ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Έβγαλε ειδήσεις η συνέντευξη τύπου του Νανόπουλου

0



Την πρώτη επαφή δια ζώσης με τα Μέσα Ενημέρωσης είχε σήμερα το πρωί ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για μια σειρά από θέματα των τελευταίων μηνών. Ο κ. Νανόπουλος έβαλε μια ατζέντα με πολλά θέματα ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για άλλα.

Αφού έκανε μια γενική ανασκόπηση της λειτουργίας του δήμου Κορινθίων την περίοδο της πανδημίας ο κ. Νανόπουλος τόνισε πως σιγά – σιγά επιστρέφουμε στην καθημερινότητα την οποία πρέπει να διαχειριστούμε με υπευθυνότητα για να ξεπεράσουμε οριστικά τον κίνδυνο. Σε ό,τι αφορά τα θέματα που τέθηκαν αυτά ειδικότερα αφορούσαν:
  1.  Λειτουργία των λαϊκών αγορών. Αρχής γενομένης από το Σάββατο η λαϊκή αγορά θα γίνεται ταυτόχρονα, στους ίδιους χώρους που λειτουργούσε εναλλακτικά, δηλαδή τόσο στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου, όσο και στην οδό Κολιάτσου. Αυτό γίνεται προκειμένου να καταστεί εφικτό να ικανοποιηθούν τα κυβερνητικά μέτρα για την ασφάλεια των καταναλωτών, αλλά και να μπορέσει να επιστρέψει το σύνολο των παραγωγών, το οποίο τώρα είναι αποκλεισμένο. Για την ώρα -και μέχρι να ανάψει «πράσινο φως» το υπουργείο Ανάπτυξης- τα βιομηχανικά είδη παραμένουν αποκλεισμένα.
  2. Προετοιμασίες για το άνοιγμα των σχολείων. Ο κ. Νανόπουλος υποστήριξε πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των απολυμάνσεων στα σχολεία που θα επαναλειτουργήσουν από την Δευτέρα (Γ’ Λυκείου). Γενικότερα τόνισε πως όλες οι δράσεις για την ασφάλεια των μαθητών και των καθηγητών έχουν αναληφθεί και στα σχολεία έχουν δοθεί απολυμαντικά.
  3. Σχολικό συγκρότημα Αρχαίας Κορίνθου. Υπογράφτηκε χτες με τον ανάδοχο η σύμβαση για την κατασκευή του νέου σχολικού συγκροτήματος Αρχαίας Κορίνθου. Ο προϋπολογισμός θα είναι τρία εκατομμύρια ευρώ και το έργο θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες. Το σχολείο θα έχει οκτώ αίθουσες και σύγχρονες υποδομές (αίθουσα γυμναστικής, αθλοπαιδιές κ.λπ). Ο κ. Νανόπουλος έκανε αναφορά στην ταχύτητα με την οποία διεκπεραιώθηκαν οι λεπτομέρειες για την υπογραφή της σύμβασης τονίζοντας πως οι διαδικασίες, με την έκδοση άδειας, είχαν ξεκινήσει πριν από οκτώ χρόνια.
    Όλες οι εργασίες κατασκευής του συγκροτήματος, πάντως, θα γίνουν σε συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων καθώς στην περιοχή υπάρχουν εκτεταμένα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία υπάρχει πρόβλεψη να αναδειχτούν.
  4. Καθαριότητα και καθημερινότητα. Ο κ. Νανόπουλος ζήτησε την βοήθεια των δημοτών προκειμένου να διασφαλιστεί το επίπεδο της καθαριότητας σε όλο τον δήμο. Συγκεκριμένα ζήτησε να μην αφήνουν οι δημότες τα σκουπίδια έξω από τους κάδους και ενημέρωσε ότι το επόμενο διάστημα θα έρθουν και νέοι κάδοι για να αντικαταστήσουν όσους λείπουν ή όσους έχουν φθαρεί. Ζήτησε ακόμα από τους φιλόζωους να φροντίζουν ώστε να μαζεύουν τις ακαθαρσίες των δεσποζόμενων ζώων, τα οποία έχουν και υπενθύμισε ότι ο δήμος έχει φροντίσει για την τοποθέτηση ειδικών kiosk στα οποία υπάρχουν σακούλες και γάντια για την δουλειά αυτή.
    Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στα ρέματα για τον καθαρισμό τους προκειμένου να μην αποτελούν εστίες ανάπτυξης κουνουπιών, ενώ από τις 18 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου για τον καθαρισμό τους. Ο κ. Νανόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα έχουν και χαρακτήρα ανάπλασης, καθώς στόχος είναι να εκμεταλλευτεί ο δήμος την εγγύτητα με το Μητροπολιτικό Κέντρο και να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα της Κορίνθου.
    Κλείνοντας το θέμα της καθημερινότητας ο δήμαρχος Κορινθίων ανέφερε πως με απόφασή του οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων θα πάρουν περισσότερες αρμοδιότητες και τα απαραίτητα χρήματα ώστε να δράσουν, όπου χρειάζεται, στις κοινότητές τους άμεσα για να λυθούν προβλήματα.
  5. Τα μεγάλα έργα. Ο κ. Νανόπουλος υποστήριξε πως όλα τα μεγάλα έργα θα ολοκληρωθούν με μικρές καθυστερήσεις. Αυτές οφείλονται στο lock down που προκάλεσε ο κορονοϊός με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα στην έγκαιρη προμήθεια των απαραίτητων υλικών. Ειδικότερα για την πλατεία -η οποία κανονικά θα έπρεπε να προσέγγιζε την φάση παράδοσης, με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα- ο κ. Νανόπουλος σε επίμονες ερωτήσεις έκανε λόγο για μικρή καθυστέρηση, χωρίς να δώσει όμως νεότερη ημερομηνία. Την καθυστέρηση στην πλατεία για παράδειγμα προκάλεσε το lockdown στην Ιταλία απ όπου περιμένουμε τα φωτιστικά, αλλά και σε ορισμένα άλλα υλικά.
  6. Φυσικό Αέριο. Οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις που αφορούν την εξαίρεση της Κορίνθου (αλλά και άλλων πόλεων της περιφέρειας Πελοποννήσου) από την σύνδεση με το Φυσικό Αέριο κινητοποίησαν τον δήμαρχο Κορινθίων, ο οποίος, όπως είπε, επικοινώνησε εγγράφως τόσο με την ΔΕΔΑ όσο και με την ΡΑΕ για να μάθει τους λόγους της αλλαγής πολιτικής της εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Νανόπουλος και οι άλλοι δήμαρχοι μαζί με την περιφέρεια θα συντονίσουν τις ενέργειές τους για να ανατραπεί αυτή η απόφαση.
Απαντώντας στην συνέχεια σε ερωτήματα των Μέσων Ενημέρωσης ο κ. Νανόπουλος αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα. Ειδικότερα:
  1. Μέτρα για τους επαγγελματίες της εστίασης: Ο δήμαρχος Κορινθίων επανέλαβε την δέσμευσή του ότι όλες οι επιχειρήσεις που πληγήκανε από την υγειονομική κρίση δεν θα πληρώσουν δημοτικά και άλλα τέλη για όσο διάστημα ήσαν κλειστές. Ωστόσο δεν δεσμεύτηκε για άλλες δράσεις από εδώ και πέρα, καθώς, όπως είπε, θα περιμένει πρώτα να δει τι θα κάνει η κυβέρνηση με τον δήμο να έρχεται να συμπληρώσει τα κενά. Για το ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων επανέλαβε πως είναι στις προθέσεις του να δοθούν περισσότερα τετραγωνικά μέτρα σε όσες περιπτώσεις επιχειρήσεων είναι αυτό εφικτό, χωρίς, ωστόσο, αυτό να είναι σε βάρος της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών.
    Ο κ. Νανόπουλος, όμως υποστήριξε πως η δημοτική αρχή θα κάνει στοχευμένες διαφημιστικές δράσεις, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κορίνθου, προκειμένου να βοηθήσει τις τοπικές επιχειρήσεις να αυξήσουν την δυναμική τους.
  2. Αντιδημαρχία Καρασάββα: Ο δήμαρχος ρωτήθηκε για την τοποθέτηση του Γιάννη Καρασάββα και επανέλαβε πως θα αξιοποιεί πάντα όποιον δημότη ή δημοτικό σύμβουλο θέλει και μπορεί να προσφέρει –και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ανάδειξή του ως αντιδημάρχου. Ο κ. Νανόπουλος απέρριψε κατηγορηματικά όσα ακούγονται περί συμμαχίας ή συνεργασίας με την παράταξη Σταυρέλη και επανέλαβε πως παραμένει ο διακριτός θεσμικός ρόλος της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.
    Το ενδιαφέρον στοιχείο εδώ είναι πως ο κ. Νανόπουλος τόνισε πως υπάρχουν άλλες δύο θέσεις αντιδημάρχων, οι οποίες -αν και όταν καλυφθούν- αυτό θα γίνει από τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Άφησε δε να εννοηθεί ότι οι επόμενοι αντιδήμαρχοι θα προέρχονται από τις παρατάξεις Πνευματικού και Καλλίρη. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των επικεφαλής των παρατάξεων. Οπότε κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει πολύ παρασκήνιο.
  3. Κατάσταση στην αγορά λόγω κορονοϊού: Ο κ. Νανόπουλος σημείωσε πως έχει μιλήσει με πολλούς εμπόρους κατ ιδίαν αλλά και με τον Εμπορικό Σύλλογο -θεσμικά. Παραδέχτηκε πως η κατάσταση στην αγορά είναι πολύ δύσκολη για τις επιχειρήσεις, οι οποίες περιμένουν να επαναλειτουργήσουν και έκανε λόγο για τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν.
  4. Λειτουργία του Δήμου στην κρίση: όπως είναι γνωστό η υγειονομική κρίση έγινε αφορμή για ταχείες και μεγάλες μεταβολές στην λειτουργία του κράτους και μια σημαντική ψηφιακή μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα. Ο κ. Νανόπουλος ρωτήθηκε αν συνέβη κάτι αντίστοιχο στις υπηρεσίες του δήμου και παραδέχτηκε ότι η κρίση αποτέλεσε αφορμή για αλλαγές και ανακατατάξεις. Εκσυγχρονίζεται το μηχανογραφικό σύστημα, αυξήθηκε και η ταχύτητα στο διαδίκτυο, αναδείχτηκε η δυνατότητα της τηλεργασίας και προωθήθηκαν μεταρρυθμίσεις όπως η ψηφιακή υπογραφή.
Δημοσίευση: Μαΐου 08, 2020

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Έβγαλε ειδήσεις η συνέντευξη τύπου του Νανόπουλου"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator