Την εξόδιο ακολουθία της 26χρονης Γαρυφαλλιάς τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος

0
Στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Βέλου μετέβη ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος το απόγευμα της Δευτέρας, 19 Ιουλίου 2021, προκειμένου να παρασταθεί και να τελέσει την Εξόδιο Ακολουθία της αδικοχαμένης Γαρυφαλλιάς Ψαράκου, Φαρμακοποιού, καταγόμενης εκ Βέλου Κορινθίας, η οποία δολοφονήθηκε από τον φίλο της στη Φολέγανδρο το περασμένο Σάββατο.
Στον επικήδειο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να αρθρωθεί λόγος παρηγοριάς προς την οικογένεια και τους οικείους της Γαρυφαλλιάς, αφού τόσο το νεαρό της ηλικίας της όσο και ο τρόπος που μας άφησε, το καθιστούν σχεδόν αδύνατο. Ωστόσο, κανείς από εμάς, στην παρούσα ζωή, δεν μπορεί να ερμηνεύσει τις βουλές του Θεού και αυτό ως θεώρηση αποτελεί την μέγιστη παρηγοριά.

Η Εκκλησία μας μπροστά στον θάνατο προβάλλει δύο γεγονότα: Πρώτον την προφητεία του θεοδόχου Συμεών, προς την Παναγία, «καὶ σοῦ δὲ αὐτῆς τὴν ψυχὴν διελεύσεται ῥομφαία,» (Λουκ. β΄,35) δηλαδή, την δική σου μητρική καρδία θα διαπεράσει η ρομφαία του πόνου, όταν δεις τον Υιό σου να πάσχει για την σωτηρία των ανθρώπων και δεύτερον την Ανάσταση, την κοινή Ανάσταση, όπου δεν θα υπάρχει «ούτε πόνος, ούτε θλίψη, ούτε στεναγμός, αλλά ζωή ατελεύτητος». Με αυτόν τον τρόπο οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τον θάνατο οι Χριστιανοί όσο επώδυνος και αν είναι, χωρίς φόβο και αναμένοντας την ανάσταση των νεκρών.

Ο Απ. Παύλος στην Α΄ προς Κορινθίους Επιστολή του δίνει μήνυμα ελπίδας «Νυνὶ δὲ Χριστὸς ἐγήγερται ἐκ νεκρῶν, ἀπαρχὴ τῶν κεκοιμημένων ἐγένετο.» (Α΄ Κορ. ιε΄,20), αλλά και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναφέρει στον Κατηχητικό του λόγο: «Ἀνέστη Χριστός, καί ζωή πολιτεύεται. Ἀνέστη Χριστός καί νεκρός οὐδείς ἐπί μνήματος.» Επομένως, εμείς, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, δεν είμαστε σαν όλους τους άλλους που αντιμετωπίζουν τον θάνατο ως μια θλιβερή και αδιατάρακτη πραγματικότητα, αλλά διατηρούμε την ελπίδα μας στον Χριστό και στην Ανάσταση Του.

Ακολούθως, ο Ποιμενάρχης, ως πνευματικός Πατέρας, παρακάλεσε τους νέους και τις νέες να προσέχουν και να διατηρούν στη ζωή τους ζωντανή την σχέση τους με τον Θεό, τονίζοντας την σημασία του Αγιοπατερικού λογίου: «νοῦς γάρ ἀποστάς τοῦ Θεοῦ, ἤ κτηνώδης γίνεται ἤ δαιμονιώδης…». Επίσης, τους προέτρεψε να μην ξεπερνούν τα όρια των συναισθημάτων και των παθών τους και να αγαπούν τον συνάνθρωπό τους, καθώς στο πρόσωπο του Θεού θα βρουν τον προορισμό και το νόημα της ζωής τους. Ολοκληρώνοντας, παρακάλεσε όλους τους παρισταμένους να προσευχηθούν για την ανάπαυση της ψυχής της Γαρυφαλλιάς, ώστε ο Θεός να παρηγορεί τους γονείς, τ’ αδέλφια και τους οικείους της αλλά, όσο σκληρό και να φαίνεται τούτη την ώρα, να παρακαλέσουν τον Θεό να συγχωρήσει και τον θύτη, καθώς κι αυτός άρχισε να κολάζεται, ως σατανοκίνητος, μακράν του Θεού, γι’ αυτό που έπραξε, με το να στερήσει την ζωή από έναν άνθρωπο που όχι μόνον δεν του έφταιξε σε τίποτα, αλλά αντίθετα τον αγάπησε και τον στήριξε.

Ας είναι αιωνία η μνήμη της!
Δημοσίευση: Ιουλίου 22, 2021

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Την εξόδιο ακολουθία της 26χρονης Γαρυφαλλιάς τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator