1ο Εργαστηριακό Κέντρο Κιάτου: “Η διαφορετικότητα δεν γνωρίζει όρια”

0














1ο Εργαστηριακό Κέντρο Κιάτου - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κιάτο, Ιανουάριος 2019

“Η διαφορετικότητα δεν γνωρίζει όρια”

Πρόγραμμα Ελληνογερμανικής ανταλλαγής μαθητών

Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Κιάτου με μαθητές από το 1ο ΕΠΑ.Λ. Ξυλοκάστρου, σε συνεργασία με τη σχολή Theodor-Brauer-Haus Berufsbildungszentrum από το Kleve της Γερμανίας και με τους συνεργαζόμενους φορείς, την Jugendakademie στο Walberberg της Γερμανίας και τον σύλλογο Φιλοξενία (Διαπολιτισμική-Περιβαλλοντική Οργάνωση) από το Κρυονέρι Κορινθίας πραγματοποίησαν την πρώτη ανταλλαγή μαθητών τεχνικών και επαγγελματικών σχολείων.

Η ανταλλαγή βασίστηκε στην συνεργασία στον τομέα της νεολαίας όπως αποτυπώνεται στο σύμφωνο του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας και χρηματοδοτήθηκε από την περιφέρεια της Landschaftsverband Rheinland, καθώς και από Γερμανο-Ελληνικά ειδικά ταμεία της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας.

Η πρώτη δράση περιελάμβανε την επίσκεψη 15 ελλήνων μαθητών και 2 συνοδών εκπαιδευτικών στην Γερμανία. Εκεί συναντήθηκαν με 15 γερμανούς μαθητές από τεχνικά και επαγγελματικά σχολεία και μετασχηματιστήκαν σε μια κοινή ομάδα. Η κινητικότητα πραγματοποιήθηκε από τις 7-12-2018 έως τις 16-12-2018. Η ελληνική ομάδα φιλοξενήθηκε στις άρτιες εγκαταστάσεις της Ακαδημίας νέων Jugendakademie στο Walberberg, που βρίσκεται μεταξύ των πόλεων της Κολωνίας και της Βόννης.

Η μικτή ομάδα των τριάντα μαθητών με την καθοδήγηση και την επίβλεψη δύο Γερμανών και δύο Ελλήνων εκπαιδευτών - παιδαγωγών πραγματοποίησαν ποικίλες δράσεις, δημιουργικά εργαστήρια (σε σχέση με τη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία), παιγνίδια, θεατρικά εργαστήρια, ασκήσεις στον χώρο άθλησης με σχοινιά και αναρριχήσεις και εμβάθυναν σε αντικείμενα που αφορούσαν την διαφορετικότητα. Επίσης ασχολήθηκαν με παιγνίδια ρόλων, μαθήματα γλώσσας, μελέτησαν θέματα που αφορούσαν τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, τις προσδοκίες και την αυτογνωσία. Διοργάνωσαν μουσικές συναντήσεις, περίπατους στο δάσος, στην λίμνη, στο χωριό και βραδινές υπαίθριες εκδηλώσεις με φωτιά, μουσική και ψήσιμο.

Επιπρόσθετα οι μαθητές πέρα από την εμπειρία της πτήσης με το αεροπλάνο, έκαναν την διαδρομή Φρανκφούρτης - Κολωνίας με το τραίνο υψηλής ταχύτητας (300Km/h) και πραγματοποίησαν:

· Επίσκεψη στην Τεχνική – Επαγγελματική Σχολή Theodor-Brauer-Haus, ξενάγηση στα εργαστήρια και την πραγματοποίηση εργαστηριακών ασκήσεων στο εργαστήριο επεξεργασίας ξύλου και στο εργαστήριο ηλεκτρολογίας – ηλεκτρονικής.

· Επίσκεψη στην Βόννη (Bonn) και ξενάγηση στην πόλη και στο μουσείο Bonn House of the History of the Federal Republic of Germany όπου αποτυπώνεται η ιστορία της Γερμανίας μετά την απόταξη του Ναζισμού.

· Επίσκεψη στην Κολωνία (Köln), με περιήγηση στην πόλη και στο ξακουστή υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά Κόλνερ Βαϊναχτσμαρκτ και ξενάγηση στον καθεδρικό ναό Kölner Dom, που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως "ένα εξαιρετικό έργο της ανθρώπινης δημιουργικής ιδιοφυΐας".

· Επίσκεψη στην Μπρυλ (Brühl), με περιήγηση στο κάστρο Schlösser Brüh, και την παρακολούθηση μουσικοχορευτικού θεάματος από έφηβους με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας στην Γερμανία, οι μαθητές ανέπτυξαν ποικίλες κοινωνικές δεξιότητες και πιστεύουμε πως η συνάντηση αυτή αποτέλεσε σπουδαίο ερέθισμα για την περαιτέρω εξέλιξη και πρόοδό τους. Παράλληλα ήρθαν σε επαφή με τον γερμανικό τρόπο ζωής και κουλτούρα και ανέπτυξαν δεσμούς φιλίας με τους συνομήλικους τους. Η άριστη βαθμολογία που έλαβε το πρόγραμμα κατά την αξιολόγηση του από τους τριάντα συμμετέχοντες μαθητές, μας δείχνει το δρόμο που οφείλουμε να ακολουθήσουμε.

Ο Διευθυντής του 1ου Ε.Κ. Κιάτου

Παλαιολόγος Δούρος
1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΑΤΟΥ
Ταχ. Δ/νση : Περιοχή Αγ. Νικολάου
Τ.Κ. – Πόλη : 20200 Κιάτο
Email : 1sekkiat@sch.gr
Τηλέφωνο : 27420-29370
Δημοσίευση: Φεβρουαρίου 08, 2019

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "1ο Εργαστηριακό Κέντρο Κιάτου: “Η διαφορετικότητα δεν γνωρίζει όρια” "

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator