Το αίσθημα του κόσμου είναι να «φύγετε»

0Του Σάκη Μουμτζή

«Είναι ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα που υπάρχει έντονο στην κοινωνία, αν αυτό δεν σπάσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σε δύσκολη θέση....θα έπρεπε να είναι το πρώτο του μέλημα να σπάσει το παγιωμένο σε μεγάλο βαθμό αίσθημα του «φύγετε».

Αυτά δεν τα λέει κάποιος Νεοδημοκράτης βουλευτής ή σχολιαστής ούτε κάποιος φανατικός αντι-Συριζαίος. Τα λέει ο Η. Νικολακόπουλος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Εποχή» που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Τι προκύπτει από αυτήν την διαπίστωση;

Προκύπτει πως λίγους μήνες πριν από τις εκλογές η κοινή αίσθηση είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει και η Νέα Δημοκρατία έρχεται. Αυτό απαιτεί η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Άλλωστε, έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες. Μέσα από τις εκλογές εναλλάσσονται τα κόμματα στην εξουσία. Καθεστώτα και μονοκομματικές καταστάσεις εγκαθιδρύονται με εξωθεσμικές –αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις.

Η πορεία που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ από το θρίαμβο του 2015 στην επερχόμενη καταστροφή, είναι γνωστή και έχει αναλυθεί επαρκώς. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στα περιθώρια αντίδρασης που έχει ο Α. Τσίπρας σε αυτήν την καθοδική πορεία, για να την αναστρέψει.

Αρχικά να τονίσω πως ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται στην μεγάλη προεκλογική περίοδο πολιτικά απομονωμένος. Βρίσκεται σε μια ιδιόμορφη καραντίνα, γιατί είναι κοινή η πεποίθηση πως είναι ένα κόμμα τοξικό. Όποιος το πλησιάζει, «μολύνεται». Δεν υπάρχει πολιτικός σχηματισμός με τον οποίον να μπορεί να συζητήσει και να συνεργαστεί. Και σε αυτήν την κατάσταση περιήλθε όχι μόνον από τη δομική αντιπολίτευση της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝ.ΑΛ, αλλά και από τις δικές του συμπεριφορές.

Ο διχαστικός λόγος έχει τις συνέπειες του όταν αρχίζει η κατηφορική πορεία. Τότε η αντισυσπείρωση καθιστά απαγορευτική κάθε σκέψη για συνεργασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει τον πολωτικό του λόγο με την πολιτική του απομόνωση. Σήμερα οι μόνοι που προσβλέπουν σε μια συνεργασία μαζί του είναι οι «γνωστοί και μη εξαιρετέοι πρόθυμοι». Άτομα με αναγνωρισιμότητα σε έναν περιορισμένο κύκλο πολιτών, αλλά με μηδενική απήχηση στην κοινωνία. Εκπροσωπούν τελικά τους εαυτούς τους και το μόνο που θα προσφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ψήφος τους.

Επί πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει ούτε τα χρονικά περιθώρια για να απορροφηθούν οι όποιες παροχές του στην κοινωνία ούτε έχει κάποια προσωπικότητα που θα αναστρέψει την καθοδική πορεία. Ο Α. Τσίπρας αποτελεί πλέον το βαρίδι και όχι το ατού του κόμματος. Αυτό δείχνουν όλες οι μετρήσεις, αλλά κυρίως το γεγονός πως οι πολίτες τον αντιμετωπίζουν με σκωπτικότητα και χιούμορ. Κάτι καταστροφικό για έναν πολιτικό και μάλιστα πρωθυπουργό. Κοινώς, τον έχουν «πάρει στο ψιλό».

Η διαπίστωση που κάνει ο Η.Νικολακόπουλος για το διάχυτο κλίμα του «φύγετε», αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις και κυρίως στην παράσταση νίκης. Τριάντα ή σαράντα μονάδες διαφορά σε όλες τις δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για την νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Το ζητούμενο είναι το εύρος της.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο της συνέντευξης του Η. Νικολακόπουλου βρίσκεται στο τέλος και συνιστά μια προτροπή προς την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει πολιτική συμπεριφορά. «Δεν χρειάζεται να τροφοδοτήσει την πόλωση για να κρατήσει τον κόσμο», λέει ο καθηγητής. Αλλά ένα κόμμα που γιγαντώθηκε χάρη στην πόλωση και στο διχαστικό λόγο, μπορεί στην πτώση του να μεταλλαχθεί;

Απεναντίας, όλα τα φαινόμενα δείχνουν πως οι επιθετικές συμπεριφορές θα κλιμακωθούν όσο πλησιάζουν οι εκλογές και όσο διαφαίνεται η ήττα.

Liberal
Δημοσίευση: Σεπτεμβρίου 01, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Το αίσθημα του κόσμου είναι να «φύγετε»"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator