Τεχνητή λίμνη μέσα στην έρημο

0


news-huge-lake-turkmenistan-desert

Το Τουρκμενιστάν παρουσίασε το τελευταίο στάδιο ενός σχεδίου, για τη μεταφορά νερού μέσω ενός δικτύου καναλιών στην έρημο, με σκοπό της δημιουργίας μιας τεράστιας τεχνητής λίμνης.

Ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Kurbanguly Berdymukhamedov, δήλωσε ότι το σχέδιο με την ονομασία « Λίμνη της Χρυσής Εποχής» αποσκοπεί να δείξει στο κόσμο, ότι η χώρα του σέβεται το περιβάλλον και καταβάλλει προσπάθειες για τη προστασία του.

Οι επικριτές του εν λόγω σχεδίου, δηλώνουν ότι το νερό που θα μεταφερθεί θα είναι γεμάτο από λιπάσματα και εντομοκτόνα και θα εξατμιστεί γρήγορα.

Το σχέδιο είναι ένα από μεγαλύτερα και πιο φιλόδοξα στο κόσμο και προβλέπεται ότι θα κοστίσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν εγκαινίασε το πρώτο κανάλι που θα μεταφέρει το νερό μέσα στην έρημο για τη δημιουργία της λίμνης. Η έρημος καλύπτει το 80% της χώρας.

«Οι πρωτοβουλίες μας να παρέχουμε νερό και περιβαλλοντική ασφάλεια συμβάλει θετικά στην εικόνα της χώρας και δείχνει πόσο ευαισθητοποιημένη είναι σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και συντήρησης της φύσης», δήλωσε ο Berdymukhamedov.

Το νερό από τα κανάλια θα προσελκύσει την άγρια φύση και θα δημιουργήσει θετικές προϋποθέσεις για την αγροτική ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν δήλωσε ότι το εν λόγω έργο θα περάσει στην ιστορία της χώρας.

Οι εργασίες για το πρόγραμμα ξεκίνησαν το 2000, με τη κατασκευή δύο καναλιών που διχοτομούν τη χώρα.

Χιλιάδες μικρότερα κανάλια θα διοχετεύουν το νερό από τις βαμβακοκαλλιέργειες στη νέα λίμνη. Θα συντελείται και βιολογικός καθαρισμός των υδάτων.

Θα πάρει πολλά χρόνια για να γεμίσει η λίμνη, καθώς θα πρέπει να καλυφθούν 2,000 τετραγωνικά μέτρα.

Οι οικολόγοι υποστηρίζουν ότι το νερό θα εξατμιστεί από τις υψηλές θερμοκρασίες, αφήνοντας το χώμα εξαιρετικά αλμυρό και προβλέπουν ότι η « Λίμνη της Χρυσής Εποχής» θα μετατραπεί σε μια «Νεκρά Θάλασσα».

Οι αναλυτές φοβούνται ότι μπορεί το Τουρκμενιστάν να μπει στο πειρασμό να αντλήσει νερό από το ποταμό Amu Darya που βρίσκεται στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν.

Το Ουζμπεκιστάν στηρίζεται για την άρδευση των καλλιεργειών του στον εν λόγω ποταμό.

Ο ποταμός Amu Darya θα μπορούσε να γίνει αιτία πολέμου ανάμεσα στα δύο κράτη.

Πηγή: econews

Δημοσίευση: Ιουλίου 18, 2009

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Τεχνητή λίμνη μέσα στην έρημο"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator