Μεταξύ «κατεργαρέων ειλικρίνεια», το νέο κυβερνητικό δόγμα

0Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Ένα 24ωρο ήταν αρκετό για να επιβεβαιωθεί και με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι είναι πλήρως συνεννοημένοι παρά τις όποιες επιμέρους δημόσιες διαφορετικές προσεγγίσεις που κατά καιρούς παρατηρούνται. Στόχος, όπως πλέον αποδεικνύεται, είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παραμονή στην εξουσία με απώτερο σκοπό την εξάντληση της τετραετίας.

Η αρχή έγινε με την συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΑΛΦΑ. Δια στόματος Αλέξη Τσίπρα λοιπόν αποκαλύφθηκαν τα όσα έχει συμφωνήσει ο ίδιος με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, ο Πάνος Καμμένος αφού καταψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, θα συνεχίσει να τον στηρίζει με στόχο ο κυβερνητικός συνασπισμός να φτάσει μέχρι το φθινόπωρο του 2019.

“Είτε το έκανε συνειδητά, είτε ασυνείδητα ο κ. Τσίπρας, δεν έχει προηγούμενο ένας πρωθυπουργός να εξευτελίζει με τόσο ατιμωτικό τρόπο τον κυβερνητικό του παρτενέρ αποκαλύπτοντας το κοινό τους σχέδιο” ήταν το σχόλιο συνομιλητή του κ.Μητσοτάκη.

Μία γρήγορη μάλιστα αναδρομή στα όσα έχουν γίνει από τις αρχές του καλοκαιριού, με άξονα την συμφωνία των Πρεσπών μπορούν να πείσουν και τον πλέον δύσπιστο ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι κινούνται βάση συμφωνημένου σχεδίου.


Ο κ. Καμμένος δε ψήφισε τον Ιούνιο την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ με το επιχείρημα ότι δε θα περάσει η συμφωνία των Πρεσπών από τα Σκόπια. Μετά, όταν η συμφωνία πέρασε από τα Σκόπια, υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι θα κάνει τα πάντα για να μην φτάσει η συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική βουλή.

Στις 17 Σεπτεμβρίου είπε ότι θα αποσύρει με κομματική πειθαρχία τους βουλευτές των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση αν φέρει ο κ. Τσίπρας στη βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών και στις 22 Οκτωβρίου επανέλαβε ότι η συνεργασία του με τον κ. Τσίπρα θα είναι “μέχρι να φτάσει ο κόμπος στο χτένι” και ότι “έντιμα και καθαρά θα αποχωρήσουμε”.

Τί όμως είπε το βράδυ της Πέμπτης ο κ.Τσίπρας;

Προέβλεψε με μεγάλη σαφήνεια ότι οι “αρχές” του κ. Καμμένου δε θα του επιτρέψουν να θέσουν σε αμφισβήτηση την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι αν καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε μάλιστα με νόημα ότι η συνεργασία του με τον υπουργό άμυνας στηρίζεται σε μια έντιμη συνεργασία.

Η απόλυτη επιβεβαίωση του κυβερνητικού σχεδιασμού και ειδικά των όσων είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον ΑΛΦΑ ήρθε σχεδόν 24 ώρες αργότερα, όταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έδωσε το δικό του στίγμα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα έγιναν γνωστά, ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε στους βουλευτές του ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα καταψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών όταν εισαχθεί προς κύρωση στη Βουλή, θα αποσύρουν τους υπουργούς τους από το υπουργικό συμβούλιο και θα συνεχίσουν, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το τί σημαίνει η λέξη “συνεχίζουμε”.

Οι περισσότεροι θεώρησαν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ άφησε για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόμμα του να μην “ρίξει” την κυβέρνηση αλλά να την στηρίζει από έξω.

Ερμηνείες κάνουν και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης , τα οποία επιχείρησαν να απαξιώσουν την στάση του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου έχοντας ως άξονα του συλλογισμού τους τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στον ΑΛΦΑ, τα οποία εκτιμούν ότι κρύβουν ολόκληρο τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου.

“Επειδή και οι λέξεις έχουν χάσει πια το νόημά τους, τα όσα είπε ο πρωθυπουργός μεταφράζονται σε απλά ελληνικά στο εξής: Στην καλύτερη εκδοχή είναι το “μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια”. Στη χειρότερη όμως που δυστυχώς είναι αυτή που ισχύει, επιβεβαιώθηκε ότι οι κ. Τσίπρας και Καμμένος δε θα διστάσουν να διαλύσουν τη χώρα γιατί απλούστατα δεν υπάρχει στο μυαλό τους η έννοια του εθνικού συμφέροντος μπροστά στην εμμονή τους να παραμείνουν στην εξουσία έστω για λίγους μήνες ακόμη” ήταν η φράση γαλάζιου στελέχους.

Σε κάθε περίπτωση στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένοι να εκθέσουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό με την κατάθεση πρόταση δυσπιστίας με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών. Θα είναι μία επιλογή, μέσα από την οποία θα θελήσουν να αναδείξουν τους “πρόθυμους”, όπως λένε που θα θα στηρίξουν τόσο την συμφωνία αυτή καθαυτή αλλά και θα δώσουν το “φιλί της ζωής” στην κυβέρνηση συνολικά.

Liberal
Δημοσίευση: Νοεμβρίου 22, 2018
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Μεταξύ «κατεργαρέων ειλικρίνεια», το νέο κυβερνητικό δόγμα"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator