ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ: Εκδήλωση εις μνήμην Αναγνώστη Πετιμεζά

0






12η Αυγούστου 1822

Είς μνήμην...

" Όποιος τιμά την Ιστορία του , δεν σημαίνει ότι εβαπτίζει την μνήμη στην βαρβαρότητα.
Αντίθετα κοιτά το παρελθόν με αντικειμενικότητα και ώριμη ματιά".

Η υπ' αριθμόν 291/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σικυωνίων υλοποιήθηκε με το αρμόζον μέτρο και την πρέπουσα σεμνότητα , την Κυριακή 12 Αυγούστου στην Πλατεία Ελευθερίας της πόλης του Κιάτου , παρουσία πολλών δημοτών αλλά και επισκεπτών.
Τιμήθηκε η μνήμη του Αναγνώστη και Σωτηράκη Πετιμεζά καθώς και των ηρωικώς πεσόντων συναγωνιστών τους κατά την Μάχη παρά τα Βασιλικά (Βασιλικό) που διεξήχθη πρίν από 196 ακριβώς χρόνια , σύμφωνα με την ιστορική καταγραφη , στην περιοχή Αρκούδα ανάμεσα στους ποταμούς Κύριλλο και Ελισσώνα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Κορινθιακών Μελετών και την συνεργασία του Δήμου Σικυωνίων και του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου.
Σκοπός , η καθιέρωση "Ημέρας Μνήμης και Τιμής" για τούς αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης που θυσιάστηκαν υπέρ πίστεως και πατρίδος , την Κυριακή 12 Αυγούστου του 1822 , μαχόμενοι εναντίον τμημάτων της Στρατιάς του Δράμαλη Πασά , που επιχειρούσαν να διαφύγουν από την Κόρινθο προς την Αιγιάλεια μετά την Μάχη στα Δερβενάκια.
Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε με ευλάβεια και συγκινητική ενάργεια από τον πρωτοπρεσβύτερο , πατέρα Απόστολο Δαλιάνη , του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιάτου .
Τον συνόδευσε η πολυμελής Βυζαντινή Χορωδία Ιεροψαλτών Κορινθίας "Κυριακός ο Υμνογράφος" υπό την διεύθυνση του κ. Αναστασίου Γιούλη , Πρωτοψάλτου του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Παύλου Κορίνθου.
Ο δεκάχρονος μαθητής της Ε' Δημοτικού από το Ψάρι της Στυμφαλίας Κωνσταντίνος Τσαμαδός , συγκλόνισε με την ερμηνεία του παραδοσιακού τραγουδιού , που θρηνεί τον θάνατο των Πετιμεζαίων στην ιδιαίτερη πατρίδα τους , τα Σουδαινά των Καλαβρύτων.
Συνταρακτική η παρουσίαση του λιτού χρονικού της μάχης από τον νεαρό κ. Βλάσιο Καλογεράκη , που πλαισιώθηκε αριστοτεχνικά με την δραματοποιημένη απαγγελία του Δημοτικού ποιήματος , που διεκτραγωδεί της συνθήκες της πολεμικής αναμέτρησης και υμνεί την ηρωική θυσία του πρωτοκαπετάνιου και του γιού του, από την κ. Λίζα Αναγνωστοπούλου.
Τα στιγμιότυπα που προηγήθηκαν , υπηρέτησαν αποτελεσματικά την σημασία και ανέδειξαν την αξία και το μεγαλείο του ιστορικού γεγονότος.
Όπως επέβαλαν οι συνθήκες και η ιερότητα των στιγμών , μετρημένοι και σύντομοι υπήρξαν οι χαιρετισμοί και οι τοποθετήσεις του Προέδρου του Ιδρύματος Κορινθιακών Μελετών κ. Γιώργου Καρβουντζή , του Αντιδημάρχου κ. Βασίλη Δομετίου , εκπροσώπου του Δημάρχου Σικυωνίων, καθώς και του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου κ. Βασιλείου Παγώνη .
Παρέστησαν αυτοπροσώπως οι απόγονοι της οικογένειας του ηρωικού οπλαρχηγού , ο απόστρατος ανώτερος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Αντώνιος Πετιμεζάς, ο οποίος απεύθυνε με ευγένεια και εγκαρδιότητα , συγκινητικό πατριωτικό και αδελφικό προς τους Σικυωνίους χαιρετισμό και ο νεαρός υιός του Γκολφίνος .
Το γεγονός στο σύνολο του , αποτέλεσε έμπρακτη χειρονομία σεβασμού και αναγνώρισης της σπουδαιότητας του ιστορικού γεγονότος καθώς και της ουσιαστικής ανάδειξης και προβολής του , που απουσίαζε από τα τοπικά δρώμενα .
Υπό την μεγαλειώδη μορφή της προτομής του Αναγνώστη Πετιμεζά με την αγέρωχη στάση και το ατρόμητο βλέμμα " όπως ατενίζει με αποφασιστικότητα την Τριπολιτσά " -- σύμφωνα με την πληροφορία του παρόντος στην εκδήλωση Γεώργιου Μαυρούλια (μαρμαρογλύπτη από το Κιάτο ) μαθητή και συνεργάτη του αειμνήστου Φανή Σακελαρίου , κορυφαίου Γλύπτη από την Λαύκα Κορινθίας που φιλοτέχνησε το Μνημείο -την φυσική παρουσία των επιγόνων του ήρωα και την συμμετοχή των Σικυωνίων ολοκληρώθηκε η σύντομη αλλά εξόχως συγκινητική τελετή Υπόμνησης -- Ανάδειξης της αξίας του ιστορικού γεγονότος της 12ης Αυγούστου 1822 στις ρίζες της Αρκούδας, για το οποίο μαρτυρεί χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Θεοδωρος Κολοκοτρώνης!

Άψογος επίλογος και με λεβεντιά γνήσια , η παρουσίαση τριών παραδοσιακών χορών , με πλήρη ταύτιση στο πνεύμα της εκδήλωσης , από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου "Ο Απόλλων" Αρχαίας Κορίνθου σε διδασκαλία Ευάγγελου Τσιμπούρη (έφορος UNESCO), και τους θαυμάσιους οργανοπαίχτες-τραγουδιστές Δημήτρη Περρή (λαγούτο) και Θάνο Καπετάνιο(κλαρίνο).
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και οι θεσμικοί εκπρόσωποι : Άγγελος Παπαγγελόπουλος Θεματικός Αντιπ/άρχης, Απόστολος Παπαφωτίου Σύμβουλος Περιφ. Πελ/νήσου , Δημήτριος Ζάρκος Πρόεδρος Ν.Π.Δ.Δ "Η ΜΗΚΩΝΗ" , Παρασκευάς Κορωναίος Διοικητής Λιμενικού Σταθμού Κιάτου , Ιωάννης Βρέντας Πρόεδρος Κοινότητας Διμηνιού , Τάκης Κόλλιας Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Κιάτου , Χρήστος Ζαχαρίας Γεν. Γραμματέας Δήμου Σικυωνίων , Μαργαρίτα Μιχαηλίδου Πολιτευτής Ε.Λ , Ιωάννης Λεονάρδος Σύμβουλος Κοινότητας Κιάτου, Άννα Φιλίππου Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Παρ. Κιάτου , Έλενα Αθανασούλη Πρόεδρος "ΝΕΦΕΛΗΣ", Παναγιώτης Λεονάρδος Πρόεδρος Πολ.Συλ."Η ΑΡΧΑΙΑ ΣΙΚΥΩΝ"
Παρέστησαν επίσης , η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σούλα Σταύρου - Αντωνίου καθώς και οι έγκριτοι Δημοσιογράφοι και Συγγραφείς Ιωάννης Σώκος , Θεοδόσης Κοντόζογλου , Γιώργος Γιακουμής και Δημήτριος Δουβής.(Φωτογραφίες: Βασίλης Δομετίου)
Δημοσίευση: Αυγούστου 21, 2018

0 Σχόλια για την ανάρτηση: "ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ: Εκδήλωση εις μνήμην Αναγνώστη Πετιμεζά"

Όποιος πιστεύει ότι θίγεται από κάποια ανάρτηση ή θέλει να απαντήσει αρκεί ένα απλό mail στο parakato.blog@gmail.com να μας στείλει την άποψή του για δημοσίευση ή επανόρθωση. Οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά πρόσωπα και καταστάσεις με δημόσιο χαρακτήρα και δεν αναφέρονται στην προσωπική ζωή κανενός που σεβόμαστε απολύτως. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν, δεν κρατάμε επόμενα για κανέναν.

Τα θέματα των αναρτήσεων δεν εκφράζουν απαραίτητα και τις απόψεις των διαχειριστών και των συντακτών του ιστολογίου μας. Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις των σχολιαστών και μόνο αυτών.

Σχόλια που περιέχουν ύβρεις ή απρεπείς χαρακτηρισμούς διαγράφονται κατά τον έλεγχο από την ομάδα διαχείρισης. Ευχαριστούμε.

 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Copyright © 2010 | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | Converted by: Parakato administrator