Τα μνημόνια και η λιτότητα έφεραν το θάνατο

0



Έρευνα UW: Η λιτότητα κατέστρεψε την υγεία και αύξησε τη θνησιμότητα των Ελλήνων

Μία νέα μεγάλη έρευνα από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στην οποία συμμετείχαν και ομογενείς επιστήμονες, έρχεται να καταδείξει πως η λιτότητα στα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα κατέστρεψε την υγεία των Ελλήνων και αύξησε την θνησιμότητα του πληθυσμού μετά το 2010, σύμφωνα με τον «Εθνικό Κήρυξ» που δημοσιοποιεί τη σχετική μελέτη.

Στα ευρήματα της νέας έρευνας αναφέρεται ότι η υγεία του πληθυσμού της Ελλάδας μειώθηκε σημαντικά και οι θάνατοι αυξήθηκαν ραγδαία μετά την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας από την ΕΕ και το ΔΝΤ το 2010.

«Η μελέτη αυτή είναι σημαντική γιατί παρέχει ένα πλαίσιο εργασίας για την παρακολούθηση της υγείας σε εθνικό επίπεδο μετά από μεγάλες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές», δήλωσε ο Δρ Κοτσάκης, εκ των συγγραφέων της έρευνας η οποία δημοσιεύτηκε στο βρετανικό The Lancet Public Health.

Σε αυτήν επισημαίνεται ότι οι κυβερνητικές δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά πολύ στην Ελλάδα και ότι τα περισσότερα αίτια θανάτου που προκάλεσαν την αύξηση θνησιμότητας θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από το σύστημα περίθαλψης.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μείωση των δαπανών στον τομέα, που οφείλεται στην απαίτηση για μέτρα λιτότητας, δεν έγινε χωρίς να ληφθούν μέτρα για την προστασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Υπογραμμίζουν ότι οι νομοθέτες θα έπρεπε να διασφαλίσουν ότι το σύστημα υγεία της χώρας είναι εξοπλισμένο επαρκώς να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών της χώρας.

Ο ρυθμός γήρανσης του πληθυσμού

Οι ερευνητές βρήκαν και μία αύξηση στο ρυθμό γήρανσης του πληθυσμού της Ελλάδας, ως ένα ακόμη ανησυχητικό παράγοντα και τόνισαν:

«Η αύξηση των συνολικών θανάτων σε νέα παιδιά, μικρότερα των 5 ετών και πιο μεγάλων ενήλικων με την αύξηση αιτιών που σχετίζονται με τη διαθεσιμότητα πόρων (όπως η πρόσβαση σε έλεγχο και έκτακτη φροντίδα) δείχνουν ότι το Σύστημα Υγείας απαιτεί σημαντική αναδιάρθρωση για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης...»

Ακόμη, αναφέρουν ότι ενώ το συνολικό ποσοστό θανάτου αυξήθηκε το 2010 κατά περίπου 5,6% σε σχέση με το 2000, τα επόμενα 6 χρόνια που ακολούθησαν, μετά την επιβολή των μέτρων λιτότητας, είχε ραγδαία άνοδο και έφτασε στο 17,7%.

Ηταν μία αύξηση τρεις φορές ταχύτερη από το ποσοστό της Δυτικής Ευρώπης και ήρθε σε μία στιγμή που στην πραγματικότητα καταγράφεται μείωση της θνησιμότητας διεθνώς, αναφέρουν και σημειώνουν πως η μεγαλύτερη μάλιστα αύξηση ήταν στις ηλικίες των 70+ ενώ και στους πολύ νεότερους υπήρξε μία δυσανάλογη αύξηση.

Η αύξηση στην θνησιμότητα συμπίπτει με αλλαγές στις αιτίες θανάτου, με αξιοσημείωτες αυξήσεις σε μεταδοτικές, μητρικές, νεογνικές και διατροφικές ασθένειες.

Άλλα ευρήματα της μελέτης:

- Τα περιστατικά φυματίωσης αυξήθηκαν, αφού επιβλήθηκε η λιτότητα.

- Τα περιστατικά HIV σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 2010 έως το 2012.

- Την περίοδο της λιτότητας καταγράφηκαν σημαντικές αυξήσεις στα ποσοστά αυτοκτονιών από κατάθλιψη, καθώς και έλλειψη βελτίωσης της μητρικής, βρεφικής και παιδικής θνησιμότητας.

«Ειδικότερα, ο αριθμός των ατόμων με σημαντικές ανάγκες φροντίδας υγείας σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2010, με μία σημαντική μερίδα να αναφέρει το κόστος ως τον κύριο λόγο για τη μη λήψη των προτεινόμενων υπηρεσιών υγείας», επεσήμαναν οι ερευνητές.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ, WHO), σε ανάλυσή του για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στον τομέα Υγείας στην Ελλάδα, έκανε λόγο για σημαντικές προκλήσεις, παρά τις φιλόδοξες αλλαγές που έγιναν για την παροχή υπηρεσιών σε ανασφάλιστο πληθυσμό.

Ο ΠΟΥ τόνιζε ότι το Σύστημα Υγείας της χώρας επηρεάστηκε βαθιά από την οικονομική κρίση, κάτι που είχε άμεσο αντίκτυπο στην πρόσβαση σε σχετικές υπηρεσίες, την ποιότητα της φροντίδας και την οικονομική προστασία. Η πίεση από την κρίση αποκάλυψε μακροχρόνια προβλήματα σε τομείς όπως η διακυβέρνηση στην Υγεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκε το 2016 από το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), και αποτελεί επέκταση της αρχικής του 1997, η οποία ήταν η μεγαλύτερη συστηματική προσπάθεια να χαρτογραφηθεί το εύρος απώλειας στην υγεία από όλες τις σημαντικές ασθένειες, τραυματισμούς και παράγοντες κινδύνου ανά ηλικία, φύλο και πληθυσμό.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον (University of Washington, UW), στην έρευνα συμμετείχε ο Δρ. Γιώργος Κοτσάκης, ακαδημαϊκός της Σχολής Οδοντιατρικής καθώς και δεκάδες ακόμη ερευνητές του Πανεπιστημίου, αλλά και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ανά τον Κόσμο.

Μεταξύ αυτών, ο Δρ Στέφανος Τυροβολάς, επισκέπτης καθηγητής στην Σχολή Οδοντιατρικής και ο Δρ Αντι Στεργάκης, καθηγητής Φαρμακευτικής και Παγκόσμιας Υγείας και αναπληρωτής πρύτανης της Σχολής Φαρμακευτικής του UW. Ακόμη, οι επιστήμονες Σοφία Ανδρούδη, Βανέσσα Χρέπα, Βασιλική Σταματοπούλου, Κωνσταντίνος Στρουμπούλης, Φώτης Τοπούζης, Μιλτιάδης Τσιλιμπάρης, Νικόλαος Τσιλιμπάρης, Δημήτριος Βαλσαμίδης

Η μελέτη διεξήχθη με την χορηγία του Bill & Melinda Gates Foundation, και βασίζεται στην Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study (GBD) του UW.
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 21, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Τα μνημόνια και η λιτότητα έφεραν το θάνατο"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator