30 χρόνια CHE - ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΚΟΜΑΝΤΑΤΕ

0



Τριάντα χρόνια μετά το θάνατό του στα βουνά της Βολιβίας, εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε λογής νοσταλγούς. Ποιος όμως υπήρξε ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σιέρνα, πριν το πτώμα του εκτεθεί από τους νικητές σ' εκείνο το πλυσταριό της μακρινής Βαγιεγκράντε; Τιμώντας με τον τρόπο τους το `έτος Τσε', τα σχετικά αφιερώματα της βιομηχανίας των ΜΜΕ αποδεικνύονται μάλλον φειδωλά σ' αυτό το σημείο: προέχει φαίνεται η νεκρόφιλη αναπαραγωγή της μεταθανάτιας εικόνας ή ο σαρκασμός για την εμπορευματοποίηση του "αιώνιου επαναστάτη", από μια κοινωνία εντελώς διαφορετική απ' αυτή για την οποία ο ίδιος πολέμησε.

Για τον Τσε θα μπορούσε να γράψει κανείς πολλά: για την εμμονή του λχ στη συνέπεια θεωρίας και πράξης ή για την κριτική που άσκησε σε έναν "υπαρκτό σοσιαλισμό" που υιοθετούσε τα κριτήρια του αντιπάλου. Αυτό όμως που κυρίως τον ανέδειξε σε σύμβολο του παγκόσμιου "'68" ήταν η πρόταξη της βούλησης απέναντι στις "αντικειμενικές συνθήκες", η υπενθύμισή του ότι "καθήκον του επαναστάτη είναι να κάνει την επανάσταση" και όχι απλά να την επαγγέλλεται. Πτυχές αυτού του βολονταρισμού διαλέξαμε γι' αυτό το αφιέρωμα: από τις απόπειρες του ίδιου του Γκεβάρα στο Κονγκό και τη Βολιβία, μέχρι τους έλληνες γκεβαριστές που θέλησαν να ακολουθήσουν τα βήματά του.


ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ













Δημοσίευση: Οκτωβρίου 09, 2011

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "30 χρόνια CHE - ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΚΟΜΑΝΤΑΤΕ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator