Συμμετοχή στα κοινά

0


«Τον μηδέν τώνδε (των πολιτικών) μετέχοντα ουκ απράγμονα αλλά αχρείον νομίζομεν (Θουκ. Περικλέους Επιτάφιος κεφ. 40)»

Άχρηστος και όχι φιλήσυχος είναι κατά τον Θουκυδίδη όποιος δεν ασχολείται με τα κοινά. Κοινωνός λοιπόν των πολιτικών ζητημάτων οφείλει ο καθένας μας να είναι και όχι απράγμων, δηλαδή φιλήσυχος.

Δεν μπορεί να θέλουμε και να απαιτούμε από τους άλλους να κάνουν το καλύτερο για μας. Δεν μπορεί να απέχουμε από το Δήμο και να τον θυμόμαστε μόνο όταν αυξάνεται ή μειώνεται ο λογαριασμός ή όταν ο δρόμος που οδηγεί στο σπίτι μας γεμίσει λακκούβες ή μείνει χωρίς δημοτικό φωτισμό. Δεν μπορεί να μας διακατέχει μόνιμα η μάστιγα του «ωχαδερφισμού» και μόνιμη επωδός μας να είναι οι φράσεις «γιατί να αναμειχτώ εγώ;» «Καλύτερα ας έχω την ησυχία μου».

Στη σύγχρονη εκδοχή της η προτροπή συμμετοχής στα κοινά του Περικλή διατυπώνεται ακόμα πιο άμεσα από τον Τζων Φ. Κέννεντυ και την περίφημη ρήση του «Μη ρωτάς τι να μπορεί κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου…». Τι κάνουμε λοιπόν εμείς και τι δεν κάνουμε για το Δήμο μας;

Δεν συμμετέχουμε όσο θα έπρεπε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, άμεσα ή έμμεσα στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Δεν φροντίζουμε στην καθημερινή μας ζωή να είμαστε χρήσιμοι και ωφέλιμοι. Δεν διευκολύνουμε, αλλά αντίθετα παρεμποδίζουμε την διάνοιξη δρόμων και δημιουργία πεζοδρομίων. Δεν συμμεριζόμαστε το πρόβλημα του διπλανού μας παρά μόνο όταν γίνει και δικό μας. Άβολες αλήθειες, αλλά αλήθειες.

Αυτά και τόσα άλλα που δεν κάνουμε. Και τι κάνουμε;

Επιζητούμε τη δική μας βολή και καλοπέραση και αδιαφορούμε για του γείτονα και του συμπολίτη μας. Επιδιώκουμε με κάθε τρόπο τη δική μας εξυπηρέτηση αδιαφορώντας για την αξιοκρατία και την αξιοπιστία. Στις όποιες υπάρχουσες ή δημιουργούμενες εστίες σκουπιδιών εναποθέτουμε και εμείς τα δικά μας χωρίς να μας νοιάζει για τη συνέχεια.

Αποστασιοποιούμαστε από τα δημοτικά πράγματα και τις κοινές δράσεις αδιαφορώντας για την άλλη όψη του νομίσματος που είναι εκείνη της συμμετοχής, της διαθεσιμότητας, της προσφοράς, του εθελοντισμού και της αλληλέγγυας δράσης.

Όταν εμείς συμμετέχουμε, όταν εμείς πρωτοστατούμε, όταν εμείς νοιαζόμαστε τότε αποκτούμε και το δικαίωμα να ζητήσουμε ή ακόμα και να απαιτήσουμε από τους άλλους, τους δημοτικούς άρχοντες.

Πώς όμως θα σηκωθεί από τον καναπέ του ο πολίτης, πώς θα ξεσηκωθεί κατά της αδιαφορίας της εγκατάλειψης και της απραξίας; Πώς θα αλλάξει τις συνήθειές του και θα ιεραρχήσει διαφορετικά τις προτεραιότητές του; Πώς θα αλλάξει νοοτροπία και κουλτούρα και θα γίνει πολίτης ενεργός και πρόθυμος για συμμετοχική δράση;

Η αφορμή, το έναυσμα για την όποια αλλαγή μπορεί να είναι ένα άλλο πρόσωπο του επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής. Και ειδικά όταν αυτό το άλλο πρόσωπο δεν έχει καμία σχέση με τον μέχρι σήμερα επικεφαλής στον Δήμο Σικυωνίων και το μοντέλο διοίκησής του.

Είναι η ώρα τώρα να αλλάξουμε, να ενεργοποιηθούμε δημοκρατικά και συμμετοχικά. Έχοντας τη συμμετοχικότητα των πολιτών στα κοινά δρώμενα ως κυρίαρχο πρόταγμα ο συνδυασμός μας «ΔΗΜΟΣ» δίνει μια και μόνο υπόσχεση:

Οι πολίτες θα συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση κάθε βήματος της νέας διοίκησης στο Δήμο Σικυωνίων. Με ευθύνη και λογοδοσία παντού.

Σικυώνιοι συμπολίτες είναι στο χέρι μας, μπορούμε και επιβάλλεται να το κάνουμε τώρα, πιο πολύ από ποτέ άλλοτε.

Πάρτε το Δήμο στα χέρια σας!

Παύλος Μπόκος
Υποψήφιος με το Συνδυασμό Δημοκρατική Δημοτική Συνεργασία Σικυωνίων «ΔΗΜΟΣ»
Συνταξιούχος φιλόλογος, πρώην Διευθυντής του 1ου Λυκείου Κιάτου

Δημοσίευση: Μαΐου 17, 2019

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Συμμετοχή στα κοινά "

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator