Δήμος Σικυωνίων: Μετάβαση στην πράσινη οικονομία με την εγκατάσταση υδροηλεκτρικών σταθμών

0Σπύρος Σταματόπουλος: «Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην οικονομική και περιβαλλοντική διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής μας»

Στην εξασφάλιση άδειας παραγωγού, για μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ώστε να αξιοποιηθεί η ενέργεια που γεννάται από τη ροή του νερού από υψηλότερο προς χαμηλότερο υψόμετρο, προχώρησε η ΔΕΥΑ Σικυωνίων. 

Η άδεια η οποία χορηγήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα αξιοποιηθεί για την εγκατάσταση μικρών υδροηλεκτρικών γεννητριών κατά μήκος του δικτύου μεταφοράς του νερού από τη δεξαμενή της Χούνης στην δεξαμενή κεφαλής Τραγάνας-Μουλκίου-Αρκούδας-Πασίου. 

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η πρόταση της ΔΕΥΑ Σικυωνίων ήταν περιβαλλοντικά και οικονομοτεχνικά άρτια και γι’ αυτό εξασφάλισε την αδειοδότηση του έργου σε μια Περιφέρεια, όπως αυτή της Πελοποννήσου, που υπάρχει κορεσμός σε υδροηλεκτρικά έργα.   

Τι περιλαμβάνει το έργο

Οι γεννήτριες θα εγκατασταθούν στις θέσεις που έχουν κατασκευαστεί τα πιεζοθραυστικά, τα οποία ρυθμίζουν την πίεση του δικτύου, μειώνοντάς την σε ασφαλή όρια. Είναι μικρές σε όγκο, δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και αξιοποιούν πλήρως την παραγόμενη ενέργεια από τη ροή του νερού από υψηλότερο σε χαμηλότερο υψόμετρο. 

Με τη λειτουργία του μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού, η ΔΕΥΑ Σικυωνίων θα εξασφαλίσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία εν πολλοίς θα αντισταθμίσει τα έξοδα της επιχείρησης για την κατανάλωση ενέργειας στα αντλιοστάσια. 

Τα πολλαπλά οφέλη

Η αντιστάθμιση και κατ’ επέκτασιν μείωση των εξόδων της επιχείρησης, αποτελεί τον πρώτο κρίκο μιας αλυσίδας που οδηγεί αναπόδραστα σε περαιτέρω μειώσεις των τελών ύδρευσης, αποδίδοντας το οικονομικό όφελος στους δημότες.

Από την άλλη, η ροή του νερού, εκτός από να υδροδοτεί την παραλιακή ζώνη του δήμου Σικυωνίων, θα παράγει και την ενέργεια που απαιτείται για αυτό το έργο, δημιουργώντας ένα αειφορικό σύστημα ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων και του περιβάλλοντος. Η ΔΕΥΑ Σικυωνίων με αυτή την επένδυση δείχνει το δρόμο, για την πράσινη μετάβαση και σε επίπεδο τοπικό και αυτοδιοικητικό, υιοθετώντας πρακτικές πράσινης οικονομίας βασισμένες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο δήμαρχος Σικυωνίων και πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ, Σπύρος Σταματόπουλος, δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος για την εξασφάλιση της αδειοδότησης που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην οικονομική και περιβαλλοντική διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής. Ο δήμαρχος τόνισε ότι η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και την μείωση του λειτουργικού κόστους, αποτελεί ένα ζητούμενο για την τοπική αυτοδιοίκηση κατά τη μετάβαση στη νέα εποχή της πράσινης οικονομίας, της αειφορικής διαχείρισης και της ισόρροπης – περιβαλλοντικά – ανάπτυξης. Ο δήμος Σικυωνίων, υπογράμμισε, έχει στρέψει ήδη το ενδιαφέρον και τις δράσεις τους προς αυτή την κατεύθυνση και το υδροηλεκτρικό έργο εντάσσεται σ’ αυτήν τη στοχοποίηση.

Δημοσίευση: Ιουλίου 02, 2021

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Δήμος Σικυωνίων: Μετάβαση στην πράσινη οικονομία με την εγκατάσταση υδροηλεκτρικών σταθμών"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator