Το ίδρυμα προστασίας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Κορινθίας για την πλατεία "Περιβολάκια"

0



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Στις 12/8/2019 καταθέσαμε Προς τον κ. Δήμαρχο Κορινθίων την πρόταση μας για την κεντρική πλατεία-πάρκο της Κορίνθου «περιβολάκια», καθώς η ανακατασκευή της, καρκινοβατεί και απ΄ ότι φαίνεται θα παραμείνει σε κατάσταση εκσκαφών για μακρό χρονικό διάστημα.

Η πρόταση υποβλήθηκε ενόψει της εμφανούς αποτυχίας της εφαρμογής της προκριθείσας επιλογής, που δίνει την ευκαιρία να υπάρξει επαναπροσανατολισμός της ανακατασκευής του χώρου, έτσι ώστε η πόλη της Κορίνθου να αποκτήσει έναν κοινόχρηστο χώρο που θα αρμόζει στην ιστορία της και που θα σέβεται τους δημότες της.

Είναι γεγονός ότι το σύνολο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ έδειξαν ενδιαφέρον για την πρόταση, καθώς επίσης και πάρα πολλοί πολίτες εξέφρασαν την ευμενή αποδοχή τους, αφού η πρόταση έχει δύο άξονες:

Α) την δημιουργία πάρκου-άλσους στο κέντρο της πόλης, καθόσον το πράσινο στην πόλη είναι σημαντικό για τους κατοίκους της από πολλές απόψεις διότι κάθε δένδρο προσφέρει ομορφιά, σκιά και ένα μεγάλο αριθμό άλλων ευεργετημάτων (Ρύθμιση θερμοκρασίας και υγρασίας αέρα, Επίδραση στην αισθητική και αναψυχή, Παραγωγή οξυγόνου, Κίνηση των ανέμων κλπ) και

Β) την δημιουργία χώρων που θα υπενθυμίζουν στους πολίτες – δημότες της Κορίνθου το παρελθόν της πόλης και θα τιμούν την αρχιτεκτονική της κληρονομιά.

Ειδικά με τα «περιβολάκια», αλλά και τον χώρο που τα περιβάλλει, έχουμε ασχοληθεί εκτεταμένα και έχουμε καταθέσει στον Δήμο Κορινθίων προτάσεις από το έτος 2003, το έτος 2006, το 2017, 2018 προτάσεις που επεξεργάστηκαν και υπέβαλαν γραπτά οι συνεργάτες μας αρχιτέκτονες μηχανικοί Δημήτριος Αραμπατζόγλου και Δρ. Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος και εν συνεχεία η συνεργάτης μας Πολιτικός Μηχανικός κ. Σωτηρία Γκούμα, της οποίας η εγκεκριμένη πτυχιακή εργασία έχει ως αντικείμενο την ανάπλαση του χώρου αυτού.

Η πρόταση μας αυτή, είναι απότοκος της ενασχόλησης των παραπάνω συνεργατών μας, που αγάπησαν και αγαπούν την πόλη της Κορίνθου, αλλά και ευρύτερα την Κορινθία και ήθελαν και θέλουν να προσφέρουν ώστε η πόλη της Κορίνθου να αποκτήσει το παρόν που της αξίζει στα πεδία της προστασίας και ανάδειξης της αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς, της αναβάθμισης των δημοσίων και κοινόχρηστων χώρων, της ευταξίας και της διαβίωσης των πολιτών.

Συνεπώς, θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να προτείνουμε (και προτείναμε ήδη) στα πλαίσια της άνω πρότασης μας, μια τροποποίηση της που στόχο έχει την επέκταση της ανάπλασης και στους περιβάλλοντες την πλατεία-άλσος κοινόχρηστους χώρους και στην πιο γοργή πρόοδο των εργασιών ανάπλασης του χώρου της πλατείας – άλσος και απόδοσης του στους χρήστες του:

Τους δημότες, κατοίκους και επισκέπτες της Κορίνθου.

Η τροποποίηση έγκειται στο γεγονός ότι θα μπορούσε να παραλειφθεί η διάνοιξη της οδού Κολιάτσου και εξακολουθήσει η κυκλική πορεία των οχημάτων πέριξ του Άλσους στις οδούς Κύπρου-Ερμού και Εθν. Αντίστασης με παράλληλη όμως αυστηρή αστυνόμευση της στάθμευσης, καθώς το παράνομο παρκάρισμα οδηγεί σε ταλαιπωρία- αδιέξοδο την λειτουργία της πορείας αυτής.

Στην περίπτωση αυτή, το στρογγυλό περίπτερο που θα αναδεικνύει όλη την κομψότητα και τη χάρη του κορινθιακού ρυθμού σε λευκό χρωματισμό , υπόμνηση της αισθητικής αρτιότητας των αρχιτεκτονικών επιτευγμάτων των αρχαίων κορινθίων, προτείνεται να οικοδομηθεί σχεδόν στο κέντρο του Άλσους-πλατείας, ενώ τα συντριβάνια (συστάδες με πίδακες εκτινασσόμενου νερού, ενσωματωμένοι μέσα στην επίστρωση του χώρου) θα διαταχθούν σύμφωνα με το νοητό άξονα Ανατολής – Δύσης και παράλληλα με το περίπτερο (εικόνα 1) και με διαχείριση των όμβριων υδάτων ώστε η παροχή νερού στα σιντριβάνια να είναι επαρκής από αποθηκευόμενα όμβρια ύδατα σε υπόγεια δεξαμενή και όχι αποκλειστικά από το δίκτυο ύδρευσης του δήμου. Με αυτόν τον τρόπο επιλέγεται πότε θα λειτουργούν, χωρίς δεσμεύσεις εποχής και χωρίς να χρειάζεται υπέργεια δεξαμενή. Εξάλλου οι δεξαμενές αυτές κατά τη διάρκεια του χειμώνα εκκενώνονται, εγκαταλείπονται και δεν λειτουργούν διότι χρειάζονται μεγάλη συντήρηση. Μια τέτοια όμως κατασκευή, μπορεί να λειτουργήσει άμεσα, αν απαιτηθεί και μέρες του χειμώνα, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία, και όλες τις εποχές, διευκολύνει λειτουργικά το χώρο διότι δεν καταλαμβάνει χώρο για μια συγκέντρωση οποιασδήποτε μορφής – πολιτική, ή πολιτιστική-, ενώ όταν δεν λειτουργεί, δεν θα αποτελεί εμπόδιο στις διαμπερείς κινήσεις.

Επιπλέον, αφού η οδός Ερμού θα παραμείνει ως οδός κυκλοφορίας –έστω με περιορισμένη ταχύτητα-, η παιδική χαρά θα πρέπει να μετακινηθεί προς πιο ασφαλές μέρος και συγκεκριμένα προς Βορρά, ώστε να εξακολουθεί να γειτνιάζει με το δημοτικό αναψυκτήριο και οργανωμένα καθιστικά, αλλά ταυτόχρονα να μην υπάρχει δυνατότητα απρόσκοπτης εξόδου στα παιδιά από τον χώρο της παιδικής Χαράς και επομένως να εξασφαλίζεται το ασφαλές, από αυτήν την άποψη, παιγνίδι.

Τέλος, ο Κ.Χ. που βρίσκεται ανατολικά του Δημοτικού Σχολείου με πρόσωπο επί της Εθν. Αντιστάσεως με χρήση Παιδική Χαρά, διατηρεί στην προτεινόμενη παρέμβαση την χρήση αυτή.

Διατηρείται η περιβάλλουσα τον χώρο περίφραξη, η οποία όμως καλύπτεται από αναρριχώμενα φυτά, και στην συνέχεια φυτεύονται θάμνοι και δένδρα που συγκροτούν φυτοπέτασμα και ανάλογα με τον προσανατολισμό, παρέχουν το καλοκαίρι σκίαση στα καθιστικά που τοποθετούνται σε γραμμική διάταξη και το χειμώνα προστασία από τους βόρειους – βορειοδυτικούς ανέμους.

Στο τμήμα ΒΑ του χώρου (συμβολή οδών Κολιάτσου και Εθν. Αντίστασης) δημιουργείται λιτό και σεμνό μνημείο για να τιμήσει η πόλη έναν από τους μεγαλύτερους ήρωες της σύγχρονης ιστορίας της: τον Χρήστο Αντωνίου γνωστό ως «Σωκράτη», ο οποίος πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως στέλεχος του ΕΑΜ και έδωσε τη ζωή του αρνούμενος να προδώσει τους συναγωνιστές του, όπως ήδη έχουμε ζητήσει από τον δήμο.

Για το μνημείο αυτό ήδη υπάρχουν σχέδια και τα οποία -όπως τουλάχιστον γνωρίζουμε- εντελώς αφιλοκερδώς έχει διαθέσει ο εκλιπών δημιουργός τους Ιωάννης Στεφανόπουλος προς υλοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο εμείς, όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών του δήμου, θεωρούμε ότι είναι εφικτός ο αναπροσανατολισμός του συγκεκριμενου χώρου, ενόψει του πολύ χαμηλού ποσοστού υλοποίησης της παρούσας πρότασης που είναι τεχνικά εφικτή η αναστροφή της με χαμηλό κόστος και του γεγονότος ότι ο κοινόχρηστος αυτός χώρος και η διαμόρφωση του θα επηρεάσει την εικόνα της πόλεως για τα επόμενα 30 έτη τουλάχιστον και δεν υπάρχει έδαφος αποσπασματικών λύσεων που θα επιτείνουν το κόστος.

Κόρινθος 26/8/2019
Δημοσίευση: Αυγούστου 26, 2019
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Το ίδρυμα προστασίας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Κορινθίας για την πλατεία "Περιβολάκια""

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator