ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΣΤΕΦΑΝΙΟΥ ΚΑΙ “ΒΡΟΧΗ ΠΕΡΣΕΙΔΩΝ”

0


Την Κυριακή 12 Αυγούστου 2018, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 7ου Πολιτιστικού Ανταμώματος Στεφανίου που διοργανώνει ο Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στεφανίου Κορινθίας, με στόχο την επαφή του κοινού με την ιστορία, τον πολιτισμό και την επιστήμη της Αστρονομίας και οι οποίες τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Κορινθίων, ο Δήμος Κορινθίων, η Ομάδα Αστρονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου και ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στεφανίου, παρουσίασαν, για πρώτη φορά, στο κοινό τα νέα υπερσύγχρονα όργανα παρατήρησης μακρινών ουράνιων αντικειμένων, που αγόρασε ο Δήμος Κορινθίων, για να ολοκληρωθεί ο εξοπλισμός του Αστεροσκοπείου Στεφανίου.

Αφορμή και συγχρόνως αιτία της εκδήλωσης οι “Περσείδες”, μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους.

Πολλοί λάτρεις του νυχτερινού ουρανού, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Την εκδήλωση στήριξαν, όπως πάντα, τα ενεργά μέλη της ομάδας Αστρονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου, ο κ.Νίκος Δασκαλόπουλος, μαθηματικός, ερασιτέχνης αστρονόμος, ο κ.Χάρης Καμπάνης, Ιδρυτής και τ.Πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, η κ.Ράνια Σαζακλή, μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.Π.Α.Π. Δήμου Κορινθίων και ο κ.Βασίλης Χρισταράς, μαθηματικός.

Επίσης, μέλη της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης υποστήριξαν την εκδήλωση και διευκόλυναν την παρατήρηση, με τις γνώσεις τους και τα τηλεσκόπια τους.

Από την εκδήλωση δεν μπορούσε να απουσιάζει το ιστορικό, πλέον, μέλος του Αστεροσκοπείου, ο κ.Peter Van der Wal, Διδάκτωρ Εφαρμοσμένης Φυσικής, με ειδίκευση στην Αστρονομία, ο οποίος ήρθε στο Αστεροσκοπείο Στεφανίου για πρώτη φορά το 1969 ως μέλος της Ολλανδικής αποστολής και ο οποίος είναι σήμερα μέλος του Μορφωτικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου Στεφανίου, μέλος της ομάδας Αστρονομίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου και βασικός συντελεστής του εγχειρήματος επιστροφής του ερευνητικού τηλεσκοπίου, ο οποίος χαίρεται ιδιαιτέρως με το ξαναζωντάνεμα του Αστεροσκοπείου και την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου.

Η κ.Patricia van der Wal, Γ.Γραμματέας του Μορφωτικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου Στεφανίου καλωσόρισε τους επισήμους, την βουλευτή Κορινθίας, κ.Μαρία Θελερίτη, τον βουλευτή Κορινθίας, κ.Γεώργιο Ψυχογιό, τον Δήμαρχο Κορινθίων, κ.Αλέξανδρο Πνευματικό, τον Αντιδήμαρχο Κορινθίων, κ.Κώστα Παρτσινέβελο, τον επικεφαλή της μείζονος πλειοψηφίας του Δήμου Κορινθίων, κ.Βασίλη Νανόπουλο και τον Σύμβουλο της Περιφέρειας κ.Απόστολο Παπαφωτίου, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Κορινθίων κ.Αλέξανδρο Πνευματικό, για τον σημαντικότατο ρόλο του στο ξαναζωντάνεμα του Αστεροσκοπείου Στεφανίου.

Ο κ.Αλέξανδρος Πνευματικός, τόνισε την σημασία του Αστεροσκοπείου Στεφανίου και την ανάγκη αξιοποίησης της μοναδικότητάς του για την τοπική κοινωνία, για τον ευρύτερο χώρο στον οποίο αυτή ανήκει και για το σύνολο της κοινωνίας της γνώσης.

Ο κ.Χάρης Καμπάνης εξήγησε το φαινόμενο της “Βροχής των Περσείδων” και μίλησε για το τελευταίου τύπου ρομποτικό κατοπτρικό τηλεσκόπιο, διαμέτρου 35 cm και το ηλιοσκόπιο διαμέτρου 112mm, τα οποία, μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του Αστεροσκοπείου Στεφανίου, θα εγκατασταθούν μόνιμα και θα εξυπηρετούν τις αναζητήσεις των παρατηρητών.

Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στον καλοκαιρινό νυχτερινό ουρανό και παρατήρησαν τους πλανήτες Άρη, Κρόνο και Δία καθώς και άλλα αντικείμενα του βαθέος ουρανού.

Τσέτσι Τσάνκοβ
Φωτογράφος
Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος-Φωτορεπόρτερ
Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού
www.eaete.gr
tel.6937650867
email. phototsetsi@gmail.com
facebook.com/phototsetsi
Δημοσίευση: Αυγούστου 14, 2018
LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK για να είστε πάντα ενημερωμένοι

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΣΤΕΦΑΝΙΟΥ ΚΑΙ “ΒΡΟΧΗ ΠΕΡΣΕΙΔΩΝ”"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών. Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 

ΕΛΛΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator