Τα πέντε ψεύτικα «επιτεύγματα» του ΣΥΡΙΖΑ

0



Του Θανάση Κουκάκη

Μπορεί με το τρίτο μνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας να φόρτωσαν τους Έλληνες φορολογούμενους με πρόσθετο χρέος 61,9 δισ. ευρώ ή 30% του ΑΕΠ, ωστόσο χθες το κυβερνών κόμμα πανηγύρισε ως επίτευγμά του τη ρύθμιση του χρέους και την εξοικονόμηση 50 δισ. ευρώ από τόκους και χρεολύσια έως το 2032.

Αλλά η προπαγάνδα της Κουμουνδούρου δεν περιορίστηκε στο χρέος. Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε την ανεργία, δημιουργώντας 289.561 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και ότι μείωσε τις ασφαλιστικές εισφορές για ελευθέρους επαγγελματίες και αγρότες.

Προκαλεί εντύπωση η διαρκής ανάγκη του κυβερνώντος κόμματος είτε να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα είτε να παρουσιάζει ως δικό του έργο πρωτοβουλίες άλλων κυβερνήσεων, αλλά και πολιτικές που επιβλήθηκαν με τη βούληση των ίδιων των θεσμών. Ωστόσο, ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα στα «επιτεύγματα» που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ για τα 3,5 χρόνια της διακυβέρνησής του είναι εύκολο να το διακρίνει κάποιος.

Το κούρεμα του χρέους

Για το χρέος ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε χθες τα εξής: «Ρύθμιση χρέους ώς το 2032. Η Ελλάδα γλιτώνει 50 δισ. ευρώ συνολικά: 23,5 δισ. ευρώ από τη δεκαετή περίοδο χάριτος, 21,8 δισ. από τη δεκαετή επιμήκυνση, 4,8 δισ. από την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών».

Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μείωσε τον όγκο του χρέους, αλλά τον αύξησε κατά τουλάχιστον 61,9 δισ. ευρώ - όσο δηλαδή δανείστηκε από τον ESM. Εάν συνυπολογιστεί και η επιβράδυνση της οικονομίας την τελευταία τριετία, τότε η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη, διότι ο λόγος του χρέους ως προς το ΑΕΠ αυξήθηκε αντί να μειωθεί. Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν στην εκλογική του βάση γενναία ελάφρυνση του χρέους, το μόνο που πήρε είναι έναν διακανονισμό δόσεων για το χρέος που εκείνος πρόσθεσε στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων.

Παραμύθια για τις εισφορές

Για τις εισφορές, η Κουμουνδούρου υποστήριξε ότι «το 89,9% των αγροτών και το 83% των ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλλουν σήμερα χαμηλότερες εισφορές σε σχέση με πριν το 2015». Αυτό είναι εμπαιγμός για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυσβάσταχτες εισφορές και φόρους.

Αλλά ο εμπαιγμός είναι ακόμη μεγαλύτερος λόγω του ότι από την 1η/1/2019 οι εισφορές όλων των μη μισθωτών (επαγγελματιών, αγροτών) θα υπολογίζονται με βάση το 100% του ασφαλιστέου εισοδήματός τους. Δηλαδή θα καταργηθεί η έκπτωση 15% που ισχύει φέτος και ως βάση υπολογισμού των εισφορών από την 1η/1/2019 θα είναι το άθροισμα του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος συν τις καταβλητέες εισφορές.

Ο «πλεονασματικός» ΕΦΚΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε το ασφαλιστικό σύστημα και επικαλέστηκε το προβλεπόμενο πλεόνασμα του ΕΦΚΑ για το 2019, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα ανέλθει στα 3,3 δισ. ευρώ. Η αλήθεια είναι πως ο ΕΦΚΑ είναι σε πιο εύρωστη θέση από το ΙΚΑ, διότι σε αυτόν έχουν πλέον ενταχθεί και οι εισφορές του Δημοσίου.

Αλλά το εάν είναι πλεονασματικός είναι κάτι που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ το αμφισβητούν και υποστηρίζουν πως αυτό γίνεται «λογιστικά», μέσω αφενός της καθυστέρησης στην καταβολή των συντάξεων και αφετέρου μέσω της χρησιμοποίησης πόρων της έκτακτης επιχορήγησης (του ESM) για την καταβολή συντάξεων που έπρεπε να είχαν εκδοθεί προ διετίας.

Η «μείωση» της ανεργίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ «ευλογεί τα γένια» του και για τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Οπως υποστηρίζει, η ανεργία μεταξύ Μαΐου 2014 - Μαΐου 2018 μειώθηκε κατά 7,7% και για πρώτη φορά είναι κάτω από το 20%, στο 19,5%. Επιπλέον υποστηρίζει ότι δημιουργήθηκαν 289.561 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Το γεγονός πως οι επιχειρήσεις είναι εκείνες που δημιουργούν τις θέσεις εργασίας και όχι το Δημόσιο είναι κάτι που σκόπιμα παραβλέπεται από τους συντάκτες του ευφάνταστου υλικού του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ότι ο ιδιωτικός τομέας θα είχε κινηθεί ακόμη πιο γρήγορα εάν δεν είχε να αντιμετωπίσει capital controls και δυσβάσταχτη φορολογία, επίσης αποκρύβεται. Πάντως και η αγορά εργασίας δεν προσφέρεται για μικροπολιτική. Τον Ιούλιο στον ΟΑΕΔ εμφανίσθηκαν 36.185 περισσότεροι εγγεγραμμένοι άνεργοι σε σχέση με τον Ιούνιο.

Εισόδημα αλληλεγγύης

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ορρωδεί στο να υποστηρίξει πως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι δικό του δημιούργημα. Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως πλέον δίνεται Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης 760 εκατ. ευρώ σε 610.000 δικαιούχους και πως ο προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων έχει αυξηθεί επί των ημερών του από 650 εκατ. ευρώ σε 910 εκατ. ευρώ.

Για την ιστορία, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης επιβλήθηκε με επιμονή του ΔΝΤ και η υλοποίησή του ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σε σχέση με τη στήριξη της οικογένειας, είναι ξανά εμπαιγμός να υποστηρίζεται ότι η χορήγηση επιδομάτων-ψίχουλων μπορεί να αναπληρώσει τις εισοδηματικές απώλειες που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά από τη φοροεπιδρομή του ΣΥΡΙΖΑ (συνολικά ξεπέρασε τα 13 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια), που εκτίναξε το κόστος ζωής μέσα από τους υπέρμετρους έμμεσους φόρους.

* Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο
Liberal
Δημοσίευση: Οκτωβρίου 07, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Τα πέντε ψεύτικα «επιτεύγματα» του ΣΥΡΙΖΑ"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator