Πολιτική λιτότητας από χρεοκοπημένα κόμματα

0


Διαβάστε πώς ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία έφτασαν στη χρεοκοπία, ξοδεύοντας για σημαιάκια και προεκλογικές συγκεντρώσεις. Τι αποκαλύπτουν οι ισολογισμοί.

Αίσθηση προκαλούν τα αποτελέσματα από την ανάλυση των ισολογισμών των κομμάτων εξουσίας, τα οποία επιβάλλουν πολιτικές λιτότητας στους πολίτες, την ώρα που έχουν ουσιαστικά χρεοκοπήσει.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή της Κυριακής", ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, είχαν δημιουργήσει τεράστιες "μαύρες τρύπες" στους ισολογισμούς τους παίρνοντας δάνεια από τράπεζες για να χρηματοδοτούν διαφημιστικές καμπάνιες και προεκλογικές μετακινήσεις στελεχών και ψηφοφόρων. Η σπατάλη ήταν αλόγιστη, κυρίως τις χρονιές που είχαμε βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το 2002 το ΠΑΣΟΚ πήρε δάνεια 16, 8 εκατ. ευρω για να εξοφλήσει παλαιότερα δάνεια 16 εκατ. και η ΝΔ παίρνει 31 εκατ. για να εξοφλήσει 26,5 εκατ.

Το 2004 το ΠΑΣΟΚ έχει εισπραχθέντα έσοδα με την εκλογική χρηματοδότηση 29 εκατ. ευρώ και παίρνει δάνεια που αγγίζουν τα 47. Η ΝΔ παίρνει 57 εκατ. ευρώ δάνεια για να αποπληρώσει 30.

Το 2004 και τα δύο κόμματα φαίνεται να εισπράττουν από εισφορές φίλων (κυρίως μαύρα λεφτά από επιχειρήσεις) από 2,5 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι 1,3 εκατ. δίνει ο ισχυρός άνδρας της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Το 2007 η ΝΔ συγκεντρώνει 1,1 εκατ. ευρώ και στο τέλος του χρόνου το έλλειμμα της, που εμφανίζεται ως υπόλοιπο δανείου, έχει αυξηθεί κατά 50% φτάνοντας τα 74 εκατομμύρια

Το ΠΑΣΟΚ, το 2009, όταν και κέρδισε τις εκλογές, μάζεψε 2,8 εκατ. ευρω σε ενισχύσεις, με έσοδα 35,5 εκατ. ευρώ και δάνεια 46,8 εκατ. ευρώ.

Οι λειτουργικές του δαπάνες φτάνουν τα 42 εκατ. και οι εκλογικές τα 24 εκατομμύρια ευρώ.

Η εξυπηρέτηση των δανείων έχει ξεπεράσει την τακτική χρηματοδότηση κατά 6 εκατ. ευρώ (28 εκατ. η εξυπηρέτηση, 22 η τακτική επιχορήγηση). Παρόλα αυτά, προχωρά σε νέο δανεισμό, που ξεπερνά κατά 18 εκατ. το ποσό που πρέπει να αποπληρώσει.

ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τα άλλα κόμματα, πριν λίγες ημέρες επιχορηγήθηκαν με 29 εκατομμύρια ευρώ, μέσω τροπολογίας που πέρασε από τη Βουλή προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στην κοινωνία.

Μάλιστα, τα χρήματα είναι προστατευμένα από τις απαιτήσεις πιστωτών, κάτι που αποτελεί φυσικά ασπίδα κυρίως προς τα κόμματα εξουσίας, που όπως είδαμε και παραπάνω κάνουν πολιτική με δανεικά, κουνώντας το δάχτυλο στους πολίτες που "έζησαν πάνω από τις δυνατότητές τους".
Δημοσίευση: Απριλίου 14, 2012

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Πολιτική λιτότητας από χρεοκοπημένα κόμματα"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator