ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΚΜΙΑΚΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

0Ανά τέσσερα χρόνια στις τοπικές κοινωνίες αναδύεται μια μηχανιστική ψυχολογία. Ένδειας εαυτού και αναζήτηση αναπλήρωσής του. Βουλιμία δημοτικής καρέκλας. Πολλών που προσδοκούν να ανταλλάξουν – με την εξυπηρέτηση από το εκλογικό σύστημα - ψήφους με αβαντάρισμα για κάποιες θέσεις.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ. Στον δήμο μας ο δήμαρχος, περίεργα πώς, θεωρεί ότι πέτυχε. Προβάλλεται ως υποψήφιος ξανά παρά το μικρό του έργο. Θεωρεί ότι η κακή δημοσιοϋπαλληλική του νοοτροπία απέδωσε. Από την αντιπολίτευση, Τσιώτος (πέντε χρόνια) και Μπρακούλιας (δεκαπέντε) βάζουν θετικό βαθμό στις παρατάξεις τους. Άχρωμοι, δεν κατάφεραν να εμπεδώσουν, να μάθουν, να κάνουν κάτι παραπάνω, σαν να μπήκαν στο σχολείο της Αυτοδιοίκησης και έμειναν στην πρώτη τάξη. Το Δημοτικό Συμβούλιο άφησε τους δημότες μακριά από αυτά που συνέβαιναν εκεί. Χρησιμοποίησαν τους ψηφοφόρους και μετά «άντε πιάστους». Μετά πέντε χρόνια θυμήθηκαν τους Δημότες. Πρόσφατο παράδειγμα ανευθυνότητάς τους: αναγγέλθηκαν έργα γεφυρών στον Σύθα, Σκουπαΐικο και Κόμβο Λυκοποριάς. Αρνήθηκαν να συζητήσουν το θέμα όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ υπήρχαν προτάσεις ασφαλώς ποιο ευνοϊκές από πολίτες, μελετητικό γραφείο και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.

ΣΤΗΝ ΑΦΕΤΗΡΙΑ. Στην γκάμα των διεκδικητών εκτός από τον Νώντα Κατσούλα που έχει δημοσιοποιήσει την υποψηφιότητά του, ο πρώην δήμαρχος Αντώνης Κλαδούχος, δωδεκαετούς θητείας, μετά πενταετή αδιαφορία για τα κοινά, επανέρχεται ως μάνατζερ του ανιψιού του. Όλοι ρωτούν γιατί ο Αντώνης τρέχει τόσο πολύ για να θέσει ανθρώπους υπό του ανιψιού του. Η εξήγηση; Ενεργοποίησε έναν μηχανισμό που ενοχοποιεί ή ταπεινώνει άλλους γι΄ αυτά που του συμβαίνουν. Όταν θέλεις να εκδικηθείς ή να πάρεις ρεβάνς από την έλλειψη εκτίμησης (και από πρώην συνεργάτες σου), τα τραύματά σου θέλεις να τα κάνεις δημόσιες θεματικές. Η πρότασή του έρχεται σε συσκευασία του «νέου». Και από αυτά που άκουσα δικαιολογείται αυτός που είπε ότι οι νέοι είναι Επικούριοι. Αν και δεν αναφερόταν σε νεοφανή τυπικότητα. Έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε με αυτά, τον λόγο και τις υποσχέσεις όλων.

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΕΛΙΔΑ. Η κοινωνία η ίδια, ο δήμος πρέπει να αυτοτροφοδοτεί τις αλλαγές στο εσωτερικό του. Πρέπει να διαμορφώσει μια συνειδητή εικόνα ποιος είναι, προνομιακά πλεονεκτήματα, ανισότητες, ανάγκες. Εμπέδωση του τοπικού κληροδοτήματος και προσθήκη πάνω σε αυτό της γνώσης και της καινοτομίας.

Ο Δήμος έχει πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

1. Απαιτείται να κυβερνηθεί από ένα πολιτικό προσωπικό επάρκειας, γνώσης και θέλησης. Θέλουμε Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο υψηλής συνθετικής και προγραμματικής ικανότητας. Με στρατηγική σκέψη, με επιτελείο που θα εντοπίζει και επενδύει στα κλειδιά της ανάπτυξης. Να ξεχνάει το βλέποντας και κάνοντας, που τόσο πληρώνουμε διαχρονικά, και τα προεκλογικά λαϊκίστικα ταξίματα.

2. Βασική επιδίωξη πρέπει να είναι ο επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας και των δύο πρώην δήμων από τους οποίους θεσμικά προήλθε. Να επανέλθει η φυσιολογική σκέψη ότι κάθε κοινωνία καθορίζεται από αυτό που παράγει, δημιουργεί, από την εσωτερική συνοχή της. Με την επανεκκίνηση μίας οικονομίας εμπειρίας που διαφοροποιεί το προσφερόμενο προϊόν της και ανοίγεται στον κόσμο. Να καθορίσει νέες ή συμπληρωματικές υποδομές και υπηρεσίες, την αναβάθμισή τους, μία ιεράρχηση και αναζωογόνηση του οικιστικού ιστού.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ. Όλοι οι συνδημότες μας δεν πρέπει να παραδώσουμε την ελπίδα μας σε άλλους. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας από το κεντρικό κράτος.

Προκύπτει ανάγκη ανάπτυξης κριτηρίων, γνώση που διευκολύνει την σύγκριση, σκέψεις και νέες εικόνες, ανάγνωση της ηθικοπολιτικής μαρτυρίας υποψηφίων.

Η παράταξη ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ στον λίγο χρόνο δημιουργίας της απέδειξε ότι μπορεί να φέρει σε πέρας έργο αυτόβουλα, γιατί έχει ανθρώπους με θέληση, γνώση και μέθοδο και όπως είπε ο Νώντας Κατσούλας στην πρώτη δημόσια ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, «καθορίζεται από τις αξίες, τις ιδέες, τα προγραμματικά περιεχόμενά της». Το ξεκίνημα διαμορφώνει αναχώματα στη μιζέρια, την επικίνδυνη άγνοια και τις παραμορφωτικές εκφράσεις της πολιτικής σε τοπικό-αυτοδιοικητικό επίπεδο.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΛΑΔΟΥΧΟΣ
ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ - 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019
Δημοσίευση: Μαρτίου 20, 2019

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΚΜΙΑΚΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator