Καλοδεχούμενη η "απλή αναλογική", απαιτεί όμως μια ανάλογη κοινωνική και πολιτική παιδεία

0


Ο κόσμος βαδίζει μπροστά,ακολουθώντας την εξέλιξη της επιστήμης.Αν εμείς δεν μπορούμε να το καταλάβουμε και να ακολουθήσουμε,αυτό είναι πρόβλημα δικό μας.
2019. Χρονιά εκλογών.Η αυλαία ανοίγει σε μερικές μέρες.Μέσα σε αυτές τις πολλές εκλογικές διαδικασίες που ακολουθούν,μια είναι η σημαντικότερη.
Οι εκλογές της 26ης του Μάη.Ο λόγος απλός.Η πρόσβαση στην διοίκηση είναι ποιο εύκολη,για παρατάξεις και ανθρώπους ,που δεν έχουν πίσω τους κομματικούς μηχανισμούς και εύπορους χρηματοδότες.
Για μας δηλαδή τους απλούς και ελεύθερους ανθρώπους,που δεν θέλουμε να είμαστε θεατές σε ένα μέλλον που σχεδιάζουν,χωρίς να μας υπολογίζουν.Εδώ,οι διαφορετικές φωνές,και οι απόψεις των λίγων έρχονται για πρώτη φορά να διαμορφώσουν και να επηρεάσουν το πολιτικό σκηνικό,με την βοήθεια του εκλογικού μέτρου της απλής αναλογικής.
-Το δημοκρατικό σύστημα χρόνια τώρα χρειάζονταν βελτιωτικές κινήσεις και αλλαγές για να ανασάνει,μια και η κοινωνική βάση,έχει αλλάξει πολύ από το παρελθόν,που μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε δύο τάξεις.
Αυτές των φτωχών και των πλουσίων.Σήμερα μέσα στην μεσαία τάξη υπάρχει μια ευρέως κοινωνική πολυδιάσπαση.Αποτέλεσμα να αμφισβητείται,πόσο η αρχή της δημοκρατίας υπηρετεί την κοινωνική δικαιοσύνη.
Χρειάζονται νέοι δεσμοί σχεδιασμένοι για μια δημοκρατία μειοψηφιών,που θα αποκαλύπτουν τις διαφορές και όχι να τις καλύπτουν με άλλες εκλογικές διαδικασίες και επιλεκτικές ψηφοφορίες..
Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των μειοψηφιών και παράλληλα να τους δοθεί ευκαιρία συνεργαζόμενες να συγκροτούν πλειοψηφίες.
Με αυτό το σκεπτικό θεωρώ ότι το μέτρο της απλής αναλογικής,είναι ένα θετικό βήμα,για την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
-Με την απλή αναλογική τελειώνουν οι κυβερνήσεις της απόλυτης πλειοψηφίας.Ξεκινά μια εποχή κυβερνήσεων συνεργασίας.Οι μειοψηφίες αποκτούν φωνή στα διοικητικά συμβούλια.
-Όμως για να είναι αποτελεσματικό το νέο σύστημα και να δώσει πνοή και ώθηση στην κοινωνία,χρειάζεται πρώτα από όλα να καταλάβουμε ότι η ψήφος μας είναι ουσιαστική και αντιπροσωπευτική,
περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Και πάνω σε αυτό να κτίσουμε μια νέα παιδεία ή οποία θα έρθει μέσα από την συμμετοχή,την δράση την μελέτη,τον πολιτικό λόγο,την πολιτική ιστορία.
Πως μπορούμε να μιλάμε για συνεργασία αύριο στον πολιτικό στίβο,για το καλό του τόπου, αν δεν ξέρουμε να συζητάμε(πολιτική συζήτηση)!,με θέσεις που βγαίνουν μέσα από την καλή προετοιμασία και γνώση του θέματος.

Συμπερασματικά.Καλό το μέτρο της απλής αναλογικής,δεν μπορεί όμως να καρποφορήσει χωρίς ανάλογη παιδεία.
Ο χρόνος όμως μας πιέζει.Ας προσέξουμε την πρώτη Κυριακή. Είναι σημαντικότερη από την δεύτερη.
Την πρώτη Κυριακή βγάζουμε τους 27 δημοτικούς συμβούλους(τόσοι είναι στον δήμο μας)..την δεύτερη Κυριακή μόνο τον Δήμαρχο...

Άρης Βαφειαδάκης 
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Δημοκρατική Δημοτική Συνεργασία Σικυωνίων "ΔΗΜΟΣ"
Δημοσίευση: Μαΐου 22, 2019

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Καλοδεχούμενη η "απλή αναλογική", απαιτεί όμως μια ανάλογη κοινωνική και πολιτική παιδεία"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator