Ο ΣΥΡΙΖΑ «άντεξε» και αλλάζει

0




Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές αλλά δεν συνετρίβη και η «επόμενη ημέρα» τον βρίσκει έτοιμο να μετασχηματισθεί σε κόμμα-εκφραστή της προοδευτικής-δημοκρατικής παράταξης, όπως δήλωσε αμέσως μετά το αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας.

Το 31,6% που έδωσε στο απερχόμενο κυβερνών κόμμα το πρώτο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα, σε αντίθεση με το 27-28% του exit poll, άλλαξε την ατμόσφαιρα στην Κουμουνδούρου.

Δύο ήταν τα συγκριτικά στοιχεία που έκαναν ακόμα και Ευρωπαίους αξιωματούχους να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τον κ. Τσίπρα και να τον συγχαρούν για την εκλογική επίδοση του κόμματός του:

1.Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε στις προηγούμενες εκλογές (Σεπτέμβριο 2015) με 35,4% και έχασε στις χθεσινές με 31,6%. Δηλαδή, διαφορά κάτι λιγότερο από τέσσερις μονάδες. Σημειωτέον, η ΝΔ βρέθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2015, με ποσοστό 28%.
2. ΤΟ ΚΙΝΑΛ, παρά τον στόχο για διψήφιο ποσοστό, φρέναρε στο 8%, το ΚΚΕ παρέμεινε σταθερά στο 5,5% και το ΜΕΡΑ25 μπήκε στη Βουλή με 3,4%. Ως εκ τούτου, η πρόβλεψη της Φώφης Γεννηματά (στην τελευταία προεκλογική συνέντευξή της την Παρασκευή) ότι «ο Τσίπρας τελειώνει, φεύγει και δεν θα έχει ρόλο στο εξής», δεν επιβεβαιώθηκε.

Και τα δύο αυτά στοιχεία προσμετρήθηκαν, ώστε η Κουμουνδούρου να επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε «πουλόβερ» που ξηλώνεται.


Δηλαδή, δεν επετεύχθη ο στόχος (κατά Ευ. Βενιζέλο) «στρατηγικής ήττας», που ήθελε τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει δυνάμεις από εκλογές σε εκλογές, μέχρι να ξαναφτάσει στο 4% που είχε προ του 2012.

Αντιθέτως, όπως σημειώνουν, αποδείχθηκε ότι παραμένει ενεργός παίκτης στο παιχνίδι της κυβερνητικής εξουσίας και κατοχυρώθηκε ως ο «προοδευτικός πόλος» στη χώρα.

«Θα προετοιμαστούμε ώστε πιο ώριμοι, με μεγαλύτερη εμπειρία και δύναμη, να επιστρέψουμε σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου», ήταν ένα χαρακτηριστικό σημείο των δηλώσεων που έκανε ο κ. Τσίπρας από το Ζάππειο αργά το βράδυ.

Το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει φάνηκε από την προεκλογική εκστρατεία, καθώς θα αντιταχθεί στο ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας, στην ιδιωτική ασφάλιση εις βάρος του δημόσιου ασφαλιστικού Ταμείου και στην «επιστροφή στην εργασιακή ζούγκλα».

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα προβλέπουν ότι «ο Σεπτέμβριος θα είναι εξίσου καυτός με τον Ιούλιο», καθώς θεωρούν βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να εφαρμόσει αμέσως, «μέσα στους πρώτους μήνες της θητείας του», τα παραπάνω σημεία του προγράμματος «που θα πάψει πλέον να έχει αθέατες πλευρές».

Αναμφισβήτητος πρόεδρος ο κ. Τσίπρας Το τρίτο στοιχείο-συμπέρασμα από το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ότι ο πρώην, πλέον, πρωθυπουργός παραμένει αναμφισβήτητος στο κόμμα του, καθώς ουδείς μπορεί να ανοίξει θέμα διαδοχής, έστω και στο απώτερο μέλλον.

Από μία πρώτη ματιά, στη σύνθεση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει 86 βουλευτές) προκύπτει ότι ενισχύθηκε η λεγόμενη «προεδρική» τάση ενώ δεν επανεξελέγησαν αρκετοί βουλευτές από την «ομάδα των 53».

Επίσης, η Προοδευτική Συμμαχία που συγκροτήθηκε τον Απρίλιο και οι «σύμμαχοι» από τους πρώην ΑΝΕΛ εκπροσωπείται στη νέα Ομάδα από τους Γιάννη Ραγκούση, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θάνο Μωραΐτη, Αλέξανδρο Αυλωνίτη, Θανάση Παπαχριστόπουλο, Βασίλη Κόκκαλη, Κώστα Ζουράρη -προς το παρόν.

«Ανοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία Η σπουδή του κ. Τσίπρα να προαναγγείλει από το Ζάππειο τη διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε δύναμη «της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης» ορίζει τις εξελίξεις στο κόμμα.
«Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος αυτών των πολιτών (σ.σ. που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνών κόμμα το 2015), πολύ πιο συνειδητά, μας δίνει εκ νέου την εμπιστοσύνη του και ένα μεγάλο ποσοστό, κοντά στο 32%, που μας καθιστά τη μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής παράταξης.

Αυτή τη φορά όμως δεν είναι δάνειο, αλλά εντολή μετασχηματισμού μας με γοργά βήματα, από ένα κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό αριστερό, προοδευτικό κίνημα με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και την κοινωνία. Αυτούς τους δεσμούς θα σφυρηλατήσουμε το επόμενο διάστημα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε (ή… προειδοποίησε τους ελάχιστους «νοσταλγούς» του 4%): «Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου».

Τούτο σημαίνει «άνοιγμα» των οργανώσεων καθώς το προηγούμενο διάστημα οι «κλειστές οργανώσεις» στο όνομα της «αριστερής καθαρότητας» ήταν κυρίαρχο στοιχείο κυρίως στην περιφέρεια.

Οι πληροφορίες, επίσης, αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει γενναίες αλλαγές στα ηγετικά όργανα, ενώ σ' αυτό το πλαίσιο αναδείχθηκαν ως κομματικοί παίκτες η Έφη Αχτσιόγλου και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Εννοείται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες (ή ώρες) θα συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία και στη συνέχεια η Κεντρική Επιτροπή, ενώ μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής θα συνεδριάσει η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Μαρίνα Μάνη
Δημοσίευση: Αυγούστου 01, 2019

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ο ΣΥΡΙΖΑ «άντεξε» και αλλάζει"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator