Μηλιά η Αμίλητη & Opus Femina στη Συκιά Κορινθίας - ΕΙΚΟΝΕΣ

0Η μικρή Συκιά Κορινθίας κέρδισε και πάλι τις εντυπώσεις χθες το βράδυ (Κυριακή 26 Ιουλίου 2020) με μια καταπληκτική πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Προοδευτικό Σύλλογο Συκιάς Κορινθίας «Άγγελος Σικελιανός». Στον προαύλιο χώρο του διατηρητέου οθωμανικού Πυργόσπιτου του Κιαμηλ Μπέη, το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά στο κοινό, το γυναικείο φωνητικό σύνολο του ΚΕΠΑΠ Δήμου Κορινθίων Οpus Femina εκτέλεσε το έργο του Παντελή Μπουκάλα “Μηλιά η Αμίλητη”.

Το ποιητικό κείμενο, το οποίο προσάρμοσε η γνωστή Κορίνθια φιλόλογος Σοφία Δασκαλοπούλου, υπό τη διεύθυνση της χορωδίας και τη διδασκαλία της πολυτάλαντης και λαμπερής Φάλια Παπαγιαννοπούλου, πραγματεύεται ένα θέμα σπαρακτικό: την ιστορία της κοπελιάς που τόλμησε να αγαπήσει έναν ξενομερίτη, εκτός γάμου, την αντίδραση της οικογένειας και του χωριού του δράματος. Ενός χωριού η μικροκοινωνία του οποίου, έτσι όπως οργανώνεται από τις νόρμες και την παράδοσή της, από την εθιμική ή μάλλον "φυσική" αρρενοκρατία της, δεν είναι αποκλειστικά μανιάτικη αλλά και κρητική και ξηρομερίτικη - και ιρλανδέζικη, είναι παγκόσμια. Παντού η γυναίκα "είναι του πατρός της και του αντρός της", κτήμα και θύμα, μια μηχανή που παράγει σιωπηλή τα πάντα, ανάμεσά τους και παιδιά.

Υπό το φως του έναστρου ουρανού και με φόντο το φωτισμένο Πυργόσπιτο, η χορωδία Opus Femina καθήλωσε το κοινό, σε μια παράσταση αυθεντικά δραματική. Η υποβλητική ατμόσφαιρα, το συνταρακτικό κείμενο, τα επιβλητικά κρουστά και οι μελωδικές φωνές των χορωδών ζωντάνεψαν την ιστορία της άτυχης κοπέλας, μεταφέροντας τους θεατές στον τόπο του δράματος με απαράμιλλη μαεστρία, πριν τους οδηγήσουν στην κάθαρση.

Την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας Γιώτα Κασίμη, αναφερόμενη όχι μόνο στο παρελθόν του κτιρίου, αλλά και στα σχέδια του Υπουργείου Πολιτισμού για την αποκατάσταση και ανάδειξή του.

Πληροφορίες

Προοδευτικός Σύλλογος Συκιάς Κορινθίας “Άγγελος Σικελιανός”
Πρόεδρος: Γιάννος Κατσιριντάκης
6944848574

Opus Femina
Διευθύντρια χορωδίας: Φάλια Παπαγιαννοπούλου
6973263200

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας
Διευθύντρια: Γιώτα Κασίμη
27410 32630

Φωτογραφίες
Copyright Angel Kim
@angel.v.kimΔημοσίευση: Ιουλίου 27, 2020

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Μηλιά η Αμίλητη & Opus Femina στη Συκιά Κορινθίας - ΕΙΚΟΝΕΣ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator