Δούρειος όνος

0Τζήμερος Θάνος

Όταν η μοναδική διοικητική σου τεχνογνωσία προέρχεται από τη θητεία σου “παρά τους πόδας” του Άκη, αυτά που έμαθες εκεί, αυτά προσπαθείς να εφαρμόσεις και στην Περιφέρεια. Το κόλπο της Δούρου είναι πολύ απλό. Τόσο απλό που είναι ακαταμάχητο. Το είχε εφαρμόσει και ο Μel Brooks στους δυο τρελλούς παραγωγούς: υπόσχεσαι στους πάντες τα πάντα!

- Τι έργο θες να σου χρηματοδοτήσουμε Δήμαρχέ μου;

- Αυτό!

- Πόσο κοστίζει;

- 5 εκατομμύρια!

- Μέσα. Στηρίξου πάνω μου. Θα το περάσουμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και θα εγκριθεί!

Στα τριάμισυ χρόνια που η Δούρου είναι στο τιμόνι (τρόπος του λέγειν) της Περιφέρειας Αττικής έχει εκτροχιάσει το σύμπαν, προωθώντας έργα για δημοπράτηση για τα οποία δεν αρκούν τα έσοδα της Περιφέρειας ούτε μέχρι το 2028! Αλλά το κόλπο δουλεύει και είναι win-win με τους δημάρχους. Λέει, ας πούμε, η Δούρου στον δήμαρχο που βλέπει ότι από τα 5 εκατομμύρια του έργου του, η πίστωση που διατέθηκε για το 2018 είναι μόνο 200 χιλιάδες: “Τουλάχιστον θα ξεκινήσει! Θα μπει ο θεμέλιος λίθος, θα κάνουμε και μια μάζωξη, θα βγάλουμε φωτογραφίες, θα γράψουν ύμνους οι δικοί μας δημοσιογράφοι, θα φάει σανό το πόπολο. Κι αν το έργο κολλήσει στη συνέχεια, θα λέω εγώ ότι το κράτος δεν μας δίνει αυτά που δικαιούμαστε λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων μπλα-μπλα-μπλα, αλλά θα αγωνιστούμε να διεκδικήσουμε μπλα-μπλα-μπλα, και γι’ αυτό στηρίξτε μας για να συνεχίσουμε τον αγώνα. Το ίδιο, δήμαρχε, θα λες κι εσύ στο δικό σου σανοφάγο πόπολο: “Το ξεκινήσαμε το έργο, δρομολογήθηκαν (τι βολικό ρήμα, ε;) οι εξελίξεις αλλά το κακό κράτος / η κακή τρόικα / η κακή Ε.Ε. / οι διεθνείς τοκογλύφοι (διαλέγεις αναλόγως των πολιτικών τοποθετήσεων του ακροατηρίου) έχει παγώσει (τι βολικό ρήμα κι αυτό, ε;) τις πιστώσεις, και αγωνιζόμαστε να τις ξεπαγώσουμε. Και μόλις τα καταφέρουμε, τα μηχανήματα θα πάρουν φωτιά, και σε λίγο, όπου νάναι, θα κόψουμε την κορδέλα των εγκαινίων! Βέβαια, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ούτε σε 20 χρόνια αλλά δεν φταις εσύ δήμαρχε, φταίει το κράτος, η τρόικα, η Ε.Ε., οι Νεφελίμ που μας φθονούν γιατί είμαστε ωραίοι και πιτσιλωτοί και δεν μας δίνουν λεφτά να φτιάχνουμε πέργκολες και συντριβάνια. Ψηφίστε μας ξανά λοιπόν για να δώσουμε μάχες, να διεκδικήσουμε, μπλα–μπλα–μπλα…

Βέβαια, προϋπόθεση γι’ αυτό το σενάριο είναι να υπάρχει ένας κακός, που να μην σου δίνει τα λεφτά που ισχυρίζεσαι ότι σου ανήκουν. Και δεν είναι καθόλου δύσκολο να τον κατασκευάσεις! Οπότε σε πνίγει το δίκιο, πνίγει το δίκιο και τον ψηφοφόρο και σε ξαναψηφίζει για να τον ξανακοροϊδέψεις, διότι, να, ο κακός αποδείχθηκε δυνατότερος απ’ ό,τι υπολογίζαμε, αλλά εμείς είμαστε ακούραστοι αγωνιστές και διαπραγματευόμαστε 17 ώρες και πρέπει να παλέψουμε περισσότερο, δηλαδή να μας ξαναψηφίσετε, και μια χαρά δουλεύει η κομπίνα.

Πάρτε και μερικά δούρεια νούμερα για να δείτε τι εννοώ. Η Περιφέρεια έχει για φέτος 376 εκ. € αποθεματικό. Οι συμβατικές της (ανελαστικές) υποχρεώσεις είναι 212 εκ. Πόσα μένουν; 164 εκ. Πόσο κοστίζουν τα έργα υπό δημοπράτηση; 1,4 δις ευρώ! Όση έκπτωση και να προσφέρουν οι ανάδοχοι, στα 164 εκ. δεν πρόκειται να πέσουν. Δείτε και τον βαθμό προόδου, το 2017, των έργων που έχουν ήδη “ξεκινήσει”:

Βόρειος Τομέας – προϋπολογισμός: 201 εκ., πιστώσεις 8 εκ.!

Δυτικός Τομέας – προϋπολογισμός: 124 εκ., πιστώσεις 16 εκ.!

Ανατολική Αττική – προϋπολογισμός: 371 εκ., πιστώσεις 25 εκ.!

Δυτική Αττική – προϋπολογισμός: 282 εκ., πιστώσεις 12 εκ.!

Περιοχή Πειραιά – προϋπολογισμός: 142 εκ., πιστώσεις 20 εκ.!

Περιοχή Νήσων – προϋπολογισμός: 137 εκ., πιστώσεις 7 εκ.!

Στη Δυτική Αττική, με αυτόν τον ρυθμό, τα σημερινά έργα θα έχουν ολοκληρωθεί μετά το 2040.

Μπορείς να βρεις σ’ ολόκληρο το Δημόσιο έναν άνθρωπο που να πει: “Έχω για φέτος 100 ευρώ προϋπολογισμό, και τα έργα που θα προγραμματίσω θα κοστίσουν 100 ευρώ - ούτε δεκάρα παραπάνω; Και θα έχουν χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης που θα τηρηθεί με ακρίβεια λεπτού;” Αλλά γιατί να το κάνει; Θα τον κατηγορήσουν οι πάντες, αριστεροί και δεξιοί, για αναλγητοφιλελεύθερο (μία λέξη, αδιαίρετη πλέον!), όπως εμένα, 6 χρόνια τώρα.

Υποσχέσου λοιπόν στο πόπολο γαϊδάρους που πετάνε και πάρ’ τους και την ψυχή και τις ψήφους και τα σώβρακα. Διότι οι δούρειοι όνοι πιο εύκολα μπαίνουν στα τείχη της Τροίας πετώντας, παρά με το γνωστό τέχνασμα. Άλλωστε ο στόχος είναι η άλωση του εκλογικού σώματος, τίποτε άλλο. Με ψέματα; Με ψέματα! Θα πέφτει η μισθάρα για 5 χρονάκια, θα διορίσουμε κι όλο μας το σόι, και μετά, έχει ο Μαρξ! Βλέποντας και κάνοντας. Όσο, φυσικά, ο ψηφοφόρος κάνει (το εκλογικό του “καθήκον”), χωρίς να βλέπει.

Περισσότερα για τις δούρειες μεθοδεύσεις, εδώ:

Δημοσίευση: Αυγούστου 31, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "Δούρειος όνος"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator