Η ενοχή των πολλών ...

0


Είναι πραγματικά συγκινητική η προσπάθεια όλων των περισπούδαστων οικονομικών και μη τηλε αναλυτών να μας αποδείξουν ότι εμείς  φταίμε για την κρίση. Δεν έχουν άδικο.
Είναι γνωστό σε όλους ότι το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα κατέρρευσε διότι ο κύριος  Μήτσος δημόσιος υπάλληλος  αγόρασε  μεζονέτα με κήπο στον Αι Γιάννη της Κνωσού ενώ τα οικονομικά του , του επέτρεπαν να αγοράσει   τριάρι διαμέρισμα στον Αι Γιάννη τον Χωστό δημιουργώντας έτσι την φούσκα των ακινήτων.
Η  Lehman Brothers ως γνωστό κατέρρευσε γιατί η ιδιωτική υπάλληλος – νοικοκυρά  κυρία  Κούλα ξεπερνώντας κάθε όριο οικονομικού ανορθολογισμού όχι μόνο αγόραζε ρούχα παπούτσια και τρόφιμα με την πιστωτική της κάρτα που ήξερε ότι δεν μπορούσε να τα πληρώσει αλλά το χειρότερο με την ίδια κάρτα  πήγε στο ινστιτούτο  αδυνατίσματος προκειμένου να γίνει καλλίγραμμη , φεσώνοντας την αγορά , υποθηκεύοντας με τον τρόπο αυτό το μέλλον της χώρας μας και ρίχνοντας την στα νύχια των δανειστών της.
Ο Μανούσος άλλοτε μικρο αγρότης και άλλοτε μικρο μαγαζάτορας  ενίωτε δε και μικροεπαγγελματίας επένδυσε τις επιδοτήσεις που καρπώθηκε στην αγορά 4χ4 άλλοτε διπλο κάμπινων και άλλοτε τζιπ αντίς να προικοδοτήσει  (πλην της ψήφος του βεβαίως βεβαίως ) τα πολιτικά κόμματα  αναγκάζοντας τα να στραφούν   προς την siemens και στους βατοπεδινούς  συντελώντας έτσι καθοριστικά στη σήψη του πολιτικού συστήματος .
Ο Νίκος ο άνεργος πτυχιούχος ανοήτως νομίζοντας ότι το πτυχίο δεν είναι  ένα  χαρτί που ικανοποιεί εσωτερικές ανησυχίες αλλά ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για την εξεύρεση εργασίας και αφού καταχρέωσε την οικογένεια του τρέχοντας στην παραπαιδεία από την ηλικία των δέκα ετών είναι υπεύθυνος για την έλλειψη της παραγωγικότητας που ταλανίζει την ελληνική οικονομία.
Ο Αρμπέν ο οικονομικός μετανάστης που προκλητικά καθαρίζει τα τζάμια στα φανάρια και μάλιστα χωρίς απόδειξη είναι υπεύθυνος για την φοροδιαφυγή και μαζί με τους υπόλοιπους επαίτες των φαναριών (συμπεριλαμβανόμενων και των κόκκινων ) τρέφουν το τέρας της παραοικονομίας στερώντας την κοινωνία από τα πολύτιμα έσοδα που ο τόπος έχει ανάγκη για να πάει μπροστά.
Αυτοί όμως που είναι χειρότεροι από όλους είναι οι συνταξιούχοι γιατί σε πείσμα της ανόρθωσης όλων των οικονομικών δεικτών εξακολουθούν να ζουν φορτώνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία με άχρηστα ελλείμματα  παίρνοντας ιλιγγιώδες συντάξεις των 550 Ευρών μηνιαίως και το χειρότερο από όλα τα χειρότερα είναι ότι  ενώ αρρωσταίνουν τακτικά  αρνούνται επιμόνως να αποδημήσουν ει κύριων - όπως αν είχαν στοιχειώδες εθνική συνείδηση όφειλαν να κάνουν,ρίχνοντας την χώρα  στο τέλμα των ελλειμμάτων.
Έχουν δίκιο εμείς φταίμε για την κρίση, Όχι όμως γιατί παρά τις υπερβολές και τα λάθη μας  οδηγήσαμε τα πράγματα μέχρι εδώ αλλά κυρίως γιατί τους πιστέψαμε και με την ανοχή μας το αφήσαμε να συμβεί .
Στο κύριο Μήτσο κάποιος έδωσε τα δάνεια , στην κυρία Κούλα κάποιος της έβγαλε την πιστωτική κάρτα ,στο Μανούσο κάποιος έδωσε τις επιδοτήσεις, στον Νίκο και στους γονείς τους κάποιος τους ώθησε να σπουδάσουν, τον Αρμπέν  κάποιος τον πέταξε στα φανάρια , ενώ από τους συνταξιούχος κάποιος καταχράστηκε την υπεραξία της εργασίας τους μαζί με τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Ξέρουμε ποιοί είναι αυτοί. Είναι αυτοί που πριν  κέρδιζαν από την υπερβολή που τότε ονόμαζαν  ανάπτυξη και τώρα κερδίζουν από την υπερβολή που ονομάζουν  κρίση . Πρόσφατα η «Guardian» σε άρθρο της επικαλέστηκε δηλώσεις λονδρέζου κτηματομεσίτη, ο οποίος μιλούσε για σοβαρούς έλληνες αγοραστές με ζεστό χρήμα στο χέρι που ενδιαφέρονται για ακριβά ακίνητα στις ακριβότερες περιοχές στην καρδιά του Λονδίνου.»
Επίσης  την περίοδο της κρίσης οι παραγγελίες των Ελλήνων στα περίφημα ναυπηγεία Perini Navi γνωστά για τα σκάφη των 20 έως 60 μέτρων, φέρεται να έχουν διπλασιαστεί. Αλλά και στις δημοπρασίες πανάκριβων έργων τέχνης ηχηρά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν σαρώνουν.  Ενδεικτική η περίπτωση γνωστού έλληνα εφοπλιστή, ο οποίος παλαιότερα δραστηριοποιούνταν στον κλάδο των τροφίμων: Αγόρασε πρόσφατα το περίφημο «Flight Fantasy» του David Hammons έναντι 1,5 εκατ. Δολαρίων
Το ακριβότερο σπίτι στον κόσμο ανήκει πλέον στον έλληνα  Κωνσταντίνο - Αλέξανδρο Γουλανδρή, ο οποίος αγόρασε, πριν από λίγες μέρες ένα ρετιρέ 1.600 τ.μ στο Μονακό για 240 εκατομμύρια ευρώ μόνο . Είναι ένας από τους πιο γνωστούς μπον βιβέρ, με σπίτια στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, την Χαβάη και το Μονακό, ενώ η μεγάλη του αγάπη είναι τα σκάφη καθώς διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα γιοτ με μήκος 289 ποδών! Στην κατοχή του βρίσκονται επίσης τρία (3) ιδιωτικά αεροπλάνα ένα Boeing 767-400ER και δύο Gulfstream G550s.
Είδατε όμως εθνική συνείδηση παρόλο που ο εν λόγω κύριος μπορούσε με αυτά τα χρήματα να αγοράσει όχι μόνο μεζονέτα αλλά όλο τον Αι Γιάννη της Κνωσού μαζί μ αυτόν του Χωστού προτίμησε διαμέρισμα στο Μονακό επιβαρύνοντας την οικονομία του Πριγκιπάτου. Ακόμα ο εν λόγω κύριος δεν έχει  διπλοκάμπινο 4χ4 ούτε έχει ποτέ επισκεφτεί ινστιτούτο αδυνατίσματος .Επίσης ποτέ δεν έχει εγγραφεί στο ταμείο ανεργίας ,είναι βέβαιο ότι δεν θα μας ζητήσει ποτέ επιμόνως να  καθαρίσει τα τζάμια στα φανάρια, ενώ από όσο ξέρω δεν χρωστάει σε τράπεζες αντίθετα μάλιστα του ανήκουν  οι τράπεζες.
Όσο για εμάς έχουμε  ευτυχώς πολύ δρόμο μέχρι να πειστούμε ότι τα Burberry που στην χρυσή εποχή της ευδαιμονίας είχαμε αγοράσει κάποιοι μετρητοίς και οι περισσότεροι με δάνεια ή κάρτες  είναι ριγωτά όχι μόνο γιατί οι ρίγες αδυνατίζουν αλλά κυρίως γιατί η μόδα επιτάσσει τα ενδύματα μας από τούδε και στο εξής να είναι ριγωτά  όπως είθισται να είναι όλα τα ενδύματα των φυλακισμένων...

Κοκολάκης Κ Γρηγόρης 
Οικονομολόγος

Λογιστής – Φοροτεχνικός Α Τάξεως
Master in Business Administration
Δημοσίευση: Μαρτίου 17, 2012

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η ενοχή των πολλών ..."

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator