Η χυλόπιτα από την Αίγυπτο

0Τα πράγματα πήγαν πολύ χειρότερα από ότι περίμενα στο προηγούμενο άρθρο. Δεν υπήρξε καν επανάληψη της ανισοβαρούς συμφωνίας με την Ιταλία. Οι Αιγύπτιοι απαιτούν να τα κατεβάσουμε και αρνήθηκαν να υπογράψουν έστω παρόμοια συμφωνία. Θέλουν μειωμένη επήρεια, όχι μόνο για το Καστελόριζο και την Στρογγυλή, αλλά και για την Ρόδο και την Κρήτη!!!!!!!!!!!!!

Τώρα τι έχουν να πουν οι «αντικειμενικοί» και «σοβαροί» αναλυτές, που κατηγόρησαν για μεμψιμοιρία, όσους δεν βγήκαμε να πανηγυρίσουμε για την συμφωνία με την Ιταλία;

Με την Ελληνοϊταλική συμφωνία η κυβέρνηση παραχώρησε κυριαρχικά δικαιώματα, όχι μόνο προς την Ιταλία, αλλά προς όλους τους γείτονες, γιατί αποδέχτηκε, ότι τα μικρά νησιά δεν έχουν πλήρη επήρεια στην ΑΟΖ. Εν μία νυκτί κατάργησε την εθνική θέση, ότι όλα τα νησιά έχουν πλήρη ΑΟΖ και τα παπαγαλάκια –«αναλυτές» μας «αποστόμωσαν» μιλώντας για μαξιμαλιστικές θέσεις, που τόσα χρόνια «εμπόδιζαν» την ειρηνική διευθέτηση του θέματος…

Τώρα που υποχωρήσαμε μονομερώς από τις «μαξιμαλιστικές» θέσεις, οι πρώτοι που ζητάνε κι άλλα είναι οι «φίλοι» μας οι Αιγύπτιοι. Αρα, δυστυχώς επιβεβαιώθηκα μέσα σε μία εβδομάδα. Μόνο που έγινε κάτι πολύ χειρότερο από αυτό που περίμενα. Μάθανε, ότι πηδιόμαστε, πλακώσανε κι οι γύφτοι. [Εδώ πάει ταμάμ. «Γύφτος» σημαίνει Αιγύπτιος.]

Όπως είπα και στο προηγούμενο, η πολιτική του κατευνασμού απλά ανοίγει ορέξεις. Μόνο που σκεφτόμουν την Τουρκία. Που να μου πάει το μυαλό, ότι θα τα κατάφερνε τόσο «καλά» ο Δένδιας, που θα άνοιγε την όρεξη και στους Μαμελούκους; [Για να βεβαιωθεί κανείς, περί του τι ορέξεις άνοιξε ο Δένδιας, οι Αιγύπτιοι τώρα δεν αναγνωρίζουν πλήρη ΑΟΖ στην Κρήτη, ενώ έχουν υπογράψει για την παρόμοιου μεγέθους Κύπρο!!!!!!!!!]

Όπως καταλαβαίνει ο αναγνώστης, πάει περίπατο η «περικύκλωση» της Τουρκίας και ο «διεμβολισμός» του τουρκολιβυκού συμφώνου (λες και αν συνέβαινε κι αυτό, θα τους κάναμε την μούρη κρέας). Και τι είναι το μόνο, που θα μείνει από όλην αυτή την διπλωματική (και προπαγανδιστική) εκστρατεία; Η παραδοχή μας, ότι δεν έχουν όλα τα νησιά μας πλήρη ΑΟΖ.

Όταν μετά από καιρό θα έχει ξεχαστεί ο διπλωματικός «θρίαμβος» του Δένδια, η συζήτηση θα ξαναρχίσει από αυτήν την παραδοχή και όχι από την εθνική θέση, που είχαμε μέχρι χτές.

Όπως ξέρουμε όμως, στις διαπραγματεύσεις ποτέ δεν πετυχαίνεις το μάξιμουμ των επιδιώξεων σου, γι αυτό μέχρι σήμερα είχαμε μαξιμαλιστικές θέσεις· ως αντίβαρο απέναντι στις παρανοϊκές θέσεις της Τουρκίας, που λέει, ότι τα νησιά δεν έχουν καθόλου ΑΟΖ πέραν των 6 μιλίων. Ετσι, όταν θα φτάναμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, θα είχαμε κάτι να δώσουμε· την μειωμένη επήρεια στα μικρά νησιά. Τώρα τι θα δώσουμε; Προφανώς κάτι επιπλέον, γιατί αυτό το δώσαμε ήδη.

Δώσαμε επίσης πάτημα στην Τουρκία, να λέει, ότι απέναντι της έχουμε άδικες απαιτήσεις, τις οποίες δεν έχουμε απέναντι στους φίλους μας τους Ιταλούς. Ότι εμείς είμαστε οι κουτοπόνηροι, που ψάχνουν για αφελείς.

Και μην ξεχνάμε, ότι δώσαμε μονομερώς «ιστορικά δικαιώματα» και συνεκμετάλλευση πέραν των 6 μιλίων· αυτό ακριβώς θα απαιτήσουν και οι Τούρκοι και πλέον είναι πολύ ευκολότερο να το πετύχουν.

Υπόψιν· το ότι είναι μαξιμαλιστική η θέση περί πλήρους επήρειας, δεν σημαίνει, ότι είναι και άδικη. Γιατί να έχουν μεγαλύτερη επήρεια οι χερσαίες ακτές, λόγω της ενδοχώρας τους; Γιατί να δικαιούται ΑΟΖ ο κάτοικος του Καρπενησίου; (ή του Ικονίου, ή της Αγκυρας). Ζούσαν ποτέ από την θάλασσα αυτοί οι πληθυσμοί;

Πέραν αυτού· τα διεθνή δικαστήρια παλιά δίκαζαν περισσότερο με τις θέσεις της Τουρκίας, όπως στην περίπτωση των Αγγλονορμανδικών νήσων (η οποία είναι ανάλογη των Δωδεκανήσων) που έδωσαν ΑΟΖ 12 μίλια. Από την δεκαετία του `90 όμως, όλες οι υποθέσεις επιδικάστηκαν με βάση την δική μας αρχή, ότι όλα τα νησιά έχουν πλήρη επήρεια. Αρα ούτε καν μαξιμαλιστική δεν ήταν αυτή η θέση και εμείς την πουλήσαμε χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα από πουθενά.

Και δεν φτάνει το ξεπούλημα που έγινε με την συμφωνία. Δεν φτάνει που συναίνεσαν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αλλά μόνο και μόνο για να φανεί η εθνική μειοδοσία ως μεγάλη επιτυχία, ο μηχανισμός προπαγάνδας έβγαλε πάλι το καθηγηταριό (όπως λέμε αληταριό) να μας «αναλύσει» δημόσια (ενώπιον και των Τούρκων δηλαδή) το «άτοπο» των «μαξιμαλιστικών» εθνικών θέσεων, δίνοντας το καλύτερο επιχείρημα στον Ερντογάν, που θα πει «μόνοι σας ομολογείτε, ότι ζητάτε πράγματα που δεν σας ανήκουν» και ακυρώνοντας τις ευνοϊκές για εμάς αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων.

Γνωρίζει κάποιος άλλο κράτος, που αυτοϋπονομεύεται τόσο συστηματικά από τους ίδιους τους «εκλεκτούς» του; Μήπως τιμωρήθηκε ποτέ κανείς; Πολιτικές, ακαδημαϊκές, δημοσιογραφικές καριέρες χτίζονται πάνω στην εθνική μειοδοσία. Σε αυτήν την χώρα μπορείς να πεις «Η Κύπρος κείται μακράν» και αντί να κάτσεις στο σκαμνί για προδοσία, να χαρακτηριστείς «σοφός ρεαλιστής» και να γίνεις «πατέρας του έθνους»…

Π. Ρέππας
Δημοσίευση: Ιουνίου 20, 2020

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Η χυλόπιτα από την Αίγυπτο"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator