Δήμαρχος και Μητροπολίτης εγκαινίασαν μαζί την ανάπλαση του Ι.Ν.Αγ.Νικολάου & την ανακαίνιση του Παλαιού Δημ.Σχολείου Μοσιάς

1



Υπό τη σκιά της Ζήρειας και της Ντουρντουβάνας και με θέα τον κάμπο του Φενεού, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο γραφικό χωριό της Μοσιάς, το πρωί της Κυριακής 2 Σεπτεμβρίου, για τα εγκαίνια της ανάπλασης του αύλειου χώρου του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου και της ανακαίνισης του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Μοσιάς. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μητροπολίτης Κορίνθου, κ.κ. Διονύσιος, ο οποίος ήταν και ο επίσημος προσκεκλημένος της εκδήλωσης.

Ο δήμαρχος Σικυωνίων, Σπύρος Σταματόπουλος, οικοδεσπότης με διττή έννοια – και ως δήμαρχος αλλά και ως γέννημα-θρέμμα της Μοσιάς – υποδέχτηκε με χαρά και εγκαρδιότητα όλον τον κόσμο που έφτασε εκεί και τίμησε με την παρουσία του την τελετή.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου και ο δήμαρχος Σικυωνίων συνοδευόμενοι από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Πελοποννήσου κ. Φωτόπουλο Ευάγγελο, ιεράρχες της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, τον εκπρόσωπο του Καζίνο Λουτρακίου (χορηγού της ανάπλασης) κ. Βραχάτη, αλλά και πλήθος κόσμου, μετέβησαν στον αύλειο χώρο του Ιερού ναού όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή του αγιασμού και των εγκαινίων.

Δήμαρχος και Μητροπολίτης έκοψαν μαζί την κορδέλα σηματοδοτώντας τον κοινό προσανατολισμό Δήμου και Εκκλησίας για την ανάπτυξη του τόπου μας. Ο δήμαρχος Σικυωνίων, Σπύρος Σταματόπουλος στο σύντομο χαιρετισμό του ανέσυρε αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια, σ’ αυτόν εκεί τον ίδιο χώρο μεταξύ Ιερού Ναού και Δημοτικού Σχολείου, μεταξύ παπά και δασκάλου του χωριού.

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Διονύσιος απεύθυνε με τη σειρά του κι αυτός έναν μικρό χαιρετισμό αναφερόμενος σε όλες τις αξίες που διατηρούν ακέραιη την ελληνική παράδοση μέσα στους αιώνες, αλλά και στην αναγκαιότητα να κρατηθεί ζωντανή η ελληνική ύπαιθρος, να ενισχυθούν οι ορεινές περιοχές και τα χωριά, αφού αυτά είναι η αρχέγονη ψυχή του λαού. Πολλές φορές στη διάρκεια της ομιλίας του επαίνεσε το δήμαρχο Σικυωνίων για την πρωτοβουλία του να αναζητήσει τρόπους ώστε να υποστηριχθούν τα χωριά, να αναπαλαιωθούν τα παραδοσιακά κτήρια και να αποδοθούν σε νέες χρήσεις, έτσι ώστε να παραμείνουν ζωντανά και λειτουργικά.

Μετά το πέρας της μικρής τελετής ο σύλλογος Ηπειρωτών Γυναικών, υπό την πρόεδρό τους Σταυρούλα Τασούλα-Σκαρμούτσου χόρεψε με ιδιαίτερη χάρη ηπειρώτικους χορούς χαρίζοντας στους παρευρισκόμενους μια ξεχωριστή παραδοσιακή εμπειρία.

Στη συνέχεια οι καλεσμένοι κάθισαν στα τραπέζια που είχαν στηθεί και απόλαυσαν τοπικά εδέσματα (παραδοσιακές πίτες και γλυκά, ψητά κρέατα και άφθονο κρασί) τα οποία είχαν ετοιμάσει με αγάπη και μεράκι οι γυναίκες του χωριού.

Το έργο

Το έργο της ανάπλασης του αύλειου χώρου του Ιερού Ναού και της ανακαίνισης του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Μοσιάς εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο πολιτικής του δήμου Σικυωνίων που αφορά στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Υλοποιώντας τέτοιου είδους έργα η δημοτική αρχή Σικυωνίων και ο δήμαρχος Σπύρος Σταματόπουλος επιδιώκουν την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στις Τοπικές και Ορεινές Κοινότητες του δήμου όσο απομακρυσμένες κι αν είναι από το κέντρο του δήμου.

Το δημοτικό σχολείο Μοσιάς έχει ανακαινιστεί πλήρως, ενώ παράλληλα έχει αναδειχτεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας τοιχοποιίας του κτηρίου. Έτσι έχει αποκαλυφθεί και συντηρηθεί η πέτρα από την οποία έχει κτισθεί και έτσι έχει αποκατασταθεί η αρχική μορφή του, η οποία βρίσκεται σε πλήρη συνάφεια με το ορεινό φυσικό τοπίο του Φενεού. Παράλληλα έχουν γίνει εσωτερικά σύγχρονες τεχνολογικές εγκαταστάσεις που επιτρέπουν τη χρήση του κτηρίου με βάση τα δεδομένα της σημερινής εποχής.

Ο αύλειος χώρος του Ιερού Ναού έχει πλακοστρωθεί, έχουν τοποθετηθεί παραδοσιακά φωτιστικά σώματα και έχει φυτευθεί γκαζόν και άλλα δέντρα και θάμνοι που συμβατά με το Φενεάτικο περιβάλλον, ενώ μεταξύ Ιερού Ναού και Δημοτικού Σχολείου έχει κατασκευασθεί ένα μικρό αμφιθεατρικό περιτείχισμα που μπορεί να καλύψει άνετα τις ανάγκες μιας εκδήλωσης ή παράστασης!

Τέλος, πίσω από το κτήριο του Σχολείου έχει δρομολογηθεί έργο διαμόρφωσης ου χώρου ο οποίος θα λειτουργεί ως γήπεδο μπάσκετ, προσφέροντας στη νεολαία του χωριού την ευκαιρία αθλητικών δραστηριοτήτων.
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 06, 2018

1 Σχόλια για την ανάρτηση: "Δήμαρχος και Μητροπολίτης εγκαινίασαν μαζί την ανάπλαση του Ι.Ν.Αγ.Νικολάου & την ανακαίνιση του Παλαιού Δημ.Σχολείου Μοσιάς"
Unknown είπε...

Το "πλήθος κόσμου" που περιγράφει ο δήμαρχος Σικυωνίων είναι αυτό που περιμένει να τον ψηφίσει και στις επερχόμενες εκλογές; Εγκαίνια στο χωριό του δημάρχου και πήγαν καμιά 60ριά όλοι κι όλοι εκ των οποίων οι μισοί (τουλάχιστον) ήταν χορευτές, κουστωδία και λοιποί παρατρεχάμενοι. Αλλιώς δεν θα χρειαζόταν το photoshop στη φωτογραφία. Το "πλήθος" πίσω από το δήμαρχο έχει "δίδυμα αδερφάκια" που κάθονται στα δεξιά. Γεια σου Σπύρο μεγάλε! Τάισε κουτόχορτο αβέρτα!


6 Σεπτεμβρίου 2018 στις 4:13 μ.μ.

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator