Ψήφος κατά συνείδηση

0Η διαρκής εικαστική έκθεση της στήλης αποκαλύπτει στο εκλεκτό κοινό της μια εντυπωσιακή δημιουργία από μία πολλά υποσχόμενη καλλιτέχνιδα!

Το καλλιτέχνημα που θαυμάζουμε στη σελίδα είναι μια εγκατάσταση που φέρει τον τίτλο «Ψήφος Κατά Συνείδηση». Η δημιουργός του, που είχε την ευγενή καλοσύνη να μας το δανείσει για να εκτεθεί εδώ, ονομάζεται Τζοβάνα Ταπαιρνίδη (το γένος Λαδωμενάκου) και ασχολείται με τα εικαστικά από τον Αύγουστο του 1974.

Το έργο της είναι εμπνευσμένο από τους πολυετείς αγώνες ανθρώπων που ενδιαφέρονται πραγματικά για τον συνάνθρωπο, τη λειτουργία των θεσμών και τη θέση της χώρας μας στο ευρωπαϊκό και το διεθνές γίγνεσθαι. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι εκφράζει ταυτόχρονα και μία υπαρξιακή αγωνία, αλλά συνάμα και μία εσωτερική αναζήτηση και ενδοσκόπηση, έναν αναστοχασμό για το φαινόμενο της πλησμονής και της ελλείψεως, της πείνας και του κορεσμού.

Η μαύρη βαλίτσα συμβολίζει τη φρίκη του θανάτου. Ο θάνατος αντιμετωπίζεται ως το μεγάλο ερώτημα της ζωής ή της ανυπαρξίας. Τι συμβαίνει άραγε μετά τα σύνορα αυτού του αναπόφευκτου μονοπατιού που διαβαίνει εδώ και χιλιετίες η αμήχανη ανθρωπότητα (του κακαρώματος, δηλαδή);

Αυτό το κενό, την αγωνία, τη φρίκη και -ασφαλώς- την απόπειρα απάντησης προσπαθεί θαρρετά να την καλύψει το πάντα πειστικό μετρητούλι. Oσο μεγαλύτερη η βαλίτσα, όσο πιο μαύρη η βαλίτσα, άλλο τόσο πιο πολύ το χαρτονόμισμα, ο μπερντές, το μπικικίνι, το μαρούλι, το μαμούνι, το χρήμα.

Μα απαντά τούτο στα μεγάλα ερωτήματα; «Ναι!» δηλώνει απερίφραστα με το έργο της η κυρία Ταπαιρνίδη. Η κασαδούρα είναι μορφή συνείδησης, απάντηση σε προαιώνια διλήμματα, αινίγματα και προβλήματα. Η προτίμηση στο κολλαριστό, ζεστό χρηματάκι είναι μία ψήφος συνείδησης στην αλήθεια.

Συνείδηση είναι αυτή η εσωτερική φωνή που σου λέει να τα αρπάξεις, να τα παντελονιάσεις και να μην είσαι κορόιδο διότι έτσι κάναν οι άλλοι πριν από εσένα και έτσι θα κάνουν και οι άλλοι μετά από σένα. Αν δεν τα γραπώσεις τώρα που είναι η ευκαιρία, δεν θα τα αρπάξεις ποτέ διότι δεν είσαι ικανός για τίποτε περισσότερο και καλύτερο.

Παναγιώτης Λιάκος
Δημοκρατία
Δημοσίευση: Ιανουαρίου 19, 2019
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Ψήφος κατά συνείδηση"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator