Τι και ποιοι κερδίζουν χωρίς το "κίνημα της πατάτας"

0'Όλη αυτή η ιστορία (ή υστερία) με την πατάτες Νευροκοπίου, ανέδειξε πόσο απλά μπορούν να γίνουν ορισμένα πράγματα. Με απλή λογική και οργάνωση, πράγματα που θεωρούμε (ή έτσι μας μαθαίνουν) δυσεπίλεπτα , λύνονται σε χρόνο ρεκόρ.

Είναι σαφές ότι για τα μη ευπαθή αγροτικά προϊόντα, άνοιξε ένας νέος τρόπος διάθεσης τους, απευθείας από τους παραγωγούς στους καταναλωτές. Και οι μεσάζοντες; Αυτοί δεν ευθύνονται για τις αυξημένες τιμές που "απολαμβάνουν" οι Έλληνες καταναλωτές; Εμείς θα αποκαλύψουμε, όσα όλοι μας γνωρίζουμε, για την άναρχη και όχι ελεύθερη και οργανωμένη ελληνική αγορά και φυσικά για το ποιοι επωφελούνται από αυτήν.
Αν και στις μέρες μας αποτελεί must το να κατηγορείς και να αποδίδες ευθύνες στους πολιτικούς μας και στα "μαγαζάκια" τους, εμείς θα εστιάσουμε στις ευθύνες υμών και ημών.


Καταρχήν τι εστί "μεσάζων" και ποιοί μπορούν να γίνουν.
Μεσάζων είναι ο φορέας ή ο μεμονωμένος, που παραλαμβάνουν ένα αγροτικό προϊόν από τον παραγωγό και είτε μεταποιημένο, είτε συσκευασμένο, είτε όχι, το προωθούν στο λιανεμπόριο.

Δεν απαιτείται καμία εξειδίκευση, ούτε καν ιδιαίτερες γεωργικές γνώσεις. Πολλές φορές δε, δεν απαιτείται ούτε ένα στοιχειώδες κεφάλαιο, αρκεί να έχει ο "μεσάζων" κάποια μπλόκ επιταγών...

Είναι επίσης σαφές ότι μεσάζων ρόλο, μπορούν και οφείλουν να παίξουν οργανώσεις των ιδίων των παραγωγών, δηλαδή οι συνεταιριστικές οργανώσεις. Έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η ικανοποιητική τιμή παραγωγού, η καλή ποιότητα και υγιεινή των προϊόντων και τέλος μία ικανοποιητική τιμή για τους καταναλωτές. Βασική προυπόθεση όμως για τα παραπάνω είναι και η συμβολή των συνεταιριστικών οργανώσεων στην μείωση του κόστους παραγωγής, με την διάθεση φθηνότερων εφοδίων αλλά και παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους παραγωγούς μέλη τους. 
Αυτά τα αυτονόητα δεν είναι ουτοπικά, ούτε συμβαίνουν σε χώρες του τρίτου κόσμου. Συμβαίνουν σε ανεπτυγμένες χώρες, πλήρως καπιταλιστικές όπου η ελεύθερη αγορά λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες. 

Ποιους συμφέρει αυτό το μπάχαλο της αγοράς των αγροτικών προιόντων;
Πρώτον συμφέρει εν μέρει το ίδιο το κράτος, με την πολλαπλή είσπραξη αυξημένου ΦΠΑ.
Συμφέρει όλους αυτούς που χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις και τα ανάλογα κεφάλαια, διακινούν τεράστιες ποσότητες αγροτικών προϊόντων, εισπράττοντας πολλές φορές μεγαλύτερα ποσά από τους ίδιους τους παραγωγούς. Παράλληλα δεν δίνουν δεκάρα, στο να διαφημίσουν και να προωθήσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα, ώστε όλοι να κερδίσουν από τυχόν υπεραξίες. 

Επίσης, με αυτήν την άναρχη αγορά, "επιβιώνουν" όλοι αυτοί οι ανίκανοι, αδαείς που από την μια διαλαλούν ότι κάνουν το παν προς το συμφέρον των αγροτών και από την άλλη συντηρούν την αδράνεια και την ανικανότητα. Εδώ μπορούμε να εντάξουμε τους συνεταιρισμούς, τους αυτοδιοικητικούς, τα κόμματα και τα στελέχη τους. Παρεπιπτώντως εκεί στον Περισσό δεν έχουν ακούσει το: ".... καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς......";

Ακόμη θα πρέπει να επισημάνουμε, τον στρεβλό ρόλο των - κατ' όνομα μόνο - λαϊκών αγορών.
Στις ανεπτυγμένες χώρες, οι λαϊκές αγορές (ή οι ομοειδείς αγορές) έχουν ένα βασικό ρόλο: Στο να μπορέσουν οι επαγγελματίες αγρότες να πουλήσουν τα προιόντα τους απευθείας στους καταναλωτές. ΜΟΝΟ οι αγρότες!!! ΟΧΙ οι εμπόροι ή οι πωλητές ή οι "μαιμού" παραγωγοί!!! Δεν νοείται λαϊκή αγορά με 100- 200 πάγκους. Δεν νοείται λαική αγορά που ανάμεσα σε ευπαθή προϊόντα να πωλούνται εσώρουχα, μηχανήματα ή οτιδήποτε άλλο. Δεν νοείται λαϊκή αγορά στην οποία κάποιοι εμφανίζονται σαν παραγωγοί και πηγαίνουν ... κάθε μέρα (!!) στον πάγκο τους. 
Κατά την γνώμη μας, θα πρέπει να αλλάξει από τα θεμέλια, η λαϊκή αγορά. Ας χάσουν κάποια έσοδα οι Δήμοι, αλλά να πηγαίνουν πλέον εποχιακά και μόνο οι πραγματικοί παραγωγοί. Για να πουλήσουν φθηνά στους καταναλωτές την οποιαδήποτε παραγωγή τους. Ακόμη και την β΄ ή την γ΄ποιότητα τους για άλλες χρήσεις (π.χ. για μαρμελάδες, γλυκά, χυμοποίηση, κ.ά). 
Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να πωλούν στις λαικές αγορές, οι κατ'εφυμισμό παραγωγοί στις ίδιες τιμές που πουλούν και οι έμποροι. Όταν όλοι γνωρίζουν ότι αυτοί έχουν αγοράσει το προϊόν από παραγωγό ή χονδρέμπορα.......

Σίγουρα, το "κίνημα της πατάτας" δεν θα επιλύσει το θέμα της διακίνησης και διάθεσης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, ιδίως των ευπαθών. Ίσως δεν επιφέρει μόνιμη λύση στις "δίκαιες" τιμές παραγωγών και καταναλωτών. Αποτελεί μία παροδική λύση στο τοπικό πρόβλημα των πατατοπαραγωγών του Νευροκοπίου.
Δίνει όμως το έναυσμα σε πολλούς να ΣΚΕΦΤΟΥΝ και να ΠΡΑΞΟΥΝ επιτέλους, τι μπορεί να αλλάξει ή να δημιουργηθεί από την αρχή, στην διακίνηση και πώληση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. 
Κάλλιο τώρα παρά ποτέ......


Δημοσίευση: Μαρτίου 12, 2012

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Τι και ποιοι κερδίζουν χωρίς το "κίνημα της πατάτας""

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator