Gran Telescopio Canarias, εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο

1


news-gran-telescopio-canarias

Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο εγκαινιάστηκε στα Κανάρια Νησιά από τον βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος. Το νέο παρατηρητήριο ονομάζεται Gran Telescopio Canarias, ή πιο σύντομα GTC και βρίσκεται σε ύψος 2.400 μέτρων, σε μία κορυφή της νήσου Λα Πάλμας.

Το γιγαντιαίο τηλεσκόπιο αποτελείται από 36 διαφορετικούς εξάγωνους καθρέφτες, οι οποίοι συνιστούν το βασικό κάτοπτρο με διάμετρο 10.4 μέτρα.

Το κόστος της κατασκευής άγγιξε τα 180 εκατομμύρια δολλάρια, με την Ισπανία να καταβάλλει το μεγαλύτερο μέρος του ποσού, ενώ για τα υπόλοιπα συνέβαλε το Μεξικό και το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Σκοπός του νέου τηλεσκοπίου είναι να ψάξει πλανήτες που έχουν συνθήκες παρόμοιες με τον δικό μας.

Πάντως ο GTC δεν αναμένεται να κρατήσει το τίτλο του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου για πολύ καιρό, καθώς στα πλάνα υπάρχει η κατασκευή τρίων ακόμα. Πρόκειται για το Thirty Meter Telescope που θα κατασκευαστεί το 2018 στην Χαβάη, το κάτοπτρο του οποίου θα έχει διάμετρο 30 μέτρα, το Giant Magellan Telescope με διάμετρο 24 μέτρα που θα κατασκευαστεί στη Χιλή και τέλος το European Extremely Large Telescope, με διάμετρο 42 μέτρα, η τοποθεσία του οποίου δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα.

Για το i - live.gr Γ. Βαγγής

Reblog this post [with Zemanta]
Δημοσίευση: Αυγούστου 01, 2009

1 Σχόλια για την ανάρτηση: "Gran Telescopio Canarias, εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο"
Τζούλια Φορτούνη είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το ιστολόγιό σας!!!
κι όμορφο τραγούδι για να ξεκινήσει κανείς την πρώτη μέρα του Αυγούστου...

καλό μήνα εύχομαι


1 Αυγούστου 2009 στις 8:32 π.μ.

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator