ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ; - Επίκαιρη άσκηση αυτοψυχανάλυσης και παιγνιοθεωρίας

0


Νέα Δημοκρατία ή ΠΑΣΟΚ; Μα τρελάθηκες τελείως; Τους ίδιους; Ξανά; Τις ίδιες δύο συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος που επί τέσσερις δεκαετίες λυμαίνονταν εναλλάξ τη χώρα, αυτούς που κατέστρεψαν το μέλλον των παιδιών σου για να φουσκώσουν τους λογαριασμούς τους στην Ελβετία και το Λιχτενσταϊν; Αυτούς που έχουν τώρα βγάλει έξω τις μεγάλες σέσουλες για ένα τελευταίο ντου στο χρηματοκιβώτιο του Τιτανικού; Αυτούς που σκότωσαν το Μάκη Χριστούλα μεταξύ δεκάδων χιλιάδων άλλων; Ούτε η χειρονομία του Μάκη δεν σε ξύπνησε; Σοβαρά σκέφτεσαι να τους ψηφίσεις; Ξανά; Επειδή έτσι σου λένε πάλι τα ΜΜΕ, οι άλλοι μεγάλοι εγκληματίες της υπόθεσης; Έλεος!

Καμμένος ή Μπακογιάννη ή Δημαράς; Τι να σου πω. Καλύτερα βέβαια από τους ακατανόμαστους, αλλά πόσο καλύτερα; Εγκληματίες δεν ήτανε κι αυτοί πριν τους ταρακουνήσει λίγο η οργή μας; Στην ουρά δεν περιμένουν κι αυτοί για τα ξαναεγκληματίσουν;

ΛΑΟΣ ή Χρυσή Αυγή; Μπρρρρρρ... Εντάξει, είπαμε, αγανάκτηση, αλλά ο Χίτλερ ας μείνει εκτός.

ΔημΑρ ή ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ; Είναι, βέβαια, όλοι τους συνένοχοι. Κατά συρροήν. Με το ελαφρυντικό της ανικανότητας. Διότι πώς μπορείς, κύριε, να έχεις σεσημασμένους κακοποιούς για αντιπάλους και να μένεις στο 5%; Και αυτό το ΚΚΕ, βρε παιδί μου, τι να πώ, μια επανάσταση όλο βαρεμάρα και μικροσυμφέροντα (βλέπε την πατάτα με τις πατάτες). Αλλά, πέρα από αυτούς τους τρείς, τι άλλο υπάρχει;

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή Οικολόγοι; Τι να πω πάλι. Αξίζουν να μπούν στη Βουλή, ιδίως οι πρώτοι, θα την αλλάξουν, θα την αναζωογονήσουν. Ίσως να μας αλλάξουν κι εμάς. Αν νομίζεις ότι θα μπούν, κάντο. Αν όχι, διάβασε και παρακάτω.

Λευκό ή Άκυρο; Να εξομολογηθώ κάτι; Έτσι ψήφιζα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Αλλά όχι αυτή τη φορά. Ούτε κι εσύ μην το κάνεις. Προέχει να φύγουν οι εγκληματίες – με προορισμό τον Κορυδαλλό, ή έστω την Ελβετία. Και το άκυρο/λευκό τους βοηθάει.

Ή μήπως το Εστιακό Σημείο; Η κατάσταση που προκύπτει από όλα τα παραπάνω λέγεται στη θεωρία των παιγνίων “πολλαπλές ισορροπίες κατά Nash”. Χοντρικά σημαίνει ότι πρέπει όλοι να αποφασίσουμε για κάτι, και υπάρχουν δύο ή περισσότερες επιλογές που έχουν κάποιο νόημα. Και για να γίνει η δουλειά μας πρέπει, ιδανικά, όλοι να διαλέξουμε μία από αυτές τις επιλογές. Αλλά βέβαια το ερώτημα είναι: ποιά; Εδώ η θεωρία προβλέπει ότι οι παίκτες θα διαλέξουν το εστιακό σημείο, δηλαδή την επιλογή που ξεχωρίζει από τις άλλες την στιγμή της απόφασης. Η επιλογή που δείχνει ότι μάλλον αυτη θα διαλέξουν και οι υπόλοιποι.

Λοιπόν! Στο παραβάν όλοι σκεφτόμαστε: Ποιό είναι το εστιακό σημείο;

Χαιρετώ, Χρίστος Χ. Παπαδημητρίου
Δημοσίευση: Απριλίου 19, 2012

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ; - Επίκαιρη άσκηση αυτοψυχανάλυσης και παιγνιοθεωρίας"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator