ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας - ΒΙΝΤΕΟ

0


Με ιδιαίτερη επιτυχία και σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 στην Αρχαία Κόρινθο οι εκδηλώσεις του Δήμου Κορινθίων για την Επέτειο της Ανακήρυξης της Κορίνθου από τις εργασίες της Α΄ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου τον Ιανουάριο του 1822, ως Πρώτης Πρωτεύουσας της Νεότερης Ελλάδας «Σήμερα η Κόρινθος γιορτάζει, γιορτάζει την Επέτειο της ανακήρυξης της Κορίνθου ως 1ης πρωτεύουσας της νεότερης Ελλάδας, κάτι που δεν γνωρίζουν ευρύτερα πολλοί. Ο Δήμος θα αναδείξει την σημαντική συνεισφορά της Κορίνθου και στην αρχαία και στη νεότερη Ελλάδα, στην ιστορία, την επιστήμη την τέχνη και την κοινωνία » θα πει ο Δήμαρχος κ.Βασίλης Νανόπουλος ο οποίος με την απόφαση υλοποίησης των εκδηλώσεων έδειξε με σαφήνεια την πρόθεση και τον στόχο του να αναδειχθούν τα ιστορικά γεγονότα αφού η ιστορία ενός τόπου είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του!

Η ομιλία του Δημάρχου Κορινθίων:Παρουσία Θρησκευτικών, Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, Σχολείων, Συλλόγων και πολιτών τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Κορίνθου κ.κ Διονύσιο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Δοξολογία. Ακολούθησε ομιλία για τα ιστορικά γεγονότα, τους λόγους που οδήγησαν την Εθνοσυνέλευση στην Ανακήρυξη της Κορίνθου ως Πρώτης Πρωτεύουσας αλλά και τις σημαντικές αποφάσεις που πάρθηκαν την περίοδο Ιανουάριος 1822- Μάιος 1822, διάστημα που παρέμεινε η Προσωρινή Διοίκηση στην Κόρινθο πριν μεταβεί στο Άργος και σε άλλες πόλεις ένεκα των πολεμικών εξελίξεων που ήταν συνεχείς, από τον Καθηγητή Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ.Αντώνη Κλάψη.

«Στις 14 Ιανουαρίου του 1822 το φρούριο του Ακροκορίνθου παραδόθηκε στους Έλληνες και διορίζεται , με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 1822 , κατοικία προσωρινή της Διοικήσεως η Κόρινθος , όπως αναφέρεται στην σελίδα 11 του Προσωρινού Πολιτεύματος της Ελλάδας, στα Παραρτήματα και στην παράγραφο ρ.β ,από την Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου.

Σε εφαρμογή των αποφάσεων της Εθνοσυνέλευσης το Εκτελεστικό και το Βουλευτικό Σώμα, δηλαδή η Κυβέρνηση και η Βουλή εγκαταστάθηκαν στην Κόρινθο, όπου παρέμειναν για περίπου 4 μήνες λαμβάνοντας στο διάστημα αυτό σημαντικές αποφάσεις, αποφάσεις οι οποίες συνέβαλαν στην πρόοδο της Διοίκησης του Ελληνικού Κράτους.

Κάποιες εκ των σημαντικότερων αποφάσεων ήταν:

• Η καθιέρωση της Εθνικής Σημαίας «Ξηράς και Θαλάσσης», Διάταγμα 540 της 15.03.1822, σε συνέχεια της απόφασης της Α’ Εθνοσυνέλευσης την 01.01.1822.
• Η σύσταση της 1ης Ιεράς Συνόδου
• Η ίδρυση του 1ου Κρατικού Νοσοκομείου στην Κόρινθο
• Η σύσταση του 1ου Νομισματοκοπείου
• Η σύσταση και Οργάνωση Τακτικού Στρατού και Τάγματος Φιλελλήνων (ν.11/23-4-1822

Οι λόγοι για τους οποίους επελέγη η Κόρινθος ως 1η Πρωτεύουσα της Νεότερης Ελλάδας είναι:

1. Συμβολικοί, επειδή η κατάληψη της Ακροκορίνθου υπήρξε γεγονός μεγάλης σημασίας για τους επαναστάτες.
2. Γεωγραφικοί, η Κόρινθος βρισκόταν σε εξαιρετικά επίκαιρη θέση, ανάμεσα σε δύο αξιόλογα λιμάνια, του Λεχαίου και των Κεχριών.
3. Οικονομικοί, καθώς η γεωγραφική της θέση καθιστούσε την Κόρινθο κέντρο αξιόλογης οικονομικής δραστηριότητας.
4. Διοικητικοί, επειδή ήταν ο συνδετικός κρίκος της Πελοποννήσου με την Ρούμελη.
5. Στρατιωτικοί, επειδή είχε στρατηγική σημασία και διέθετε φρούριο οχυρό, τον Ακροκόρινθο.
6. Ιστορικοί, καθώς αποτέλεσε μια από τις σπουδαιότερες ελληνικές πόλεις της αρχαιότητας.
7. Θρησκευτικοί, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Χριστιανική πίστη των Ελλήνων, την είχε επισκεφθεί ο Απόστολος Παύλος και είχε αποστείλει τις επιστολές του προς Κορινθίους.

Θα ήταν παράλειψη να μην σημειωθεί πως στην διάρκεια της παρουσίας της Κυβέρνησης και της Βουλής στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκε ο Πρώτος επίσημος Εορτασμός του Πάσχα υπό την έννοια της συγκροτημένης παρουσίας των αρχών σε αυτόν. Το βράδυ της Ανάστασης του 1822 σχηματίστηκε μεγάλη πομπή της οποίας προπορεύονταν περίπου 500 άνδρες του Ελληνικού Πεζικού, ακολουθούσαν ο Πρόεδρος Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, άλλα μέλη της Κυβέρνησης και πολλοί Βουλευτές. Την πομπή έκλεινε ένα δεύτερο άγημα αποτελούμενο επίσης από 500 άνδρες του Πεζικού. Στην αναστάσιμη λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κορίνθου Κύριλλος ο 2ος ο οποίος εκφώνησε έναν εμψυχωτικό λόγο , η Ανάσταση του Θεανθρώπου συνδυαζόταν με την Εθνική παλιγγενεσία.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων του Ι.Ν Κοιμήσεως Θεοτόκου από Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Τιμές απέδωσε άγημα της Σχολής Μηχανικού.

Ολόκληρη την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο που παρατίθεται:
Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Αρχαία Κόρινθο, ο Δήμαρχος κ.Βασίλης Νανόπουλος και το Δημοτικό Συμβούλιο Κορινθίων πραγματοποίησαν εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου ανακήρυξης της Κορίνθου ως πρώτης Πρωτεύουσας του Ελληνικού Κράτους, από την Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου.


O Δήμαρχος κ.Βασίλης Νανόπουλος αφού μίλησε για τον εορτασμό της επετείου ανακήρυξης της Κορίνθου ως πρώτης Πρωτεύουσας του Ελληνικού Κράτους, τελέστηκε επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορίνθου κ.κ.Διονυσίου και ακολούθησε ομιλία του Επίκουρου Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων κ.Αντώνη Κλάψη για την επέτειο ενώπιον Αρχών, πολιτών και αντιπροσωπειών σχολείων και πολιτιστικών συλλόγων.Η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας.Τσέτσι Τσάνκοβ
Φωτογράφος
Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος-Φωτορεπόρτερ
Μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού


tel.6937650867

Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 03, 2020

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας - ΒΙΝΤΕΟ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator