπουν επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής, δεδομένου ότι το θέμα έχει τεθεί από την ελληνική πλευρά. 

Τα ανοικτά ζητήματα της ατζέντας 

Σύμφωνα με πληροφορίες τα λίγα που απομένουν, στα οποία αναφέρεται ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αφορούν διαρθρωτικά μέτρα που σχετίζονται με την αγορά προϊόντων και τα εργασιακά. 

Αντίθετα στο φορολογικό οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να έχουν αποδεχθεί την κατεύθυνση που προτείνει η ελληνική πλευρά. Εξετάζουν, όμως, τις επιπτώσεις στα έσοδα λόγο της υψηλής ύφεσης. 

Αναφορικά με την εκτίμηση για το πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία φαίνεται πως βρέθηκε η χρυσή τομή. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι το 2013 η ύφεση θα είναι 4,2% και με βάση αυτό σενάριο εργάζεται η τρόικα. Σημειώνεται ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού έκανε λόγο για 3,8%, ενώ οι δανειστές την ανέβαζαν πάνω από το 5% 

Οι επαφές με την τρόικα θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα. Οι δανειστές πιθανότατα να μην επιστρέψουν τη Δευτέρα και η επικοινωνία να συνεχιστεί με την ανταλλαγή email. 

Ως γνωστόν, τα μέτρα θα ψηφιστούν μετά την έγκριση από το Eurogroup και πριν την εκταμίευση της δόσης.
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 17, 2012

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η "ρήξη" με την τρόικα ήταν για τα δελτία των οκτώ - Συμφώνησαν αμέσως μετά..."

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator