ΚΟΡΙΝΘΟΣ: 1η Διαδικτυακή Εθνική Συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου PATH2LC

0



Την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 1η Διαδικτυακή Εθνική Συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου PATH2LC, στο οποίο μετέχει ο Δήμος Κορινθίων. Το έργο PATH2LC χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα HORIZON 2020.

Ο πρωταρχικός στόχος του PATH2LC - Public Authorities together with a holistic network approach on the way to low-carbon municipalities είναι να υποστηρίξει τους φορείς χάραξης πολιτικής και τις τοπικές Δημόσιες Αρχές στη διαδικασία μετάβασης σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα. Το έργο PATH2LC αποσκοπεί εν γένει στη δημιουργία Δικτύων Δήμων που Αποκτούν Γνώση σε κάθε μία από τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτό (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία), τα οποία θα προωθήσουν την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των Δήμων. Μέσω των Δικτύων, οι Δήμοι θα επωφεληθούν από πλήθος δραστηριοτήτων ανάπτυξης ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης σε καινοτόμα εργαλεία, ενώ θα έρθουν σε επαφή με έναν πλούτο τεχνολογικών και χρηματοοικονομικών λύσεων που θα τους βοηθήσει να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα και να συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, η δικτύωση θα επιταχύνει την εφαρμογή των στόχων που αναφέρονται στα Σχέδια Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ) και θα προσφέρει στους Δήμους τα απαραίτητα εργαλεία σχεδιασμού και παρακολούθησης για την υλοποίηση μακροπρόθεσμων Σχεδίων Δράσης.

Η κεντρική ιδέα του έργου είναι η δημιουργία μιας κοινής ομάδας από Ευρωπαίους και Έλληνες εμπειρογνώμονες και στελέχη από Ελληνικούς Δήμους, με στόχο την καθοδήγηση και την δημιουργία ενός «Οδικού Χάρτη», ο οποίος θα αποτελέσει τη βάση για ανάπτυξη τεχνογνωσίας και λύσεων, καθώς και την εύρεση χρηματοδότησης προς τους Δήμους για την υλοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων. Στην 1η Εθνική Συνάντηση παρευρέθησαν σημαντικά στελέχη των οκτώ (8) Δήμων – Μελών του Δικτύου Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» που μετέχουν στο έργο (Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Δωδώνης, Ιεράπετρας, Κορινθίων, Μεσσήνης, Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Οιχαλίας και Πέλλας), Δήμαρχοι – Αντιδήμαρχοι – Συνεργάτες αυτών και Γενικοί Γραμματείς, καθώς επίσης στελέχη της Βιώσιμης Πόλης και ευρωπαίοι εταίροι του προγράμματος.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, επίκεντρο της συζήτησης αποτέλεσαν οι ανάγκες και οι προτεραιότητες των συγκεκριμένων Δήμων σε θέματα ενεργειακής αποδοτικότητας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος. Το παρών στη συνάντηση έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κορινθίων κ. Νεκτάριος Σπηλιόπουλος, μεταφέροντας σύντομο χαιρετισμό του Δημάρχου. Εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Κορινθίων κ. Βασίλη Νανόπουλο και το Δήμο Κορινθίων, η Ειδική Σύμβουλος του Δημάρχου σε περιβαλλοντικά ζητήματα κ. Γεωργία Αντωνοπούλου παρουσίασε το όραμα του δήμου αναφορικά με ενεργειακά και περιβαλλοντικά ζητήματα, ορισμένες από τις κύριες προτεραιότητες ως ενεργειακά οριζόντια θέματα ανάπτυξης, με έμφαση στην ηλεκτροκίνηση, καθώς επίσης και τον τρόπο που αναμένεται να συμβάλλει η ομάδα του έργου PATH2LC στην υλοποίηση αυτών. Παράλληλα, έγινε επίδειξη βίντεο και φωτογραφικού υλικού από το Visit Corinth official, με σκοπό την προβολή και ανάδειξη του Δήμου.

Στο έργο συμμετέχουν 11 εταίροι από 7 Ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ολλανδία) εκ των οποίων οι 5 αποτελούν Δίκτυα Πόλεων: ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ (Ελλάδα), Hespul Association (Γαλλία), UCSA - Joint Office for Environmental Sustainability (Ιταλία), Cities Northern Netherlands (Ολλανδία) και OesteSustentável (Πορτογαλία).

Συντονιστής του έργου είναι το Γερμανικό Ινστιτούτο IREES - Institute for Resource Efficiency and Energy Strategies. Η 2η εθνική συνάντηση προγραμματίζεται το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2021.
Δημοσίευση: Απριλίου 08, 2021

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΚΟΡΙΝΘΟΣ: 1η Διαδικτυακή Εθνική Συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου PATH2LC"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator