Ο ελληνικός λαός δεν θα πληρώσει τα οικονομικά εγκλήματα της ευρωπαϊκής και εγχώριας ελίτ σε βάρος της Δ.Ε.Η.

0Άρχισε η Δ.Ε.Η. να στέλνει ειδοποιήσεις σε όσους οφείλουν ακόμα και ελάχιστα ανεξόφλητα ποσά, παρόλο που οι εν λόγω καταναλωτές προσπαθούν να πληρώνουν σιγά σιγά τις οφειλές τους, ανάλογα με τα χρήματα που έχουν στη διάθεσή τους και να τους υποχρεώνει να βρουν νέο πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν γνωρίζω εάν η πρώτη ειδοποίηση της Δ.Ε.Η. για αλλαγή παρόχου ήταν προς τον μεγαλύτερο οφειλέτη της που είναι το ελληνικό κράτος!

"Ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε, μήτε την κεφαλή του". Οι φιλελεύθεροι ψηλομύτες της Ν.Δ. παρά την δυναμική επικοινωνιακή είσοδό τους που θύμισε τις πρώτες εκατό μέρες της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου και που ξεφούσκωσε στις παραλίες, δείχνουν από την αρχή το ανάλγητο και αντιλαϊκό πρόσωπο τους.

Πάγια τακτική των κυβερνητικών πολιτικών παρατάξεων είναι καθεμιά από αυτές να διαλύει το τμήμα του κορμού στήριξης της Ελλάδος στο οποίο ειδικεύεται. Μετά την συγκυβέρνηση της άθεης και ανθελληνικής διεθνιστικής αριστεράς με την πατριωτική πολιτική φούσκα είναι σειρά τώρα των φιλελεύθερων διεθνιστών της ΝΔ να συνεχίσουν το έργο των Τσιπροκαμένων στη διάλυση της πατρίδας μας.

Και ποιοι είναι αυτοί που δεν θέλουν να πληρώνουν τα χρέη τους και ειδικά προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τηλεπικοινωνίες, για την κατανάλωση του νερού ή του ρεύματος; Εκτός από κάποιους επαγγελματίες αργόσχολους και μερικούς κακοπληρωτές όλοι όσοι το κάνουν είναι γιατί δεν έχουν. Η τεχνητή οικονομική κρίση εκτόξευσε το ιδιωτικό χρέος στα ύψη. Είναι υπεύθυνοι γι' αυτό οι απλοί πολίτες; Αυτοί φταίνε που έμειναν άνεργοι, κλείσανε οι επιχειρήσεις τους, ψαλιδίστηκαν οι μισθοί τους ή καταποντίστηκαν οι συντάξεις τους;

Ας ξεκινήσουμε όμως ανάποδα μετά από δέκα χρόνια κρίσης ποιοι έχουν ακόμα την δυνατότητα να πληρώνουν όλους τους κοινωφελείς λογαριασμούς τους ή όλα τα χρέη τους. Μόνο το 10% που είναι οι έχοντες και από κει και πέρα όσες οικογένειες είναι και οι δύο σύζυγοι δημόσιοι υπάλληλοι ή εργάζονται και οι δύο στον ιδιωτικό τομέα με καλούς όμως μισθούς (σπάνια περίπτωση), κάποιοι μεγαλογιατροί, μεγαλέμποροι και μεγαλοαγρότες. Με τα επιδόματα, τις συντάξεις και τους μισθούς της πείνας που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα των υπολοίπων δεν μπορείς να πληρώσεις ή πληρώνεις όσο μπορείς!

Αυτοί όμως που δεν μπορούν να πληρώσουν τι θα απογίνουν; Και ποιος έχει το δικαίωμα να στερήσει από τον άνθρωπο το δικαίωμα στο νερό ή στο ρεύμα, στη στέγη και στην επικοινωνία! Μήπως μπορείς στον άνεργο άρρωστο να του στερήσεις τα φάρμακά του; Άραγε θα άντεχαν τα παιδιά του Μητσοτάκη, του Τσίπρα και όλων αυτών των μεγαλόσχημων της εξουσίας να ζήσουν χωρίς νερό και ρεύμα για μια ημέρα; Και όμως υπάρχουν οικογένειες που ζούνε, αλλά αυτά ποιο Μ.Μ.Ε. τα δείχνει; Θα αναφερθούν μόνο σε κάποια ανύπαρκτη βίλα στην Εκάλη που της έκοψε η ΔΕΗ το ρεύμα. Θα έρθει όμως η ώρα του λογαριασμού και θα είναι ασήκωτος! Βέβαια αυτοί νομίζουν ότι εσαεί θα εναλλάσσονται στην εξουσία και θα την γλιτώνουν πάντα. Έχω διαφορετική γνώμη.

Υπάρχουν αρκετά νοικοκυριά που με αγώνα και κόπο καταφέρνουν μέχρι σήμερα να πληρώνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, του νερού, της θέρμανσης κλπ. Αύριο όμως και αυτοί δεν γνωρίζουν τι θα φέρει η ζωή και αν βρεθούνε στη θέση των πρώτων. Βέβαια με το δίκιο τους οι άνθρωποι αναρωτιούνται εμείς γιατί πληρώνουμε; Γιατί ακόμα μπορούν.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσεις και στο ρεύμα όπως και αλλού φόρτωναν την δουλικότητα και την ανικανότητα τους στην μεσαία τάξη. Δεν παρήγαγαν χρήμα για να το μοιράσουν αλλά έκαναν κοινωνική πολιτική φορτώνοντας την πληρωμή των λογαριασμών του ρεύματος των αναξιοπαθούντων σ' αυτούς που είχαν ακόμα να πληρώσουν δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο και νέους αναξιοπαθούντες. Ένα επιβαλλόμενο κλέψιμο από την πλευρά της εξουσίας. Συνηθισμένη κρατική τακτική που εφαρμόζεται και σε άλλους τομείς.

Πολλοί αναρωτιούνται και δίκαια ποιος θα πληρώσει τους λογαριασμούς όσων δεν έχουν να πληρώσουν; Αυτό πρέπει να το απαντήσουν όσοι διοικούν. Αν δεν μπορούν ας πάνε καταρχήν στα σπίτια τους. Και τότε θα αναλάβουν αυτοί που μπορούν.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ποιος είναι ο ρόλος του κράτους; Να αυξάνει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων. Να προστατεύει, να σχεδιάζει, να οργανώνει και γενικότερα να προσφέρει τα κοινωνικά αγαθά κατανέμοντας τους διαθέσιμους πόρους με δικαιοσύνη.

Όταν θέλεις να κυβερνήσεις φέρεις και τις ευθύνες των πράξεών σου. Και εδώ δεν μιλάμε μόνο για την πολιτική ευθύνη πίσω από την οποία κρύβονται όλοι αυτοί οι εν γνώση τους άσχετοι και ανίκανοι που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα μας. Και έχουν χτίσει με τέτοιο τρόπο το πολιτικό σύστημα που δεν επιτρέπουν σε κανέναν άλλον να τους πάρει τη δουλειά.

Επιστρέφουμε όμως στο κύριο θέμα μας που είναι η ΔΕΗ για να φωτίσουμε τον ελληνικό λαό για τα έργα και τις ημέρες του εγχώριου πολιτικού συστήματος εξουσίας στην εξυπηρέτηση του διεθνούς κεφαλαίου σε βάρος των συμφερόντων της χώρας και του ελληνικού λαού.

Πως από το 1992 που η ΔΕΗ ήταν μια πανίσχυρη επιχείρηση έφτασαν να την καταντήσουν σήμερα έναν ετοιμόρροπο σκελετό; Μήπως γι' αυτό φταίει ο λαός και οι καταναλωτές; Με βεβαιότητα φταίνε όσοι την διοίκησαν που είναι ουσιαστικά οι ελληνικές κυβερνήσεις και οι τοποθετημένες απ' αυτές διοικήσεις της;

Και σίγουρα μπορούσε εκείνες τις εποχές της ακμής της να ήταν ακόμα υψηλότερα εάν δεν αντιμετωπιζότανε από την εκάστοτε εξουσία ως το κομματικό της μαγαζί.

Η αλήθεια είναι ότι η ΔΕΗ έχει την ίδια μοίρα που έχει και η χώρα δηλαδή τη διάλυση της. Το εγχώριο πολιτικό σύστημα είναι υποταγμένο στο διεθνές κεφάλαιο και στην ουσία προέκταση του βραχίονα του. Όπως δεν διάβασε το μνημόνιο έτσι και όλη η ευρωπαϊκή πολιτική σχεδιάζεται και εφαρμόζεται εν αγνοία του και το μόνο που κάνει είναι πρόθυμα και ανεγκέφαλα να την υιοθετεί και εκ των υστέρων να διαπιστώνει την τραγικότητα όσων έχει αποδεχτεί.

Η ΔΕΗ και γενικότερα η ενέργεια είναι η κολώνα κάθε οικονομίας. Το κράτος πρέπει με τις πράξεις του να φροντίζει να υπάρχει επαρκής και φτηνή ενέργεια για την χώρα. Το έπραξε; Όχι! Άφησε την ΔΕΗ στην τύχη που της επιφύλαξε το διεθνές και ευρωπαϊκό κεφάλαιο.

Άκουσον, άκουσον η μικρή Ελλάδα με την ελάχιστη μόλυνση πληρώνει πρόστιμα για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όταν οι τρείς μεγαλύτερες σε παραγωγή ρύπων χώρες του κόσμου δεν έχουν υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο! Μα καλά πόσο μακάκες είμαστε;

Δεν γνώριζαν οι ελληνικές κυβερνήσεις ότι ο κύριος και φθηνός πόρος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας είναι ο λιγνίτης; Και αποδέχτηκαν επίσης το χρηματιστήριο των ρύπων όπου οι οικονομικά ισχυρές και ρυπογόνες χώρες θα μπορούν να αγοράζουν με ελάχιστα χρήματα τα δικαιώματα των ρύπων των λιγότερο αναπτυγμένων. Δηλαδή μια κοροϊδία στην οποία εμείς είμαστε τα κορόιδα. Μια ζωή απόντες. Σχεδιάζουν άλλοι για μας χωρίς εμάς!

Και τι έκαναν οι κυβερνώντες μας με τις διορισμένες διοικήσεις τους τις δύο τελευταίες δεκαετίες για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ; Σχεδόν τίποτα. Παλαιότερα η διοίκηση αντλούσε χρήματα από το ασφαλιστικό απόθεμα των εργαζομένων για επενδύσεις. Πάει και αυτό στην μαύρη τρύπα των μνημονίων.

Πως όμως οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέλυσαν την ΔΕΗ; Υποχρεώνοντας τις ελληνικές κυβερνήσεις να την τεμαχίσουν! Μα εδώ έχουμε κρατικό παρεμβατισμό! Με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί η ελεύθερη οικονομία; Μήπως κάποιοι βαφτίζουν το αυγό ψάρι όταν τους βολεύει; Απελευθερωμένη αγορά και ελεύθερος ανταγωνισμός σημαίνει όποιος θέλει, παράγει και εμπορεύεται. Δεν είναι όμως ελεύθερος ανταγωνισμός να υποχρεώνεις αναγκαστικά κάποιον να αγοράζει ακριβότερα από ότι πουλά ή να πουλά φθηνότερα από ότι παράγει ή αγοράζει. Ούτε είναι ελεύθερος ανταγωνισμός να υποχρεώνεις κάποιον να διώξει τους πελάτες του ή να πουλήσει τις παραγωγικές του μονάδες! Κάποιοι μας δουλεύουν ασύστολα και εμείς παριστάνουμε τους χαζούς.

Πολλά μπορεί να αναπτύξει κάποιος για τον τρόπο διάλυσης της ΔΕΗ όπως την είσοδο της στο χρηματιστήριο με τον καταποντισμό της μετοχής της, τις υψηλές αποδοχές του προσωπικού, τις ιδιωτικές εργολαβίες, το ρόλο των συνδικαλιστών, την απώλεια τεχνογνωσίας κλπ.

Θεωρώ όμως ότι με τα λίγα που ανωτέρω εκτέθηκαν αντιλήφθηκε ο ελληνικός λαός ότι οι ξένοι αδειάζουν το σπίτι μας και οι κυβερνήσεις μας κάνουν τους τσιλιαδόρους και σφυρίζουν αδιάφορα.

Έλληνα αφυπνίσου, σου κλέβουνε τη γη σου!

Ηλίας Ευαγγελόπουλος
Οικονομολόγος
Δημοσίευση: Αυγούστου 27, 2019

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ο ελληνικός λαός δεν θα πληρώσει τα οικονομικά εγκλήματα της ευρωπαϊκής και εγχώριας ελίτ σε βάρος της Δ.Ε.Η."

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator