Εξετάζεται η ανωνυμία των blogs από την κυβέρνηση

0


law-about-blogs

Νομοσχέδιο για τα blogs και την παιδοφιλία μέσω ίντερνετ ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με κυριακάτικη εφημερίδα.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί μέσα σε δυο μήνες όμως το πιθανότερο είναι να περάσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε η κυβέρνηση να αποφύγει, εν μέσω κοινωνικής δυσαρέσκειας, ενδεχόμενες κατηγορίες για λογοκρισία στο Διαδίκτυο.

Τη σύνταξη του νομοσχεδίου ανέλαβε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας, ακολουθώντας τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την αντίστοιχη αμερικανική.

Σε περίπτωση που το νομοσχέδιο ψηφιστεί, τα blogs θα πρέπει να είναι πλέον επώνυμα, ειδικά αν έχουν ενημερωτικό και ειδησιογραφικό χαρακτήρα.

Εκτός αυτού, τα blogs υποχρεώνονται να αναγράφουν το όνομα του προσώπου που τα διαχειρίζεται, όμως αν κάποιος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα επιβληθούν κυρώσεις.

Από την άλλη πλευρά, αν κάποιος θεωρεί ότι συκοφαντείται τότε οι Αρχές έχουν το δικαίωμα να διεξάγουν έρευνα για τον εντοπισμό του server και του υπολογιστή από τον οποίο αναρτήθηκαν τα κείμενα.

Με το νομοσχέδιο θα παρακολουθούνται ευκολότερα blogs και ιστοσελίδες που έχουν να κάνουν με τον χώρο των αντιεξουσιαστών, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αν σε ένα blog γραφούν δυσφημιστικά σχόλια, τότε ο υπεύθυνος υποχρεούται να τα διαγράψει.

Άλλος ένας στόχος του υπουργείο Δικαιοσύνης είναι η καταπολέμηση της παιδοφιλίας μέσω του διαδικτύου και η διακίνηση πορνογραφικού υλικού καθώς οι δράστες θα εντοπίζονται ευκολότερα, ακόμα και αν χρησιμοποιούν άλλους servers, και θα διώκονται.

Το επικείμενο νομοσχέδιο θυμίζει τις πρόσφατες πρακτικές της Κίνας, η οποία απαγόρευσε αρκετές ξένες ιστοσελίδες, ανάμεσα στις οποίες και το κινεζικό BBC, με το πρόσχημα ότι παραβιάζουν την κινεζική νομοθεσία.

Η Κίνα επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους στη διάδοση πληροφοριών μέσω του ίντερνετ, οργανώνοντας δικτυακές περιπολίες και προσλαμβάνοντας ανθρώπους να μπλοκάρουν πληροφορίες που δημοσιεύονται σε ιστοσελίδες.

Δημοσίευση: Ιουλίου 23, 2009

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Εξετάζεται η ανωνυμία των blogs από την κυβέρνηση"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator