Προϋπο-παραλογισμός…

0«Συζητήθηκε» την Τρίτη 31/1/2012 ο προϋπολογισμός του δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης. Μετά από 4μιση ώρες ψηφίστηκε μόνο από τους συμβούλους της πλειοψηφίας, εκτός του κ. Ψαράκη που ψήφισε μόνο τις ανελαστικές δαπάνες, κάτι που έκανε και η μείζονα μειοψηφία. Ο υπογράφων (ελάσσονα μειοψηφία) αποχώρησε απογοητευμένος λίγο πριν την ψηφοφορία.

Ως προϋπολογισμός δεν σου άφηνε πολλά περιθώρια. Τσίμα τσίμα τα λειτουργικά έξοδα και 900.000€ τοκοχρεολύσια. Όπως καταλαβαίνετε όλοι, μιλάμε για έναν προϋπολογισμό εκτάκτου ανάγκης, αποτέλεσμα της, επί σειρά τετραετιών, συσσώρευσης χρεών λόγω πλαστών προϋπολογισμών, που παράλληλα δεν είχαν και καμία αναπτυξιακή προοπτική. Σαφώς για τη σημερινή κατάσταση ευθύνονται και οι κατά καιρούς κεντρικές κυβερνήσεις με τις συνεχείς μειώσεις πόρων και στρεβλών πολιτικών επιλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά … υπάρχει κι ένα μεγάλο αλλά!!!

Βαρέθηκα τόσα χρόνια να διαβάζω τα μοιρολόγια των δημάρχων στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και βαρέθηκα που ξαναδιάβασα προχθές τα ίδια λόγια στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Για όλα φταίει το κακό κράτος που δεν μας δίνει λεφτά. Αν είχαμε λεφτά όλα θα ήταν λυμένα. Λεφτά, λεφτά, λεφτά!!! Αυτό τους έλειπε, αυτό τους λείπει, αυτό θα τους λείπει. Προσέξτε! Δεν λέω ότι δεν είναι σημαντικό θέμα η χρηματοδότηση των δήμων. Είναι και παραείναι. Αλλά δεν μπορώ να συμμεριστώ τον πόνο τους όταν μοιρολογούν επί δεκαετίες και δεν κάνουν τίποτα επί της ουσίας για να διεκδικήσουν αυτά που οφείλονται να δοθούν στους Ο.Τ.Α. Και πώς να το κάνουν άλλωστε όταν η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι κομμάτι του ίδιου συστήματος; Πώς να «χτυπήσουν» τα κόμματα εξουσίας όταν χρησιμοποιούν τους μηχανισμούς τους για να κερδίσουν τις εκλογές; Πώς να διαφοροποιηθούν από το σάπιο πολιτικό σύστημα, όταν εξαρτώνται και χαριεντίζονται με αυτό; Πώς να διαφοροποιηθούν από αυτό όταν κυβερνούν βασιζόμενοι στην ίδια πελατειακή και κοντόφθαλμη πολιτική, χωρίς σχέδιο και όραμα και κυρίως  χωρίς συναίσθηση των εννοιών: κοινότητα, τόπος, τοπίο, αισθητική, αλληλεγγύη, παραγωγή, πολιτισμός, ιστορία; Είναι δυνατόν; Σαφώς όχι και επιβεβαιωνόμαστε εκ του αποτελέσματος, μιας και, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, η "ανάπτυξη" που ευαγγελίζονταν όλοι αυτοί τόσα χρόνια, μάλλον για καταστροφή μοιάζει!!!

Κατά τ’ άλλα η συζήτηση προκάλεσε, για άλλη μία φορά, θλίψη. Αιχμή της θλίψης η άρνηση της δημοτικής αρχής να δώσει την πάγια προκαταβολή των 1.000€ στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, κάτι που πρώτη η Συμπολιτεία είχε ζητήσει από πέρσι. Αρνήθηκαν να το θέσουν ακόμα και σε ψηφοφορία παρ’ ότι το ζήτησαν οι δύο μειοψηφίες, ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Κων/νος Κούκιος και πολλοί τοπικοί πρόεδροι. Η ατάκα του δημάρχου νομίζω περιγράφει γλαφυρά την κατάσταση και τον αντιδημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης που ακολουθεί: «Αφού δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού που καταθέσαμε, δεν μπορεί να μπει σε ψηφοφορία»!!! Δηλαδή με άλλα λόγια: ότι δεν είναι στην πρότασή μας, δεν συζητιέται. Πώς λέμε δηλαδή συμμετοχικός προϋπολογισμός; Καμία σχέση!!!

Τελειώνω με τη φράση που έκλεισα τη δευτερολογία μου και αποχώρησα: «Δυστυχώς δεν έχετε αίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών που ζούμε. Καληνύχτα σας»

Ανδρέας Απ. Ζάρρος
Δημοτικός σύμβουλος της Συμπολιτείας
Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 02, 2012

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Προϋπο-παραλογισμός…"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator